Interne vacature

Met het oog op het streven naar een evenwichtiger personeelsbestand worden vrouwen nadrukkelijk uitgenodigd te solliciteren.
In TUECIS is onder Gopher een overzicht te vinden van de meest actuele vacatures bij de TUE en andere universiteiten en instellingen.
De vakgroep Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving (FAGO) en TNO Bouw Rijswijk zijn op zoek naar een

Assistent in opleiding

V38338

Algemeen
In de vakgroep FAGO werken diverse disciplines (bouwkundigen, fysici, werktuigbouwkundigen en chemici) samen aan de interacties tussen materiaal, gebouw, installatie en omgeving. De sectie Materiaalkunde van TNO Bouw richt zich onder meer op duurzaamheid van bouw- en afwerkmaterialen, vanuit een fysische en chemische achtergrond. De biodegradatie van materialen vormt een nieuw werkterrein van deze sectie. De vakgroep FAGO participeert in de onderzoekschool Bouw. Hierin werken de faculteiten Bouwkunde van de TUE, Civiele Techniek van de TU Delft en Technische Bedrijfskunde van de Universiteit Twente samen. Ook TNO Bouw doet aan deze samenwerking mee. Kennis- en technologie-ontwikkeling van materialen is een speerpunt binnen deze samenwerking.
De zorg voor ons milieu is in toenemende mate van belang in de keuze en ontwikkeling van materialen. In dit verband worden waterafdunbare verfsystemen als alternatief voor de conventionele, oplosmiddel-houdende systemen meer en meer toegepast en gepromoot. De milieubelasting door oplosmiddelen wordt daarmee gereduceerd, maar tegelijkertijd rijzen er vragen omtrent de duurzaamheid van de verffilm. Zo blijken dergelijke verven in principe gevoeliger te zijn voor microbiele aantasting. Om de weerstand van de verffilm tegen microbiele aanvallen te verhogen, worden veelal toxische stoffen, biociden, opgenomen in de verfformulering. Werkzaamheid van dergelijke stoffen vereist dat ze enigszins oplosbaar zijn. Zij logen derhalve uit en zijn dus ook tijdelijk effectief. Normaliter beperkt het effect zich onder vochtige omstandigheden tot een à twee jaar. Toevoeging van deze biociden is bezwaarlijk in het licht van de milieuzorg. Bovendien is het gebruik ervan kostbaar en kan het consequenties hebben voor de arbeidsomstandigheden.
Taken
Vocht speelt een essentiële rol in verschijnselen van biodegradatie. Het vermogen van materialen om vocht op te nemen en vast te houden, en daarmee perioden van droogte voor micro-organismen te overbruggen, bepaald in hoge mate het risico van biodegradatie.
U concentreert zich op beschrijving van de vochthuishouding van de verffilm in interactie met het daaronder gelegen materiaal. U onderzoekt de mogelijkheden om de bufferwerking van dit systeem te verkleinen. Optimalisatie van de verfformulering (modificatie vulstoffen, wijziging aandeel pigment volume, oppervlakte-actieve stoffen) vormt hierin een zwaartepunt. Het werk heeft een overwegend experimenteel karakter. U maakt daarbij gebruik van nieuwe hoogwaardige meettechnieken, zoals Nuclear Magnetic Resonance ten behoeve van studie van het vochttransport in het materiaal.
Het onderzoek maakt deel uit van een project gericht op de ontwikkeling van een duurzaam en milieuvriendelijker alternatief voor de toepassing van film-biociden. Het daarbij noodzakelijke microbiologisch onderzoek wordt door andere betrokken partijen uitgevoerd. U wordt ondersteund door TNO te Delft, en werkt samen met de faculteiten Technische Natuurkunde en Scheikundige Technologie van de TUE en met het Centraal Bureau voor Schimmelcultures te Baarn, een academisch instituut met mondiale bekendheid op het gebied van schimmels en gisten. Uw werkzaamheden vormen de spil in deze multidisciplinaire samenwerking. De resultaten van uw onderzoek legt u vast in een proefschrift.
Gevraagd
Een voltooide academische opleiding (fysische) chemie of technische natuurkunde, materiaalkunde, of een gelijkwaardige opleiding. Kandidaten die binnenkort afstuderen komen eveneens in aanmerking.
Aanstelling
Aanstelling vindt plaats in tijdelijke dienst van de TUE voor een periode van maximaal vier jaar. Na ongeveer één jaar vindt een evaluatie plaats.
Salaris
Het salaris bedraagt fl. 2114,- bruto per maand in het eerste jaar, oplopend tot fl. 3775,- bruto in het vierde jaar (salarispeil 1 april 1996).
Inlichtingen
Betreffende de functie: prof.ir. E. Bancken, tst. 2437, vakgroep FAGO, of tel. 071-3082414, Akzo Nobel, of bij dr.ir. O. Adan, tel. 015-2842084, TNO. Overige informatie: A. van Elten, personeelsadviseur, tst 3930. Hoe te reageren
Schriftelijke sollicitaties binnen twee weken na publicatie te richten aan de directeur beheer van de faculteit Bouwkunde, onder vermelding van vacaturenummer V38338.