China volop in de belangstelling bij SG

door René ter Riet
Hoe kun je als producent zo snel mogelijk het produkt op de markt brengen, dat voldoet aan de verwachting van de klant? Ir. Wald Siskens promoveerde woensdag 3 april op het onderwerp: ‘Doorlooptijdverkorting in ontwikkeling’. De juistheid van de theorie heeft zich inmiddels bewezen in de praktijk. Als input voor zijn proefschrift gebruikte de intern organisatieadviseur zijn bevindingen binnen de centrale afdeling beeldbuisontwikkeling van Philips. Door te zorgen voor technologie op voorraad en een minimale doorlooptijd van produktontwikkeling, wordt de klant sneller bediend. Het streven is om de time-to-market te verkorten van twee jaar tot negen maanden.
Een groot deel van het programma zal worden gewijdt aan het meer recentere China. Sinds in 1949 door Mao de Volksrepubliek China werd uitgeroepen heeft het land dramatische veranderingen doorgemaakt. Velen die het beroemde boek van Jung Chang, ‘Dochters van de Wilde Zwanen’, hebben gelezen zal het lang bijblijven hoezeer er door Mao en de zijnen met de Chinese bevolking is gesold. Dr. Stefan Landsberger zal op 18 april in een lezing zijn licht laten schijnen over deze en vele andere sociale aspecten die samengaan met een land waarvan de bevolkingsgrootte ieders voorstellingsvermogen te boven gaat. Ook twee filmregisseurs van de zogenaamde ‘Vijfde generatie’ hebben geprobeerd hun visie te geven. De resultaten, ‘Lifetimes’ en ‘Farewell to my Concubine’, zullen op de twee donderdagavonden te bewonderen zijn.

Laag peil
Iets heel anders betreft de Chinese wetenschap, die tot een paar eeuwen geleden in volle bloei stond. Dit in schril contrast met de huidige stand van zaken. Over het verband tussen dit lage wetenschappelijke peil en de denkwijze van veel Chinezen zal professor Libbrecht, sinoloog aan de universiteit van Leuven, op 15 april uitleg geven.
De programma’s op woensdag zullen de eerste week gewijd worden aan taal en schrift en de tweede week aan muziek. Het Chinees, de meest gesproken taal ter wereld, wijkt wat betreft structuur ver af van onze westerse talen. Dr. Jeroen Wiedenhof houdt een lezing over het verband tussen taal en schrift. Het muziekensemble Yalong, dat hier een uitvoering zal geven, begeleidt de Tibetaanse opera. Tibet is een wat achtergestelde provincie in het zuidwesten van China. Ook hier geldt weer dat Tibetaanse en Chinese muziek heel anders is dan Europese. Een groot verschil is het ontbreken van een duidelijke ‘pulse’. Ook de instrumenten die het ensemble gebruikt, zullen ons vreemd voorkomen.

Leeuwendans
Onder het motto ‘kort maar krachtig’ zal er dinsdag 16 april een originele leeuwendans worden uitgevoerd. Dit spektakelstuk wordt in de grote pauze in de hal van het auditorium uitgevoerd. Terwijl een groep muzikanten veel kabaal maakt, zal een aantal dansers, samen vermomd als een grote leeuw, met atletische sprongen de leeuwendans ten uitvoer brengen.
Er zijn twee exposities te bewonderen. De eerste bestaat uit de welbekende Chinese vliegers, die in de auditoriumhal zullen hangen. In de Heronhal vraagt een verzameling Chinese affiches de aandacht, met als concurrent een band-diaserie. Deze laatste is gemaakt door een Europees ingenieur die in China werkzaam is. Van de verschillende onderwerpen die tijdens de weken aan bod komen, aangevuld met extra onderwerpen zoals filosofie en de recente geschiedenis, is een informatiebundel gemaakt. Deze zal tijdens de verschillende programma-onderdelen aan geinteresseerden worden verkocht.
Gedurende de twee China-weken zal ook Amnesty International met een stand aanwezig zijn in het auditorium. Amnesty heeft de laatste tijd acties die gericht zijn op China, onder het motto ‘Tijd om te handelen’. China zet zijn deur naar de wereld op een kier, zodat de westerse wereld er zijn intrede kan doen. Natuurlijk probeert ook Amnesty hier gebruik van te maken. Veel mensen worden wegens (godsdienstige) overtuiging gevangen gehouden, vaak zonder vorm van proces. In China wordt drie maal zo vaak het doodvonnis uitgeroepen als in de rest van de wereld! In de stand zullen voorbedrukte kaarten en brieven aanwezig zijn, bestemd voor de Chinese regering. Deze kunnen worden overgeschreven of van een handtekening worden voorzien. Tevens komt er een oproep aan de Nederlandse regering om bij eventuele contacten met China het niet naleven van de mensenrechten aldaar in het achterhoofd te houden.