Dienst Personeel en Organisatie

Aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering

Door de in werking treding van de wet Terugdringing Beroep op de Ar-beidsongeschiktheidsregelingen (TBA) per 1 augustus 1993 werd het uitke-ringsniveau van de WAO-uitkeringen en het invaliditeitspensioen ingrijpend verlaagd, waardoor het zogenaamde IP-hiaat (WAO-gat) ontstond. De centrales van overheidspersoneel zijn destijds met de minister van Binnenlandse Zaken overeengekomen het IP-hiaat voor alle bij het ABP aangesloten ambtenaren te repareren.
In 1994 is aan alle ambtenaren die op dat moment verzekerd waren bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), de mogelijkheid geboden om het ABP-invaliditeitspensioen aan te vullen tot 70 procent van het laatstgenoten inkomen. Dit gebeurde middels het toezenden van een formulier ‘Verklaring inzake afzien van bijverzekeren’. Degenen die het formulier terugstuurden, gaven daarmee te kennen niet bijverzekerd te willen zijn tot 70 procent; zij zijn verzekerd tot 65 procent van het laatstgenoten inkomen bij volledige arbeidsonge-schiktheid. Naar aanleiding van deze actie kwamen er bij ABP veel vragen binnen over eventuele verdere bijverzekeringsmogelijkheden. Binnen de huidige ABP-regeling is hier niet in voorzien. Hierop heeft ABP een onderzoek gedaan naar de verzekeringsbehoeften van hun verzekerden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er naast een extra aanvulling bij volledige arbeidsongeschiktheid vooral behoefte is aan inkomenszekerheid bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, gecombineerd met werkloosheid. Deze behoefte is met name de laatste tijd ontstaan, doordat steeds meer werknemers gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard. Als men door deze arbeidsongeschiktheid werkloos wordt en voor het gedeelte dat men nog arbeidsgeschikt is geen andere baan vindt, dan kan het inkomen uiteindelijk fors terugvallen, zelfs tot het sociaal minimum.
Om tegemoet te komen aan de behoefte van verzekerden om zich tegen de financiële gevolgen van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid te kunnen verzekeren, heeft ABP, in samenwerking met Proteq Verzekeringen (onderdeel van Reaal Verzekering), een aanvullende arbeidsonge-schiktheidsverzekering ontwikkeld die aansluit bij de reeds bestaande ABP-voorzieningen: het IP Aanvullings Plan.

Verzekeringsmogelijkheden
Het CvB is met vertegenwoordigers van de centrales van overheidsper-soneel overeengekomen dat aan TUE-personeelsleden de mogelijkheid van bijverzekering via het IP Aanvullingsplan op collectieve basis zal worden aangeboden. Het ABP is middels een intentieverklaring van de deelnamebereidheid op de hoogte gebracht. Het IP Aanvullings Plan kent drie verzekeringsmogelijkheden:
* Dekking bij volledige arbeidsongeschiktheid
Bij volledige arbeidsongeschiktheid wordt, vanaf datum ontslag, het inkomen aangevuld tot 80 procent, zolang de verzekerde jonger is dan 55 jaar. Vanaf 55 jaar tot 65 jaar is dit 75 procent, omdat rekening wordt gehouden met een afname van de kosten van de gezinshuishouding.
* Dekking bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en werkloosheid voor het arbeidsgeschikte deel, wordt het inkomen, als het recht op werkloosheidsuitkering is beëindigd, aangevuld tot 70 procent tot het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Het IP Aanvullings Plan vergoedt tijdens de uitkeringsperiode de kosten van alle vormen van scholing die kansen op herintreding in het arbeidsproces vergroten. ABP/Proteq bepalen of de kosten van de gekozen opleiding voor vergoeding in aanmerking komen. Als de uitkering voor het bereiken van de 65-jarige leeftijd wordt gestopt, omdat er geen sprake meer is van arbeidsongeschiktheid (minder dan 15 procent), of omdat er voldoende inkomen wordt genoten doordat de ‘restcapaciteit’ (het arbeidsgeschikte gedeelte) volledig wordt benut, krijgt de verzekerde als bonus het bedrag van de laatste uitkering van het IP Aanvullings Plan nog zes maanden doorbetaald (eenmaal tijdens de looptijd van de verzekering). De verzekerde die na afloop van een werkloosheidsuitkering (suppletie of BWOO) een uitkering heeft die gelijk of lager is dan 70 procent van het verzekerde jaarinkomen, mag tijdens de uitkeringsperiode 15 procent van het laatste salaris bijverdienen zonder dat dit op de uitkering wordt gekort (hogere bijverdiensten worden wel op de uitkering gekort). * Dekking bij volledige en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
Deze combinatie van beide bovengenoemde dekkingen biedt de meest uitgebreide bescherming van het inkomen. Als in 1994 werd afgezien van bijverzekering van het IP-hiaat zijn de voornoemde uitkeringspercentages 5 procent lager.

Voorwaarden voor deelname
Als er voldoende personeelsleden deelnemen aan het IP Aanvullings Plan (voor de TUE: 65 procent of meer van het personeelsbestand) wordt iedereen, ongeacht zijn of haar medische achtergrond, geaccepteerd. Dit geldt niet voor degenen die nu al (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn of wegens langdurig ziekteverzuim niet kunnen werken. Gedeeltelijk arbeidsongeschikte/herplaatste ambtenaren kunnen zich verzekeren voor het salaris in de herplaatste functie.
Een zieke werknemer die zich heeft aangemeld maar, naar achteraf blijkt, al arbeidsongeschikt was op het moment van aanmelding, is niet verzekerd. De betaalde premie wordt in dit geval teruggestort.

Premies
De maandpremie van het IP Aanvul-lings Plan is afhankelijk van de dekking die men kiest en wordt vastgesteld als precentage van het bruto maandinkomen:
- bij dekking voor volledige arbeidsongeschiktheid: 0,42%
- bij dekking voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid: 0,37%
- voor beide dekkingen: 0,79%
De premie is dus niet afhankelijk van leeftijd of beroep.
Premiebetaling vindt maandelijks automatisch plaats via het salaris.

Premiekorting
Bij groepsgewijze aanmelding geldt een omvangskorting, die afhankelijk is van de grootte van het bedrijf en het aantal personeelsleden dat deelneemt, en die kan oplopen tot maximaal 23 procent (vereiste deelnamegraad voor TUE: 75 tot 100 procent).
De minimale premiekorting die wordt gegeven voor het feit dat de premie maandelijks wordt verrekend met het salaris, is 20 procent. De van toepassing zijnde korting wordt maandelijks op de bruto-premie in mindering gebracht.

Fiscaal voordeel
De premie is aftrekbaar van het loon voor de loonbelasting en premieheffing. Het fiscaal voordeel kan oplopen tot 60 procent. Hier staat wel tegenover dat het basisloon voor de berekening van een uitkering (WW, WAO) wordt verlaagd.

Premievrijstelling
Premievrijstelling bij gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid is meeverzekerd. Er is geen premie meer verschuldigd voor de dekking waarop aanspraak wordt gemaakt.

Duur verzekering
De verzekeringsovereenkomst wordt in principe aangegaan voor een jaar met een opzegtermijn van drie maanden en wordt bij niet opzeggen stilzwijgend met een jaar verlengd. De verzekering eindigt bij ontslag, anders dan wegens arbeidsongeschikt-heid, uit de ambtelijke dienstbetrekking, ook als er recht bestaat op een werkloosheidsuitkering uit die betrekking. De verzekering kan alleen worden meegenomen naar een nieuwe baan bij de overheid.

Aanmelden
Binnenkort zullen alle personeelsleden (met uitzondering van student-assistenten) een brochure thuisgestuurd krijgen waarin het IP Aanvullings Plan uitgebreid beschreven staat. Bij de brochure is een aanmeldingsformulier gevoegd waarin twee gezondheidsvragen worden gesteld. Omdat op voorhand niet bekend is welk percentage van het personeelsbestand deelneemt, dienen deze vragen te worden beantwoord. Als blijkt dat tenminste 65 procent van het personeelsbestand deelneemt, worden de gezondheidsverklaringen buiten beschouwing gelaten. Als de deelnamegraad lager blijkt, worden de aanvragers wel geaccepteerd, maar kan er op basis van de antwoorden op de gezondheidsvragen hooguit een wachttermijn worden vastgesteld. Tijdens de wachttermijn is de normale premie verschuldigd, terwijl alleen arbeidsongeschiktheid door een ongeval is verzekerd.

Machtiging premie-incasso
Tevens vinden de personeelsleden bij het aanmeldingsformulier en de brochure een formulier waarmee zij werkgever dienen te machtigen om de verschuldigde premie maandelijks in te houden op het salaris en af te dragen aan ABP/Proteq.

Verzekeringsbewijs
De deelnemers ontvangen een deelname-certificaat van het IP Aanvul-lings Plan (bewijs van verzekering).

Nieuwsbrief ABP
U zult binnenkort, of heeft inmiddels al, een nieuwsbrief van ABP ontvangen waarin melding wordt gemaakt van het IP Aanvullings Plan, waarbij tevens de mogelijkheid wordt geboden tot deelname aan de verzekering op individuele basis. Gezien het voorgaande wordt u verzocht op dit schrijven niet te reageren. U wordt op zo kort mogelijke termijn door DPO van de groepsgewijze verzekeringsmogelijkheden via de TUE op de hoogte gebracht.
Mocht u zich al individueel hebben aangemeld, dan kan uw verzekering, zodra de collectieve verzekeringsmogelijkheid bij de TUE een feit is, alsnog in dit collectief worden ondergebracht.