Crisis Bouwkunde voorlopig bezworen

door Gerard Verhoogt
Volgende week begint een bemiddelingscommissie onder leiding van prof.dr.ir. Mathieu Weggeman met een poging om de vertrouwenscrisis tussen het bestuur van de faculteit Bouwkunde en de faculteitsraad op te lossen. Naast Weggeman bestaat de commissie uit prof.dr.ir. Jan Kerstens, prof.ir. Nico Hendriks en een student, waarschijnlijk een oud raadslid.
Volgens het besluit van de faculteitsraad van 3 april moet de commissie op korte termijn een tussenrapportage uitbrengen, het eindrapport moet voor 1 juni klaar zijn. De raad kan zelf mede gestalte geven aan de werkzaamheden van de bemiddelingscommissie, die de faculteitsvergadering van 24 april een plan van aanpak wil voorleggen. Weggeman is part-time medewerker bij het organisatie-adviesbureau Twijnstra Gudde en hoogleraar organisatiekunde bij Technologie Management, Kerstens en Hendriks werken als full-time hoogleraar bij respectievelijk de vakgroepen Konstructief Ontwerpen en van Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving van de faculteit Bouwkunde.

Structuurschets
De faculteitsraad heeft op de vergadering van 3 april het voorstel van het bestuur aanvaard voor een bemiddelingspoging. De motie van wantrouwen van de raad is opgeschort zolang de commissie aan het werk is. Mocht de bemiddelingspoging niet slagen dan komt deze alsnog in het vizier. In het besluit van de faculteitsraad heeft de bemiddelingscommissie op korte termijn de opdracht om voor BAUB (Architectuur, Urbanistiek en Beheer) en BPU (Produktie en Uitvoering) een structuurschets op te stellen voor de taakomschrijving en bemanning. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de P-begeleiding en naar Architectonisch Ontwerpen. Op de langere termijn moet de commissie een gedragscode ontwikkelen voor de communicatie tussen bestuur en faculteitsraad. Openheid en betrokkenheid zijn daarin de sleutelwoorden. Momenteel krijgt de raad uitgewerkte voorstellen van het bestuur voorgelegd, die men alleen kan aannemen, amenderen of afwijzen. De raad wil meer invloed uitoefenen op de koers van de faculteit, maar vindt dat ze de daarvoor benodigde informatie vooraf ontbeert. Verder werd op 3 april besloten om de intentie van een eerder besluit terug te nemen om prof.dr.ir. Thijs Bax steeds her te benoemen als decaan. Die termijn loopt af in januari 1997. De bemiddelingscommisie doet een voordracht voor een plaatsvervangend decaan, die Bax eventueel op kan volgen. Momenteel wordt die functie vervuld door twee plaatsvervangend decanen.