ALLE FACULTEITEN

College Blijvende energiebronnen (4P510)
Het belang van duurzame energie in de toekomst is zeer groot. Blijvende energie- bronnen zoals windenergie, zonne-energie, biomassa en waterkracht voorzien op dit moment in slechts een zeer klein deel van onze energiebehoefte, maar hun aandeel groeit snel. In het college (4P510) komen de volgende onderwerpen aan de orde: een algemene inleiding, photovoltaiïsche omzetting, passieve zonne-energie, windener- gie, elektromechanica en vermogenselektronica, waterkracht, energie en menselijke ontwikkeling, biomassa, elektrochemische energie-omzetting en actieve thermische zonne-energie. De onderdelen worden gegeven door verschillende docenten, zowel van de TUE als het bedrijfsleven. Het college wordt gegeven op maandagmiddag het 5e, 6e en 7e uur in de collegezaal van W-hoog. De tentaminering is schriftelijk. Dit vak is een van de basisvakken voor het behalen van het certificaat Technologie voor Duurzame Ontwikkeling. Informatie: Wim van Helden, tst. 2929.

Job-offers EU
Diverse job-offers zijn beschikbaar in het EU-programma LEONARDO bij een be- drijf, voor studenten en/of pas-afgestudeerden. Aanbiedingen voor Bedrijfskunde, Bouwkunde, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en Scheikundige Technologie zijn per faculteit aangegegeven. Geïnteresseerden kunnen meer informatie verkrijgen bij Marjo van der Valk, tst. 4908.

Computeralgebra
Het werkcollege Algebra 3 (2F731) wordt miv woensdag 13 maart gegeven op woensdag van 13.30 tot 16.30 uur in zaal 9 van het Rekencentrum. Het college beoogt een kennismaking met computeralgebra (zowel formule-manipulatie als de daarmee verweven grafische, numerieke en programmeer-mogelijkheden) en richt zich zowel op achtergronden als op praktische vaardigheden aan de hand van het pakket MATHEMATICA. Ook niet-wiskundestudenten die in hun afstudeerfase of daarna met wiskundige berekeningen te maken zullen krijgen, kunnen zich daarop voorbereiden door dit college te volgen. Specifieke voorkennis is niet vereist.
Inlichtingen: prof.dr. F. Simons, HG 9.55, tst. 4400.

Informatietechnologie (0K060)
Het tentamen Informatietechnologie (OK060) dat op 7 maart geen doorgang heeft gevonden, wordt nu afgenomen op zaterdag 16 maart in zaal 16 van het audotorium.

BOUWKUNDE

Job-offers EU voor Bouwkunde
- Frankrijk: zsm voor minstens zes maanden bij Transports Graveleau, gevraagd goede kennis van Frans.

ELEKTROTECHNIEK EN INFORMATIETECHNIEK

Stagevoordrachten
- R. de Jager (‘De harmonische dimmer’) woensdag 20 maart, om 13.30 uur, E- laag 0.01.

Afstudeervoordrachten
- J. Lecluse (‘Design of a Smartphone with a Digital Signal Processor’) vrijdag 15 maart, om 13.30 uur, E-hoog 10.05.
- M.G.J. Tenthof (‘Modified error diffusion in Océ Colour Copying and Printing’) dinsdag 19 maart, om 14.30 uur, E-hoog 4.11.

Afsluitend examen
De eerstvolgende afsluitende-examenvergadering Elektrotechniek/Informatietechniek wordt gehouden op donderdag 25 april. De diploma-uitreiking is op donderdag 25 april in de grote collegezaal van het auditorium om 16.00 uur.
De aanmelding voor het afsluitend-examen sluit op woensdag 17 april. Aanmeldingsformulier inleveren bij de faculteitsstudentenadministratie! De examen kandidaat moet op woensdag 17 april aan alle examenverplichtingen hebben vol- daan. De laatste dag voor het maken van een afspraak voor het videopracticum is donderdag 4 april. De uiterste datum voor het houden van de vereiste stage voordracht is woensdag 17 april. De laatste dag voor het maken van een afspraak voor de afstudeervoordracht is donderdag 4 april vóór 12.00 uur. De uiterste datum voor het houden van een afstudeervoordracht is donderdag 18 april.

Zetels beschikbaar in de faculteitsraad
De faculteitsraad is het beslissende orgaan op de faculteit. Ook jij kan beslissen over de gang van zaken hier op de faculteit. Per 1 juli zijn er weer drie zetels beschikbaar voor studenten. Op 9 mei zijn hiervoor verkiezingen. Je kan je hiervoor t/m 11 maart inschrijven (alleen of met een groep) op het StudentenBuro, E-hoog 1.28 noord, tst. 3534.

Job-offers EU voor Elektrotechniek
- Duitsland: van februari 1996 tot ? (3-12 maanden) bij IBD, gevraagd basiskennis Duits en goede kennis Engels
- Frankrijk: zsm 6-9 maanden bij SITIA, goede kennis van Frans en Engels gevraagd.

SCHEIKUNDIGE TECHNOLOGIE

Klinische chemie (6N081)
Dit keuzecollege (samenwerking van de faculteit T en W/BMGT) is dit jaar gericht op ‘De biochemie van het ouder worden’. Er zullen vier 2-uurs colleges gegeven worden op dinsdag 2, 16 en 23 april en 7 mei, om 12.00 uur, in W&S 2.10. Circa een week voor aanvang van het college is een reader verkrijgbaar bij het secretariaat TIA. Het college wordt afgesloten op 11 juni met de presentatie van de scripties. Aanmelding en informatie: D. Tjallema, secr. TIA, S-hoog 3.06, tst. 3024.

Job Offers EU voor Scheikundige Technologie
- Duitsland: 1 maart voor 6-12 maanden bij een onderzoekslaboratorium in de biologie-sector, gevraagd zeer goede kennis van Engels en het liefst een vrouwelijke student.
- Frankrijk: augustus/september 1996, voor 6-12 maanden bij SIPSY, gevraagd zeer goede kennis van Engels en basiskennis Frans.

TECHNISCHE NATUURKUNDE

Faculteitscolloquium
- J. Engelen, NIKHEF/UVA (‘Meting van proton structuur met behulp van positron- proton botsende bundels’) donderdag 21 maart, om 11.00 uur, N-laag a 2.49. Informatie: http://www.phys.tue.nl/colloquium.html

TECHNOLOGIE MANAGEMENT

TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE

Processen 2 voor BDK (2S860)
Dit vak wordt, zoals in de Studiegids vermeld, afgesloten door een practicum, voor- afgegaan door een toets. Een voldoende resultaat voor elk van de opgaven van de toets is de toelatingsvoorwaarde tot het practicum. De toets en het practicum vormen één geheel; een met goed gevolg afgelegde toets is dan ook uitsluitend toelatings- bewijs voor het eerstvolgende practicum dat direct volgt op die toets. De op het practicum geleverde prestaties bepalen het examencijfer Processen 2. Toets en practicum worden tweemaal per studiejaar georganiseerd.
1) * Toets: woensdag 1 mei, van 08.30-10.30, volgens planning: aud.1, 4, 5, 12, 13 en pav.L10. Raadpleeg publicatieborden paviljoen en hoofdgebouw voor eventuele wijzigingen. Resultaten worden uiterlijk maandag 6 mei, om 17.00 uur gepubliceerd op de publicatieborden in het paviljoen.
* Practicum: donderdag 9 mei, van 13.30-17.00 uur en donderdag 23 mei, van 13.30-17.00 uur. Let op: donderdag 16 mei is Hemelvaart! Plaats en groepsin- deling: zie publicatieborden paviljoen uiterlijk donderdag 9 mei, om 09.00 uur. Aan de groepsindeling wordt strikt de hand gehouden.
2) Toets en practicum Processen 2 voor BDK worden herhaald aan het einde van de interimperiode augustus 1996. De data zijn in overleg met de studie vereniging Industria en faculteit Technologie Management vastgelegd. * Toets: donderdag 22 augustus, van 9.00-11.00 uur.
* Practicum: donderdag 29 en vrijdag 30 augustus, 9.00-12.30 uur.

Aanmelden voor beide toetsen van Processen 2 en de daaraan gekoppelde practica, met vermelding van de keuze (mei of augustus), uiterlijk op vrijdag 29 maart tijdens de pauzes van het college Processen 2 of op lijsten bij kamer HG 9.06. Studenten die voor de toets of het practicum in mei een onvoldoende resultaat behalen, worden automatisch toegevoegd aan de deelnemerslijst voor de toets en het practicum in augustus/september. Indien zij dat niet wensen, moeten zij dat melden. Voor studen- ten, die in augustus/september een onvoldoende resultaat behalen voor de toets of het practicum, geldt dat zij zich het volgende studiejaar opnieuw moeten aanmelden.

Energie en Produktie (1K290)
Dit keuzecollege wordt gegeven het 2e en 3e uur in P2. Start woensdag 13 maart. Aanmelden bij het secretariaat van de vakgroep FT, pav. C1, tst. 2322.

Reservering Afstudeercapaciteit
Vrijdag 1 maart is de nieuwe regeling ingegaan voor studenten Technische Bedrijfs- kunde die na 1 januari 1997 starten met het Afstudeerproject. Deze regeling houdt in dat iedere student die aan de eisen voldoet bij Bureau Onderwijs een aanmel- dingsformulier kan ophalen, daarop zijn voorkeur voor een Afstudeerprofiel aan- geeft en dit formulier inlevert bij de coördinator van het betreffende Afstudeerprofiel. Deze coördinator reserveert Afstudeercapaciteit voorzover beschikbaar in volgorde van aanmelding. Hiervoor zal een geautomatiseerd systeem worden ontwikkeld. Daar dit systeem niet voor 1 mei gereed is, zal de coördinatiecommissie Afstuderen alvast op 1 april afstudeercapaciteit toewijzen aan iedere student die voor 1 april het aanmeldingsformulier bij de profielcoördinator heeft ingeleverd. De profiel coördinatoren zijn:
1. ir. H. van Ooijen, Operationele beheersing (fysieke produktie en interne logistiek)
2. drs.ing. J. Wouters, Distributie logistiek en Externe relaties
3. ir. A. Vermeulen, Operationele beheersing en Informatisering in dienstverlening
4. dr. F. van Eijnatten, Inrichtingsvraagstukken en Innovatie
5. dr. T. van der Schaaf, Kwaliteit, Reliability en Ergonomische vraagstukken
6. dr.ir. A. de Ron, Milieu, Energie en Duurzame produktie

Eerstejaarstentamens
Nu verkrijgbaar bij Industria in de middagpauze:
- Tentamens van Modelbouw 1988-1995
- Sheets Calculus 2 Afhalen kan van 12.30-13.30 uur bij het loket van Industria.

Job-offers EU voor Technische Bedrijfskunde
- Zweden: in overleg voor 6 maanden bij Linne Trafic Systems, gevraagd zeer goede kennis van Engels.
- Frankrijk: september 1996 - juli 1997 bij ADRIANT, gevraagd zeer goede kennis van Engels en goede kennis Frans.
- Frankrijk: zsm voor 3 maanden bij Aerospatiale, gevraagd vloeiend Engels en goede kennis van Frans.

Netwerkplanning (1C081)
Dit college van ir. L. Kroep vangt aan op donderdag 28 maart. Het wordt gegeven op donderdag het 1e en 2e collegeuur, in het pav. P1. Aanwezigheid is verplicht. Inschrijven kan op een inschrijflijst op het publikatiebord van de vakgroep LBS.

TEMA

Afstudeervoordracht
- Pieter Hertogh (‘Concurrentieonderzoek in de Nederlandse Mould & Dies Industry’) maandag 18 maart, om 10.00 uur, TEMA 0.16.

Tussenvoordrachten
- Igor Quik (‘User Involvement in User Interface at Philips TV-Lab’) maandag 18 maart, om 14.00 uur, Philips Sound & Vision (Glaslaan), gebouw SFJ-5. Aan- melding vooraf bij Igor Quik (tel. 236866) is noodzakelijk.
- Ethel Graat (‘Model voor ontruiming in het Philipsstadion’) woensdag 20 maart, om 12.00 uur, TEMA 1-07.

Instructie Statistiek 1 (2S182)
Donderdag 6 juni moet zijn woensdag 5 juni
Donderdag 20 juni moet zijn woensdag 19 juni

Ontwikkelingseconomie (0N321)
Maandag 1e en 2e uur vanaf 15 april, zaal DG 0.04 ipv vanaf 22 april in Cycl. 106. Op vrijdag 5e en 6e uur vanaf 15 maart in zaal tm 1.14 Op vrijdag geen college op 29/3 en 12/4 ipv 19/4.

College RTS 1
Studenten die RTS 1 oud (0L900) nog moeten doen, kunnen in plaats daarvan RTS 1 nieuw (0A250) doen. De verplichte lesstof van RTS 1 (0A250) is:
- Praktisch Informaticarecht, Van der Klaauw-Koops en Corvers, Tjeenk Willink Zwolle, tweede druk.
- Inleiding recht van de gebouwde omgeving, Adriaansens e.a., Kluwer-Deventer, derde druk.

WERKTUIGBOUWKUNDE

Klinische chemie (6N081)
Zie onder de faculteit Scheikundige Technologie

ALV Simon Stevin
Het 39e bestuur der WSV Simon Stevin houdt op donderdag 14 maart haar 3e ALV. Deze wordt gehouden in W-hoog 3A.08, aanvang 20.00 uur.

P-examenvergadering Werktuigbouwkunde
Deze zal op 23 april plaatsvinden ipv 16 april. De PP1-examenvergadering van Werktuigbouwkunde en Werktuigkundige Medische Technologie zal gewoon op 16 april plaatsvinden.

Produktietechnologie (4C610)
Dit college start maandag 11 maart. De sheets die door dr.ir. Ramaekers worden behandeld, zijn te verkrijgen bij de dictatenverkoop, streepjescodenummer 004756019961: ‘Inleiding Technische Plasticiteitsleer I Plaatomvormen’.

Afstudeervoordrachten
- P.G.L.H. Lagarde (‘Het ontwerp van een loinpuller voor een varkensslachterij’) vrijdag 15 maart, om 10.30 uur, W-hoog 1.102. Afstudeerdocent: prof.dr.ir. A. van der Wolf
- P.J. Siegers (‘Het ontwerp van een loinpuller voor een varkensslachterij’) vrijdag 15 maart, 10.30 uur, W-hoog 1.102. Afstudeerdocent: prof.ir. J. van Bragt
- E. van Wijk (‘Ontwerp van het CVT-elektropompsysteem’) vrijdag 15 maart, om 14.00 uur, W-hoog 4.14. Afstudeerdocent: prof.dr.ir. M. Schouten
- G.Z. Angelis (‘Adaptive control of quartz-glass tube production process using neural networks: A simulation study’) dinsdag 19 maart, om 10.00 uur, W-hoog 0.05. Aftudeerdocent: prof.dr.ir. J. Kok
- P.M. Slaats (‘Ontwerp van een frontale voertuigstructuur voor uiteenlopende botssituaties’) woensdag 20 maart, om 13.00 uur, W-hoog 4.14. Afstudeer- docent: prof.dr.ir. R. Kriens

Job-offers EU voor Werktuigbouwkunde
- Frankrijk: van maart 1996 tot augustus 1996 bij een Innovation Relay Centre, goede kennis van Engels en Frans gevraagd.
- Frankrijk: zsm 6-12 maanden bij FCB, goede kennis van Engels en Frans gevraagd.
- Frankrijk: zsm 6-12 maanden bij Comett Nord Pas de Calais.

WISKUNDE EN INFORMATICA

Wiskunde voor de Industrie
- prof.dr. P. Cijsouw (De ontwerpersopleiding Wiskunde voor de Industrie’) woens- dag 20 maart, van 10.45-11.30 uur, HG 6.96.
Samenvatting:
De nadoctorale ontwerpersopleiding ‘Wiskunde voor de Industrie’ leidt op voor posities van wiskundige signatuur in het bedrijfsleven buiten de wiskundige research. Daarbij zijn probleemherkenning, wiskundige kennis en goede communicatieve eigenschappen van groot belang. In het colloquium wordt deze doelstelling maar ook de structuur en wijze van invullen van de opleiding besproken.

Job-offers EU voor Wiskunde en Informatica
- Frankrijk: november 1996 - november 1997 bij Chambre de Commerce, gevraagd zeer goede kennis van Frans en sterke interesse in lesgeven.
- Frankrijk: zsm voor 12 maanden bij Gestion et Mise, zeer goede kennis van Frans en Engels gevraagd.
- Oostenrijk: in overleg, minimaal 6 maanden bij Siemens.

D-colloquium Informatica
Het tweede colloquium van dit trimester is gewijd aan afstuderen bij Software Engi- neering. Spreker: dr. L. Somers.
Plaats en tijd: HG 6.09, woensdag 20 maart, 10.45 uur.