Sport

Snooker vereist tactisch inzicht en stalen zenuwen

door Gino Koenraadt
Toen zo’n tien jaar geleden de BBC via het nationale kabelnetwerk ook in de Nederlandse huiskamer te ontvangen was, ontwaakte langzaam maar zeker ook het enthousiasme voor het biljartspel snooker. Veel zendtijd spendeerde de Britse zender aan de koele, strak in het pak zittende vedetten van het groene laken. In korte tijd raakte snooker in onze vaderlandse sportcultuur ingeburgerd. Vooral ook studenten voelden zich tot dit spel aangetrokken: op 27 en 28 maart wordt in Rotterdam het Nederlandse Studenten Kampioenschap Snooker georganiseerd. Eén van de vertegenwoordigers van de TUE is Bram van den Hout, eerstejaars Bouwkunde en maker van de Dutch Snooker Homepage.
Van den Hout vertoeft al bijna twee jaar aan de TUE, eerst als informaticus en nu als bouwkundige. Tijdens zijn studie bij Informatica heeft hij zijn Dutch Snooker Homepage opgestart. Inmiddels omvat de internationaal druk bezochte pagina zo’n 35 bladzijden. Vanuit de hoofdpagina kan men vier richtingen inslaan. Er kan gekozen worden voor Dutch Snooker, Eurosnooker, Virtual Snooker en Special Events. De eerste twee afdelingen bevatten de Nederlandse en Europese snooker-agenda en toernooiuitslagen. In Virtual Snooker kan, naast een aantal afbeeldingen, een kort filmpje bekeken worden. Special Events bevat een beeld- en tekstverslag van Stephen Hendry’s (meervoudig wereldkampioen) fameuze One-Four-Seven (het hoogste puntenaantal dat in één beurt te behalen is -GK) tijdens het WK van 1995 en een verslag van een Pro/Am-toernooi in Duitsland, waarbij Van den Hout speciaal genodigde was.

Potten
In een frame (vergelijkbaar met een set in tennis) moet men meer punten zien te behalen dan de tegenstander. Door ballen in de pockets te laten verdwijnen, het zogenaamde potten, scoort men punten, mits het de juiste bal is. Mist men of speelt men de verkeerde bal, is het de beurt aan de tegenstander. Zaak is het zo lang mogelijk aan de tafel te blijven.
Die tafel kent overigens vrij forse afmetingen; zes bij twaalf voet (om maar eens traditiegetrouw de Britse maten aan te houden). Daarop komen 22 ballen te liggen, waaraan een puntenwaarde is toegekend. De vijftien rode ballen zijn één punt waard, de gele bal is twee punten, de groene drie, en zo telkens één punt meer voor de bruine, de blauwe, de rose tot en met de zwarte bal, die zeven punten waard is. De 22e bal is de wit-te, de enige bal die met de keu ge-raakt mag worden. De gekleurde ballen mogen slechts door aansto-ting van de witte bal gepot worden. Na de afstoot, waarbij de ballen in een vast patroon liggen, moet eerst een rode bal gepot worden, daarna een anders gekleurde bal, vervolgens weer een rode, enzovoort. De rode ballen blijven in de pocket, gekleurde ballen komen terug op hun vaste plek zolang er nog rode ballen zijn. Als de rode ballen verdwenen zijn, pot men de anders gekleurde ballen in oplopende puntenvolgorde. Hiermee eindigt het frame. De speler met het hoogste puntenaantal wint.
Bij snooker op het hoogste niveau draait alles om tactiek en stalen zenuwen. Een goed snookerspeler heeft twee belangrijke kwaliteiten: het vermogen om vooruit te kijken om volgende spelsituaties te beoordelen, zoals bijvoorbeeld een schaker dat doet, en een ontwikkeld balgevoel, waardoor de ballen naar de gewenste plaatsen rollen. Professionele snookerspelers kunnen vier à vijf stappen vooruitkijken en een bal desgewenst stilleggen op een dubbeltje. Die capaciteiten danken zij aan een flinke dosis talent en een trainingsarbeid van ongeveer acht uur per dag. Daarnaast is het belangrijk om na een misser niets voor je tegenstander te laten liggen. In sommige situaties is het mogelijk om de witte bal achter andere ballen weg te leggen, zodat de tegenstander de bal die hij verplicht is te raken, niet direct kan aanstoten. In dit geval spreekt men van ‘snooker’. Mist de tegenstander de bal, dan levert dat de andere speler punten op.
Stalen zenuwen zijn ook onmisbaar. Vaak komt winst of verlies neer op één gemiste bal, waardoor de tegenstander terug in de wedstrijd kan komen. Daarbij komt nog dat sommige partijen over zeer veel frames gespeeld worden en het dus noodzakelijk is om ook de concentratie voortdurend vast te houden.

Geschiedenis
De ontstaansgeschiedenis van snooker ligt in Frankrijk. Daar speelde men in de negentiende eeuw croquet, een spel waarbij op een grasveld met een soort hamer ballen door poortjes geslagen moesten worden. De uitoefening van deze sport in Engeland leverde problemen op door het wisselvallige klimaat. De oplossing werd gevonden in het verplaatsen van het spel van buiten naar binnen. Het grasveld werd een tafel. De tafel kreeg gaten ter vervanging van de poortjes en randen om te voorkomen dat de ballen eraf rolden. De keu werd uitgevonden als vervanger van de hamer. Een nieuwe sport met een nieuwe naam was geboren: billiards.
In het beginstadium werd alleen met rode ballen gespeeld, later werden andere kleuren toegevoegd. De tafel werd voorzien van een laken en verschillende andere nieuwigheden werden geïntroduceerd. Ook de naam van de sport werd veranderd. De benaming ‘snooker’ werd het eerst gebruikt door een Engelse generaal in Brits-Indië, die het als vloekwoord gebruikte wanneer met de witte bal niet in een directe lijn lag met de verplicht te raken bal.

NSK Snooker
Op 27 en 28 maart wordt het NSK Snooker gehouden in Rotterdam. De Rotterdamse studentensnookervereniging ‘In the pocket’ organiseert het evenement, dat zal plaatsvinden in één van de grootste snookerpaleizen van Nederland: het Quality Snooker Slaakhuys. Het betreft een individueel toernooi waarvoor iedere student(e) zich kan inschrijven.
Naast het NSK vindt op dezelfde data ook het snookertoernooi in het kader van de Heineken Studenten Stedencup plaats. De 32 beste spelers van het NSK mogen proberen zoveel mogelijk punten te behalen voor het klassement van hun stad.
Bram van den Hout speelt gemiddeld tien uur per week bij zijn snookervereniging ‘La Carambole’. Zijn hoogste brake, het hoogste aantal punten dat hij in één beurt heeft gemaakt, bedraagt 43. We vragen hem hoe hij zijn kansen inschat. ‘Het zelfvertrouwen is er, het moet mogelijk zijn om tot de laatste 32 door te stoten’, zegt de bouwkunde student zelfverzekerd.


Sport kort

Uitslagen

Thêta tweemaal succesvol
Op 16 en 17 maart werd de Heineken Vierkamp verroeid op de Amstel te Amsterdam. In het zware beginnelingen-veld presteerde de Thêta/Vidar-combi goed met een overwinning op de 250m en een derde plaats overall van de negen ploegen in haar klasse. Op de afsluitende 5000m moest echter overall-winnaar Nereus storend optreden door een aanvaring te veroorzaken met deze combi voor de Berlagebrug. Dit werd dan ook afgestraft met twintig strafseconden. Ook de lichte beginnelingen mannen van Thêta presteerden goed door een derde plaats overall in een veld met maar liefst twaalf tegenstanders. Tweemaal grepen ze net naast blik op de individuele afstanden.
De vrouwen beginnelingen vier, in een combi met een schaduw-viertje van Asopos de Vliet, vormden een middenmoot met een achtste plek in het klassement. De mannen van de club-acht waren zaterdag nog succesvol met een overwinning op de 250m en een leidende positie in het klassement. Dit in een zeer sterk bezet veld van 29 ploegen. Zondag moesten ze echter afleggen tegen Spaarne 2 in de 5000m en werden ze tweede overall. Tot slot presteerden de vrouwen club-acht zeer redelijk met een negende positie in het klassement.

Vertigo tiende op NBK
Afgelopen weekend nam Vertigo deel aan het Nederlands Beker Kampioenschap Indoor Ultimate Frisbee. In Arnhem streden 38 teams om de nationale titel. Vertigo behaalde tijdens dit tweedaags toernooi een tiende plaats. Dit toernooi was tevens de afsluiting van het indoorseizoen. In het outdoorseizoen zal Vertigo deelnemen aan de nationale competitie. Mensen die willen kennismaken met ultimate frisbee, kunnen meetrainen op dinsdag van 17.00 tot 18.30 uur en op donderdag van 18.30 tot 20.00 uur. Informatie: Pieter, tel. 2570187.

Slecht weekeinde Pusphaira
De voetballers van Pusphaira hebben een slecht weekeinde achter de rug. Slechts het vierde elftal wist een punt binnen te slepen tegen Eindhoven 6: 2-2. Alle overige elftallen verloren kansloos. Het eerste, dat derde geklasseerd staat, ging met 5-0 ten onder tegen nummer twee Dommelen. De overige uitslagen:
Pusphaira 2 - Best Vooruit 0-4
Pusphaira 3 - Eindhoven 5 1-4
Pusphaira 5 - Tongelre 8 1-6

Winst Tantalus
Tantalus 1 trad thuis aan tegen BC Vlissingen. Helaas een geringe opkomst van publiek, maar de mannen maakten een flitsende start met een goede offence en veel driepunters. De ruststand was dan ook 63-21. De tweede helft liet Tantalus 1 het als zo vaak toch weer afweten, maar kon nog wel met 103-94 winnen. Tantalus 2 reisde naar Maastricht om daar tegen Kimbria te spelen. Ondanks een zeer onsportieve wedstrijd en slechte scheidsrechters wist men de winst mee naar Eindhoven te brengen (60-76). Het derde mannenteam won met 66-50 van het eerste team van EBCG.
Het eerste vrouwenteam van Tantalus speelde afgelopen zaterdag uit tegen Erp. Na in de eerste helft een flinke voorsprong genomen te hebben, werd geswitcht naar zone-defence. Dit ging niet zo goed want de tegenstander wist terug te komen tot 24-23. De tweede helft speelde de Eindhovense vrouwen veel geconcentreerder en wisten uiteindelijk makkelijk te winnen met 40-57. Vrouwen 2 won met 58-30 van Venlo Sports.

Agenda

Tafeltennis
23 mrt Panache Clubkamppioenschappen
24 mrt NSK Indoor, Rotterdam
6 apr SSP toernooi
Snooker
27-28 mrt NSK Snooker, Rotterdam
Squash
4 apr NSK Individueel, Rotterdam