Wat is een evenement?

door Gerard Verhoogt
‘Evenementen zijn belangrijk voor de werkgelegenheid en dus moet de dienst Economische Zaken daar ook aan bijdragen.’ Zo verwoordde Tinus Kanters één van de conclusies van het cultuurdebat van vorige week in theater Het Klein. Kanters, organisator van onder meer Dynamo Open Air, constateerde met zijn forumgenoten Fulco Treffers (Virus) en Henk Algera (Eindhoven Festival) een wildgroei aan evenementen in Eindhoven. Die lopen niet allemaal even geweldig, wat weer een slechte uitstraling heeft naar andere evenementen. En dàt heeft weer gevolgen voor sponsoring en subsidiëring. Coördinatie van alle evenementen zou ook geen slecht idee zijn. Maar wat is een evenement? Virus, Dynamo, het Eindhoven Festival, Jazz in Lighttown, tot zover geen probleem. Maar een klein poëzieprogramma, een terrassen- of gildefeest of de oberrace? Zijn dat ‘gebeurtenissen’, een ‘festivalletje’, een ‘culturele uiting’? Vrijwel iedereen in de zaal constateerde dat het ontbrak aan criteria voor gemeentelijke subsidiëring. Duidelijker was de rol van de sponsor: die eist steeds vaker een landelijke uitstraling van een evenement. Het Eindhoven Festival en Jazz in Lighttown hebben er steeds meer ‘last’ van en kloppen bij de gemeente aan om hun festival net dàt beetje meer te geven om de verlangde landelijke bekendheid te krijgen. Maar die subsidiepot is beperkt, zodat het Eindhoven Festival een jaar overslaat om geld te sparen.
Het grootste deel van de gemeentelijke begroting is voor structurele bijdragen aan voorzieningen als de bibliotheek, het Muziekcentrum en het Van Abbemuseum. Blijft over een pot van 180.000 gulden voor kleine en nieuwe initiatieven. De criteria daarvoor zijn al evenmin duidelijk. Is de doelgroep doorslaggevend? De al dan niet professionele organisatie die de gemeentelijke subsidie gebruikt om de begroting sluitend te krijgen, of die de gemeente gebruikt om sponsors aan te trekken? Of gaat het om kwaliteit? Treffers: ‘We vergeten bijna waar het om gaat. Zo wil Virus mensen over de streep trekken om ook eens andere dingen te zien, naast de bekende bandjes.’
Tevens was er een roep om coördinatie van alle evenementen. Eigenlijk een taak van de VVV, maar die doet het niet, dus maar weer naar de gemeente. Wellicht is een onafhankelijke kunststichting een idee, iets dat in Rotterdam goed werkt, maar wel met een behoorlijk budget. Kanters benadrukte dat het niet altijd om geld gaat, als de gemeente maar mee wil denken om iets mogelijk te maken en faciliteiten verleent. Waarop de organisatie van Jazz in Lighttown aankwam met het voorbeeld van 5000 gulden subsidie, om meteen daarna een grotere rekening te krijgen voor de huur van parkeerruimte en kosten voor de schoonmaak. Terwijl een concours hippique 50.000 gulden krijgt voor het herstel van het grasveld. ‘Steun voor evenementen moet ook van de dienst Economische Zaken komen, die nu te kortzichtig denkt’, betoogde Kanters. ‘Het gaat niet alleen om de directe werkgelegenheid, het trekt veel mensen aan die flink wat geld omzetten.’ Uit onderzoek bleek al dat de Eindhoven te weinig geld uittrekt voor evenementen in vergelijking met andere gemeenten. Maar helaas heeft de gemeenteraad de begroting voor cultuur al op slot gedaan.