‘Arme’ studenten krijgen extra geld

door Hanne Obbink HOP
Zo’n 86.000 studenten die recht hebben op een aanvullende beurs krijgen per 1 januari minder geld. De oorzaak was de vereenvoudiging van de studiefinanciering die toen werd doorgevoerd. Het was de bedoeling dat studenten die vereenvoudiging niet zouden merken aan de hoogte van hun beurs, maar toen dat toch het geval bleek te zijn, kondigde minister Ritzen aan te zullen onderzoeken wat er aan de hand was en hoe de schade beperkt kon worden.
Ritzen heeft nu besloten het nadeel voor 30.000 van de 86.000 studenten goed te maken; dat doet hij door een verhoging van de zogeheten ‘kortingsvrije voet’ van hun ouders. Het gaat om studenten met alleenstaande ouders die nog thuiswonende kinderen hebben. Het nadeel dat de overige 56.000 studenten door de vereenvoudigde studiefinanciering opliepen, vond Ritzen niet al te ernstig. Zij moeten het blijvend doen met het bedrag dat zij vanaf 1 januari krijgen. Dat ligt in de meeste gevallen een paar tientjes lager dan zij gewend waren. De maatregel, waarmee het kabinet vrijdag instemde, kost Ritzen 23 miljoen gulden. Dat geld moet uit de budgetten voor studiefinanciering gehaald worden.
In politiek Den Haag begint intussen de ongerustheid over de hoogte van de beurs toe te nemen, vooral doordat zich nu een duidelijke waarneembare daling voordoet van het aantal nieuwe studenten dat hoger onderwijs gaat volgen. Het vermoeden bestaat dat aankomende studenten zich laten afschrikken door de dreiging van hoge studieschulden. PvdA-kamerlid Van der Ploeg heeft vorige week gezegd dat daarom in ieder geval studenten uit lagere inkomensgroepen extra steun moeten krijgen. Hun aanvullende beurs zou omhoog moeten. Dat kan volgens Van der Ploeg betaald worden door de basisbeurs verder te verlagen of voortaan slechts drie jaar te verstrekken.