ISO vreest aantasting rechten student-bestuurders

door Hanne Obbink HOP

Student-bestuurders zullen voortaan minder snel steun uit het afstudeerfonds krijgen. Dat zou volgens studentenorganisatie ISO wel eens het onbedoelde gevolg kunnen zijn van de invoering van de spaarregeling voor studiepunten. Het ISO heeft daarover bij minister Ritzen aan de bel getrokken.

Het ISO had vorig jaar zomer minister Ritzen door middel van een kort geding gedwongen een spaarregeling voor studiepunten op te stellen. Ritzen had zo’n regeling toegezegd aan de Tweede Kamer, maar was daar later op teruggekomen. De spaarregeling moet studenten die een bepaald studiejaar de temponorm niet halen, de kans geven dat met studiepunten uit een volgend jaar goed te maken. Over de hoofdlijnen van de regeling zijn ISO en minister het al sinds oktober eens, maar desondanks is de regeling nog steeds niet van kracht. Het ISO maakt zich zorgen over de onzekerheid die dit voor studenten schept, te meer daar de regeling met terugwerkende kracht op 1 september 1995 zou moeten ingaan.

Extra punten
In een brief aan minister Ritzen spreekt het ISO ook de vrees voor misbruik van de spaarregeling uit. Het ISO is ter ore gekomen dat sommige instellingen student-bestuurders geen steun uit het afstudeerfonds meer willen geven. Dat is niet nodig nu er een spaarregeling is, vindt men. Als studenten door bestuurswerk de temponorm niet halen, moeten zij het jaar daarop gewoon extra punten halen.
Volgens het ISO denkt met name de Universiteit van Amsterdam in deze richting. Maar, zegt voorzitter Sjef van Gool, ‘je kan er zeker van zijn dat dat niet de enige instelling is die de spaarregeling zo wil gebruiken.’ Een woordvoerder van de afdeling studentenzaken van de Universiteit van Amsterdam ontkent overigens dat de UvA al plannen heeft om student- bestuurders voortaan naar de spaarregeling te verwijzen.
Universiteiten en hogescholen vrezen dat hun afstudeerfondsen snel leeg raken als de soepelere regels voor uitkeringen uit dat fonds van kracht worden. De fondsen zijn bedoeld voor steun aan studenten die vanwege bijzondere omstandigheden (zoals bestuurswerk en ziekte) niet op tijd kunnen afstuderen.
Die versoepeling, waarover de Tweede Kamer binnenkort beslist, houdt in dat studenten niet meer hoeven aan te tonen dat zij zonder bijzondere omstandigheid wel op tijd zouden zijn geweest. De VSNU is ertegen dat die nieuwe regels voor alle studenten gaan gelden, omdat dat te veel geld gaat kosten; de universiteiten willen dat ze alleen voor aankomende studenten laten ingaan.
Het ISO is nu bang dat universiteiten en hogescholen de spaarregeling voor studiepunten gaan gebruiken om voorziene tekorten in afstudeerfondsen te helpen voorkomen. Dat noemt het ISO ‘zeer onwenselijk’. Het wil dan ook snel met minister Ritzen over het gebruik van de regeling overleggen.