Interne vacature

Met het oog op het streven naar een evenwichtiger personeelsbestand worden vrouwen nadrukkelijk uitgenodigd te solliciteren. In TUECIS is onder Gopher een overzicht te vinden van de meest actuele vacatures bij de TUE en andere universiteiten en instellingen.

Bij de vakgroep Informatica van de faculteit Wiskunde en Informatica zijn vier vacatures voor Assistenten in opleiding V32586, V32587, V32588 en V32589

V32586
Aio-aanstelling voor het project ‘Verificatie van gedistribueerde real-time algoritmen’. Binnen de sectie Technische Toepassingen wordt onderzoek gedaan naar de formele specificatie en verificatie van gedistribueerde algoritmen. De nadruk ligt daarbij op algoritmen voor systemen die aan strenge tijdeisen moeten voldoen en waarbij de betrouwbaarheid wordt vergroot door het toepassen van technieken die de correcte werking van een systeem verzekeren, ondanks het falen van enkele componenten. Deze fout-tolerantie wordt in het algemeen verkregen door een zekere vorm van redundantie, die echter invloed heeft op het real-time gedrag van een systeem. Verder zijn dergelijke systemen vaak gelaagd opgebouwd met een hiërarchische structuur. Door al deze aspecten is de correctheid van algoritmen voor deze systemen verre van triviaal.
Taken
U verricht onderzoek op genoemd gebied, waarbij u voor de verificatie van deze algoritmen gebruik maakt van de tool PVS (Prototype Verification System). De specificatietaal van PVS is gebaseerd op getypeerde hogere-orde logica. Voor het bewijzen van eigenschappen staat u een interactieve proof checker met krachtige beslissingsprocedures ter beschikking. Naast uw onderzoeks-taken doorloopt u een opleidingsprogramma in de onderzoekschool IPA (Instituut voor Programmatuurkunde en Algoritmiek) en verricht u een kleine onderwijstaak.
Gevraagd
U bent een afgestudeerd informati-cus met een goede kennis van formele methoden en gedistribueerde algoritmen.

V32587
Aio-aanstelling voor het project ‘Methodologie en gebruik van Message Sequence Charts’.
Binnen de sectie Formele Methoden wordt onderzoek verricht naar de industriële toepassing van formele specificatietalen. MSC (Message Sequence Charts) is een door de ITU gestandaardiseerde grafische taal voor de beschrijving van de interactie tussen systeemcomponenten. Deze taal speelt onder andere een rol bij requirementsspecificatie, ontwerp en testen. Recentelijk is met behulp van procesalgebra een formele semantiek voor MSC gedefinieerd.
Naast het onderzoek naar de formele aspecten van MSC is een project gestart dat zich richt op de methodologie en toepassing van MSC. Het centrale onderzoeksthema hiervan is het ontwikkelen van een methodologie voor het gebruik van MSC in combinatie met verwante specificatietalen, zoals SDL en TTCN. Het doel is te komen tot een beter software engineering proces bij het ontwikkelen van services en het ontwerp van communicatieprotocollen en hun implementaties.
Taken
Na het bestuderen van de relevante literatuur zult u zich onder andere bezighouden met de volgende taken: de beschrijving van een representatieve verzameling communicatiepro-tocollen met behulp van MSC; inventarisatie en classificatie van typische communicatiepatronen; evaluatie van de specificatietaal MSC; definitie en evaluatie van metrieken voor de bedekkingsgraad die bereikt is met een verzameling MSC’s; constructie en evaluatie van software tools voor MSC; het afleiden van SDL-specificaties uit MSC; case studies. Naast uw onderzoekstaken doorloopt u een opleidingsprogramma in de onderzoekschool IPA (Instituut voor Programmatuurkunde en Algorit-miek) en verricht u een kleine onderwijstaak.
Gevraagd
U bent afgestudeerd of studeert binnenkort af in de informatica of een verwante studierichting. U bent vertrouwd met formele technieken en/of communicatieprotocollen.

V32588
Aio-aanstelling voor het project ‘Incrementele Visualisatie van Veranderende Graafstructuren’.
In een groot aantal gebieden wordt gebruik gemaakt van grafen (netwerk van knopen en lijnen) voor het zichtbaar maken van informatie. De huidige toepassingen gaan vrijwel allemaal uit van het tekenen van statische diagrammen. Hiervoor zijn dan ook vele algoritmen bekend. Echter, voor grafen die verschillen, al is het verschil bijvoorbeeld maar een knoop, kan het resultaat totaal anders zijn. Bij het tekenen van in de tijd veranderende grafen is dit niet acceptabel; het toevoegen van een knoop moet slechts een geringe verstoring van de rest van het plaatje tot gevolg hebben. Toepassingen van veranderende grafen zijn onder andere te vinden bij het tonen van dynamische overzichten van hyper-media-netwerken (World Wide Web), processmodellen in CASE-tools, grafische representaties van queries en updates, in object-georiënteerde databases, detail visualisatie van geografische informatiesystemen, etc. Het onderzoek richt zich specifiek op de toepassing in voornoemde gebieden.
Taken
Het is uw taak efficiënte (real-time) algoritmen te ontwikkelen voor het bepalen van een tweedimensionale lay-out van een in de tijd veranderende graaf. De ontwikkelde algoritmen moeten een acceptabel compromis vormen tussen optimale lay-out en snelheid. Daarbij moet een aantal harde en zachte beperkingen worden bewaakt. Enerzijds bestudeert u bestaande algoritmen voor statische grafen, om na te gaan of bepaalde technieken herbruikbaar zijn. Anderzijds is onderzoek gewenst naar dynamische constraints en ‘penalty metrics’ die geschikt zijn voor de verschillende toepassingsgebieden. Een dergelijke ‘strafmaat’ bepaalt de kwaliteit van een lay-out met betrekking tot de vorige lay-out en wordt deels via experimenten heuristisch bepaald. Naast uw onderzoekstaak doorloopt u een opleidingsprogram-ma in de onderzoekschool SIKS (School voor Informatie en Kennissystemen). Het onderzoek vormt een brug tussen verschillende onderzoeksgebieden in de sectie Informatiesystemen van de vakgroep Informatica en wordt vanuit die gebieden ondersteund en aangevuld.
Gevraagd
Wij zoeken voor deze functie een in-formaticus of wiskundige met affiniteit voor de toepassingsgebieden.

V32589
AIO-aanstelling voor het project ‘Onderzoek naar de formele onderbouwing van Workflow Managementsystemen’. In toenemende mate stellen organisaties de bedrijfsprocessen centraal. Workflow Managementsystemen (WFMS) en Business Reengineering (BPR) staan daarom in het middelpunt van de belangstelling. Als we echter kijken naar de huidige generatie workflow managementsystemen, dan zien we dat het in kaart brengen van de werkstromen (workflow) veel moeite kost. De beschrijvingswijze is meestal niet krachtig genoeg om parallellisme en non-determinisme op een gestructureerde manier te modelleren en een formele onderbouwing ontbreekt. Daarnaast is in de loop der jaren een steeds grotere behoefte aan analyse-technieken ontstaan. Hierbij kan gedacht worden aan prestatie-analyse, maar ook aan het controleren van de logische correctheid van een gedefinieerde workflow. Er is dus een grote behoefte aan theoretisch goed onderbouwde concepten, technieken en methoden voor workflow. Daarom zijn we op zoek naar een assistent in opleiding die de uitdaging om onderzoek op dit gebied te doen aan wil gaan. Gezien de aanwezige expertise op het gebied van het modelleren en analyseren van (bedrijfs)processen met behulp van hoog-niveau Petri-netten en de beschikbaarheid van ExSpect, ligt het voor de hand om hierbij een aanpak op basis van Petri-netten te gebruiken.
Taken
Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van een werkgroep onder leiding van prof.dr. K. van Hee en dr. W. van der Aalst. Deze werkgroep heeft zich ten doel gesteld om te komen tot een theoretisch raamwerk bestaande uit goed onderbouwde con-cepten, technieken en methoden voor workflow managementsystemen. Het onderzoek heeft naast een sterk theo-retische component ook een empirische component. Enerzijds worden de theoretische resultaten vertaald naar architecturen van workflow manage-mentsystemen, anderzijds worden zij in praktijkstudies getoetst. Op dit moment is er al een aantal samenwerkingsverbanden op het gebied van workflow met andere universiteiten, adviesbureaus en leveranciers van workflow managementsystemen. Naast uw onderzoekstaken doorloopt u een opleidingsprogramma in de onderzoekschool BETA (Institute for Business Engineering and Technology Application) en verricht u een kleine onderwijstaak.
Gevraagd
U hebt uw doctoraalexamen behaald, bij voorkeur in de informatica of de wiskunde. Daarnaast heb u affiniteit met procesmodelleringstechnieken, operations research, informatiesystemen en het in kaart brengen en analyseren van bedrijfsprocessen. Goede contactuele eigenschappen en een goede motivatie zijn vereist.
Aanstelling
Geschiedt in tijdelijke dienst voor vier jaar. Na ongeveer een jaar vindt een evaluatie plaats.
Salaris
In het eerste jaar fl. 2.114,- bruto per maand en oplopend tot fl. 3.775,- bruto in het vierde jaar. Inlichtingen
Betreffende de functies:
* V32586: dr. J. Hooman, tst. 4283;
* V32587: prof.dr.ir. L. Feijs, tst. 5020/2953, e-mail: feijs@win.tue.nl, of dr. S. Mauw, tst. 2908;
* V32588: dr. P. de Bra, dr. L. Somers, of prof.dr. J. Paredaens, tst. 2733;
* V32589: dr. W. van der Aalst, tst. 4295, of prof.dr. K. van Hee, tst. 2733.
Overige informatie: mevr. M. van Koesveld-Maartense, tst. 2321.
Hoe te reageren
Schriftelijke sollicitaties binnen een week richten aan drs.ing. H. van der Veeken, directeur beheer van de faculteit Wiskunde en Informatica, o.v.v. het vacaturenummer.

Bij de vakgroep Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving(FAGO) van de faculteit Bouwkunde bestaat een vacature voor een Assistent in opleiding V38337

Algemeen
De vakgroep FAGO richt zich in onderwijs en onderzoek op de fysica van het bouwen, in de overtuiging dat slechts op die wijze een gebouw te realiseren is. De vakgroep bezit laboratoria ten aanzien van akoestiek, warmte en vocht, binnenklimaat, licht, en daarnaast materiaalkunde.
Het gaat om een vacature in het kader van de Onderzoekschool Bouw. De functie van assistent in opleiding is gericht op verdere opleiding en vorming, waartoe een opleidings- en begeleidingsplan wordt opgesteld. Taak
Technische installaties in gebouwen, zoals verwarmingsinstallaties, water- en sanitaire installaties en liftinstallaties, geven aanleiding tot geluid in woon- en werkruimten in die gebouwen. Diverse enquêtes hebben uitgewezen dat in woongebouwen het lawaai van buren een grote bron van geluidhinder is, waaronder ook constructiegeluid van sanitaire en andere installaties.
Een rekenkundige simulatie van een gebouwontwerp op basis van bestek, tekeningen en installatiekenmerken is momenteel nog niet mogelijk. U werkt mee aan onderzoek dat tot doel heeft een dergelijk rekenmodel te ontwikkelen.
Het onderzoek richt zich op: ontwikkelen van een methodiek voor de beschrijving van de geluidopwekking en geluidoverdracht door relevante systeemonderdelen (bronnen, leidingverloop, bevestigingsmethoden e.d.); ontwikkelen van karakteriserende grootheden en meetmethoden voor de beschrijving van de bronnen (bronmodellering, bronsterkte), de overdracht door leidingen en de overdracht naar de bouwconstructie. Het onderzoek heeft zowel een toegepast theoretisch als experimenteel karakter; de te ontwikkelen rekenmodellen en meetmethoden dienen getoetst te worden via metingen in het Laboratorium voor Akoestiek en in bestaande gebouwen. De resultaten legt u vast in een proefschrift.
Gevraagd
U beschikt over een academische opleiding Natuurkunde, Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek of Bouwkunde met een goed inzicht in fysische verschijnselen, een gevoel voor praktische toepassingen en experimentele vaardigheden.
Aanstelling
Geschiedt in tijdelijke dienst voor een periode van vier jaar. Na ongeveer één jaar vindt een evaluatie plaats.
Salaris
In het eerste jaar fl. 2091,- bruto per maand en oplopend tot fl. 3734,- bruto in het vierde jaar.
Inlichtingen
Betreffende de functie: prof.dr. E. Gerretsen, tst. 3303, e-mail: e.gerretsen@bwk.tue.nl, of dr.ir. H. Martin, tst. 2997, e-mail: hema@fago.bwk.tue.nl. Overige informatie: A. van Elten, personeelsadviseur, tst. 3930.
Hoe te reageren
Schriftelijke sollicitatie kunt u binnen een week richten aan ir. J. Wessels, directeur beheer van de faculteit Bouwkunde, onder vermelding van vacaturenummer V38337.