Huursubsidieplan gaat voorlopig niet door

door Alice van der Plas HOP
De Tweede Kamer is afgelopen maandag niet akkoord gegaan met het nieuwe huursubsidieplan van staatssecretaris Tommel van volkshuisvesting. Tommel is onder andere van plan om personen met een 'onzelfstandige' woning geen huursubsidie meer te geven. Hierdoor zouden duizenden studenten ongeveer honderd gulden meer huur moeten gaan betalen. Ondanks de kritiek is de staatssecretaris voorlopig niet van plan om de maatregel in te trekken.
Studenten delen vaak de keuken en badkamer met huisgenoten. Huren zij zo’n 'onzelfstandige' woning via een woningbouwcorporatie, dan komen zij in aanmerking voor huursubsidie. Vooral studenten in panden van de stichtingen voor studentenhuisvesting (SSH’s) maken hier gebruik van.
Tommel wil de studenten nu geen huursubsidie meer geven. De maatregel maakt deel uit van een bezuinigingsplan, waarmee de staatssecretaris 200 miljoen gulden moet besparen op de individuele huursubsidie (IHS). Volgens studentenvakbond ISO betekent dit voor duizenden studenten een huurverhoging van ongeveer honderd gulden.

Het ministerie van VROM heeft berekend dat het om 2100 personen gaat, waarvan het merendeel student is. Het ISO vindt deze cijfers veel te laag. “Volgens mij gaat het om 1000 tot 1500 mensen per universiteitsstad,” zegt Elmar Prinsen van de studentenvakbond. 'In Maastricht alleen al ontvangen 1500 mensen met een onzelfstandige woning huursubsidie.' Prinsen vreest dat het onaantrekkelijk zou worden om via de stichtingen voor studentenhuisvesting een kamer te huren. 'Dit is vaak de enige manier om aan een goede en betaalbare kamer te komen.'
De Tweede Kamer is nog niet akkoord met de plannen van Tommel. De meeste fracties hadden tijdens het debat op 18 maart zware kritiek. De PvdA, CDA, SP en D66 vonden dat er betere manieren waren om te besparen op de individuele huursubsidie en presenteerden hun eigen voorstellen. Maar Tommel is niet van plan om zijn plannen te wijzigen, als er geen goede alternatieven komen. En de plannen van de fracties zijn volgens hem veel te duur. De Tweede Kamer wil nu dat de tegenvoorstellen doorgerekend worden. Over twee weken wordt er opnieuw over gedebatteerd.