Populariteit Magic nog steeds groeiende

door Rob Kools
De populariteit van het spel Magic valt niet meer te ontkennen. Dit adventure-spel mag zich verheugen in een nog immer groeiende schare volgelingen. Zondag vond in de Effenaar één van de drie voorrondes plaats voor het Nederlands Kampioenschap, dat medio april gehouden wordt tijdens de beurs ‘Het spellenspektakel’ in het beursgebouw in Eindhoven.
Het toernooi van afgelopen zondag was een zogenaamd ‘type II toernooi’. In totaal worden er zeven rondes gespeeld. Twee spelers spelen per ronde drie games tegen elkaar. De winnaar van een game krijgt drie punten, de verliezer uiteraard niets; bij een gelijk spel krijgt elke speler een punt. Na elke ronde worden de spelers met hetzelfde aantal punten bij elkaar ingedeeld.
Hoe wordt zo’n game nu precies gespeeld? Voor het spel begint schudt iedere speler zijn kaarten en heeft iedereen nog twintig levenspunten. Dan rapen de spelers om de beurt een kaart van hun deck. De combinatie van de geraapte kaarten bepaalt de actie die de speler kan ondernemen. Het tactisch vernuft zit voor een groot deel in het werk vooraf, zijnde de samenstelling van het deck. Elke kaart heeft een eigen karakter. Er zijn vijf kleuren die een kaart kan hebben. Wit staat voor genezing; groen voor energi e; blauw voor vliegende wezens die gevaar tegenhouden; rood voor directe schade en zwart voor de dood. Bovendien heeft elke kaart een andere beschrijving, waardoor elke kaart voor de speler iets anders doet. De samenstelling van het deck bepaalt hoe groot de kans is om die kaart te rapen die je op dat moment nodig hebt. De speler weet niet in welke volgorde zijn kaarten liggen; geluk is een belangrijke factor bij dit spel. Het geluk kan worden afgedwongen door sterke kaarten in je deck op te nemen. Dit is echter aan restricties gebonden, omdat anders het spel nogal snel klaar zou zijn. Er zijn zelfs kaarten die zo sterk zijn dat ze niet meer in het spel gebruikt mogen worden. Wedstrijden waarbij deze restricties gelden worden type II toernooien genoemd.

Wizzards
De wijze waarop het spel georganiseerd is, is een verhaal apart. Magic is internationaal bekend, naar Nederland overgewaaid vanuit de VS en het wordt hier al twee jaar gespeeld. Het dankt zijn populariteit vooral aan de mensen die elke week weer toernooien organiseren. Die mensen hebben er alle baat bij dat het spel floreert, omdat zij degenen zijn die de kaarten verkopen. Het lijkt erop dat de samenstelling van een goed deck veel geld kost, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is wel opmerkelijk dat er ook kaarten verkocht worden waar een prijskaartje van honderd gulden aanhangt.
Er is geen bond die de toernooien centraal coördineert. Het toernooi in de Effenaar werd georganiseerd door een groep die zich de ‘Wizzards of the Coast’ noemen. Deze groep organiseert ook het Nederlands Kampioenschap in het beursgebouw. Zij onderhouden nauwe contacten met Magic-spelers in de VS. De vier besten van het Nederlands Kampioenschap mogen dan ook meedoen aan het wereldkampioenschap, dat al- daar gehouden zal worden.