Wiskundige Jo van Nunen: ‘De faculteit Wiskunde behoorde tot de wereldtop’

Prof.dr.ir. Jo van Nunen, hoogleraar Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, ging voor zijn studententijd eerst in dienst. Onder andere daarom had hij geen zin meer om bij de THE bij een studentenvereniging te gaan. ‘Ik had net twee jaar lang aankomende soldaten ontgroend, dan heb je geen zin meer om zelf ontgroend te worden’, vertelt hij lachend.
Hij was vaak op studentenfeesten te vinden en ging ook in Eindhoven uit, alhoewel zijn geboortestad Venlo bleef trekken, temeer omdat hij daar verkering had. ‘Bovendien vond ik Venlo in die tijd een leukere stad om uit te gaan dan Eindhoven’, zo zegt hij. Maar in de loop der jaren heeft Eindhoven naar zijn mening toch aan sfeer gewonnen.
Aan zijn studietijd bij de TH denkt hij met plezier en voldoening terug. Hij begon in 1966 met zijn studie bij de faculteit Wiskunde. Een niet onbelangrijk deel van die voldoening heeft te maken met het feit dat de faculteit Wiskunde tijdens zijn studie en ook daarna naar zijn mening kwalitatief tot de wereldtop behoorde. ‘Je merkt dat aan allerlei dingen, bijvoorbeeld aan het feit dat je artikelen in één keer tot de wetenschappelijke tijdschriften worden toegelaten.’

Inspirerend
Van Nunen was na zijn studie van 1971 tot 1976 medewerker aan de THE. In dat laatste jaar promoveerde hij op een onderwerp dat te maken had met besluitvormingsprocessen in het bedrijfsleven. Kort daarop vertrok hij naar Delft en werd uiteindelijk met vakgroep en al verhuisd naar de Erasmus Universiteit, waar hij hoogleraar Beslissings- en Informatiewetenschappen werd en nog steeds is.
Ook zijn tijd als werknemer bij de TH heeft hij als positief ervaren. ‘Ik werkte toen samen met een aantal mensen die op dat moment met een proefschrift bezig waren. We jutten elkaar eigenlijk de hele tijd op, waardoor het voor mij een heel inspirerende tijd is geweest.’
In de praktijk werkt hij veel met het bedrijfsleven samen op onder andere de gebieden logistiek, telematica, informatiesystemen en besliskunde. Als promotor begeleidt hij promovendi die zowel schrijven over een model voor het maken van beslissingen bij een produktieplan als over een structuur voor Electronic Data Interchange in de Rotterdamse haven.

Video-conferencing
Dat laatste onderwerp leidde overigens tot een onorthodoxe promotie. De promovendus werd behalve door Van Nunen ook aan de tand gevoeld door professor Kumar, hoogleraar Information Systems aan de Georgia State University. Deze professor was niet lijfelijk aanwezig, maar kon door middel van video-conferencing toch aan het gesprek in Rotterdam deelnemen.
Van Nunen doet overigens meer met ISDN en video-conferencing, omdat deze zaken naar zijn idee een belangrijke invloed gaan krijgen op de logistieke structuren in het bedrijfsleven. Vorig jaar startte hij een pilot project met PTT Telecom, waardoor een aantal studenten een ISDN-aansluiting thuis kregen. Vanuit hun woonplaats waren de studenten zodoende in staat met elkaar via Internet in groepjes van vier een ondernemingsplan te maken voor een bedrijf. Uiteindelijk leidt dit soort projecten tot samenwerkingsprojecten met bedrijven van de Rotterdamse haven, een ‘speeltuin voor onderzoekers’, aldus Van Nunen.