Sport

Survivalrunners zwoegen in zomerse temperaturen

door Lisa Mattemaker

Vermoeid en besmeurd kwamen ze over de finish, de deelnemers aan de koppelsurvivalrun van zondag 21 april. Wie denkt dat afzien alleen gebeurt in ijzige kou en regen vergist zich. Zomerse temperaturen maakten dorstig en oververhitting speelde de deelnemers parten. Daarbij kwam nog dat door een ware zandstorm de Oirschotse Heide veel weg had van een heuse woestijn.

De Challenge, voor de vierde maal georganiseerd door studen-tensurvivalvereniging All Terrain, is een koppelsurvivalrun voor verschillende categorieën. ‘s Morgens werkte men een parkoers af van 20 kilometer met hindernissen, onder auspiciën van de Nederlandse Survival Bond. De winnaars waren de Belgen Jean Luc Broyckere en Ervin Boelens in 2.44 uur. Aan deze run deden dertig koppels mee, waaronder slechts één vrouwenkoppel, en wel van All Terrain. Na ruim zes uur kwamen Christine van Donselaar en Francine Jansen over de finish. Hun commentaar op de uitputtingsslag: ‘Survival betekent dat je je fysieke grenzen moet verleggen, je bent namelijk vastbesloten om èlke hindernis te nemen, al weet je niet hoeveel tijd je dat gaat kosten. Het bijzondere aan een koppelrun is dat je elkaar daarbij helpt, het is echt teamwerk. De keuze van je partner is dan ook erg belangrijk. We mochten zelfs over de hoofden van twee Friezen lopen om een moeilijke hindernis te nemen, dat was wel heel gaaf.
‘s Middags streden dertig koppels voor de titel van Nederlands studentenkampioen met een run over 14 kilometer met hindernissen, mountainbiken en kajakken. John Buitjes en Peter Linssen, beiden uit de gelederen van All Terrain, waren het snelste studentenkoppel in 2.38 uur. Buit-jes prolongeerde hiermee zijn titel. Meerdere koppels van All Terrain stonden hun mannetje en legden beslag op de tweede, derde, vijfde en zesde plaats. De Challenge in Eindhoven staat in de survival-wereld bekend als een redelijk gemakkelijke run, maar dat was dit jaar zeker niet het geval, met name door het vele mulle zand dat het zicht en het lopen sterk bemoeilijkte. Vele van de honderd recreantenkoppels beten hun tanden stuk op het lange of korte parkoers. ‘Als je 20 kilometer run ongetraind uitloopt en alle hindernissen hebt genomen, dan ben je wel een ongelooflijke bikkel’, aldus Maarten Angement van All Terrain.

Grote verschillen
Moeilijke hindernissen werden meervoudig uitgezet om wachttijden te voorkomen. Bij het niet volbrengen van een hindernis moet je je startbandje inleveren, dit betekent een straftijd van twee uur. Voor de een is het uitlopen van de run de prestatie, terwijl een ander koppel gaat voor een snelle tijd. Opvallend was het dat er ook bij de recreanten maar enkele vrouwenkoppels deelnamen. Later op de dag waren files bij verschillende hindernissen onvermijdelijk, wat toch een behoorlijke vertraging opleverde. Hiervan werd door sommigen gebruik gemaakt om in het zonnetje tot rust te komen of ervaringen uit te wisselen, andere deelnemers konden het niet zo waarderen. Om zeven uur namen de laatste doodvermoeide koppels het nog op tegen de stormbaan van de kazerne, de laatste hindernis voor de finish. De organisatie van een survivalrun is een krachttoer op zich. Met het opbouwen en afbreken van het parkoers is men zeker een week bezig. Vertegenwoordigers van de bond lopen bovendien alle hindernissen na om te controleren of alles wel veilig opgesteld is. ‘Zondagochtend waren de eerste koppels voor de NSB-run gestart en het was niet helemaal duidelijk of de hele tocht al door begeleiders bemand was. Gelukkig bleek het vals alarm’, aldus Annette van den Boom, coördinator van de Challenge. Ook zij ziet er zelf ook niet meer ongehavend uit. De dag eindigt met een barbecue voor de 150 vrijwilligers die als begeleiders op de verschillende posten aanwezig waren.


Kracht onderarmen allesbepalend bij NSK Sportklimmen

door Rob Kools
De Eindhovense Studenten Alpen Club (ESAC) viert dit jaar haar vierde lustrum. Reden genoeg om het NSK Sportklimmen te organiseren. Deze NSK vond zaterdag plaats in het klimcentrum ‘Neoliet’. Het is tegen de natuur van veel klimmers om met warm weer binnen te gaan klimmen. Klimmen is een echte buitensport. Bij een wedstrijd binnen zijn echter de omstandigheden altijd gelijk en dat vergemakkelijkt de beoordeling. De grepen op de vijftien meter hoge muur hebben allemaal een nummer en een bepaalde kleur. Zo kan men direct zien hoe hoog iemand gekomen is. De kleur geeft een route aan met een bepaalde moeilijkheidsgraad. Zestig studenten deden mee aan het NSK, waaronder 16 vrouwen en 44 mannen. Vrouwen en mannen bestrijden elkaar in aparte competities. Hoewel gewicht, techniek en inzicht belangrijk zijn in deze sport, is de kracht in de onderarmen bepalend. Snelheid is niet belangrijk, hoe hoog een klimmer komt wel. In de kwalificatie-rondes beklommen de studenten enkele ‘gemakkelijke’ routes. Vallen stond in deze rondes gelijk aan ‘einde wedstrijd’. Zij die de finale bereikten, moesten ‘on-sight’ gaan klimmen. Dit betekent dat ze de route vooraf mochten lezen, dat ze niet mochten zien hoe hun collega’s het aanpakten en dat ze één voor één aan de beurt kwamen. Erg spannend was het dat de laatste finalist, Dirk Mol, ook het hoogste eindigde. Deze deelnemer klimt pas anderhalf jaar. Hij kwam net niet helemaal boven; de voorlaatste greep werd hem noodlottig. Bij de vrouwen won de Groningse Wilma Renkema. De beste ESAC-er, Marcel Heemskerk, eindigde op een achtste plaats. Naast deze prijzen was er ook een wisselbeker voor het beste team. Die beker verhuisde van Twente naar Maastricht.

Taiwanese selectie favoriet op Attila-korfbaltoernooi

door Gino Koenraadt
Op 27 en 28 april organiseert Attila het grootste studentenkorfbaltoernooi van Europa. Met 24 teams uit Taiwan, India, Armenië, Polen, Duitsland, Engeland en Nederland is het toernooi sterk internationaal getint. De Eindhovense studentenkorfbalvereniging -vernoemd naar de Hun die bezweek aan een overdosis alcohol- organiseert de jaarlijkse krachtmeting dit jaar voor de veertiende keer. De wedstrijden vinden plaats in het sportcentrum.
‘Het is opvallend dat er weer geen Belgische teams meedoen’, vertellen Marc Kepers en Ineke Olde van de organisatiecommissie. ‘België maakt in het topkorfbal samen met Nederland toch de dienst uit. Het schijnt dat de Belgen eind april tentamens hebben.’ Ook zonder Belgen heeft het toernooi een sterke bezetting met 24 ploegen uit zeven verschillende landen. De vraag was evenals voorgaande jaren weer groter dan het aanbod, waardoor de toernooicommissie afwijzingen heeft moeten versturen. Met slechts twee zalen in het sportcentrum ter beschikking kunnen niet meer dan het huidige aantal ploegen deelnemen. Als volgend jaar de derde hal gebouwd is, hoopt Attila het toernooi nog te vergroten.
De Taiwanese juniorenselectie, die twee jaar geleden won, zal opnieuw favoriet zijn samen met de winnaar van vorig jaar, Melmac uit Tilburg. Kepers en Olde verwachten ook goede prestaties van de eigen teams. Atilla zal met vier ploegen deelnemen: twee teams met studenten en twee met oud-studenten. De Armeense studentenploeg heeft het toernooi serieus opgevat. Zij kwamen een week voor aanvang van het toernooi aan om te acclimatiseren. Het niveau van de ploeg uit India is nog een vraagteken. Zij doen dit jaar voor het eerst mee. Op vrijdag 26 april zullen de eerste teams aankomen. Zij brengen hun bagage naar het sportcentrum, waar ze gedurende het toernooi de nachten doorbrengen. De volgende dag beginnen de wedstrijden om 9.00 uur. De partijen spelen zich af in de zalen van het sportcentrum om toernooiverstoring door slecht weer te voorkomen. ‘s Avonds dineren en feesten de deelnemers in de AOR. Op zondag starten de wedstrijden weer vroeg in de ochtend. Rond 15.00 uur is de finale gepland. De deelnemers spelen in vier poules van zes teams, waarvan de beste twee doorgaan naar twee finalepoules van vier. De beste ploegen daaruit ontmoeten elkaar in de finale. Na de finale reikt Ben Crum, de ex-coach van het Nederlands korfbalteam, de prijzen uit.

Sporters moeten gericht getest worden

\
door John Buitjes

Waar legt een topclub als Ajax bij de begeleiding van haar spelers de accenten en waarom heeft deze vereniging zoveel jong talent in huis? Drs. Jos Geijsel stelde zaterdag tijdens zijn betoog op de sportinformatiemarkt, georganiseerd door Isis, dit soort zaken aan de orde. Naast Ajax begeleidt Geijsel als sportfysioloog ook het Nederlandse volleybalteam in hun gang naar de Olympische Spelen in Atlanta. Al deze topsporters krijgen een op de persoon afgestemde training en worden vaak getest. ‘Wat stellen deze testresultaten nu eigenlijk voor en wat kunnen we ermee?’, vroeg Geijsel zich hardop af.

Het Nederlandse hockeyteam ging vroeger éénmaal per jaar naar Papendal om daar een conditietest op de loopband te doen. Geijsel verleende de hockeyers enige jaren geleden zijn diensten. Het team verafschuwde de test en zag er ook niets van terug op de trainingen. Geijsel herinnerde zich dat hij de trainer eens vroeg wat er met de testresultaten werd gedaan. Die antwoordde dat het gewoon een standaardprocedure was. Geldverspilling en demotiverend voor de spelers.

Shuttle run
‘Spelsporters moeten op geheel andere wijze presteren dan duursporters. Toch hanteerden veel trainers tot voor kort dezelfde trainingsmethoden om conditie op te bouwen’, beweerde Geijsel. Spelsporters moeten in staat zijn om gedurende de hele wedstrijd snel te blijven acceleren en op topsnelheid te lopen. Deze sprintjes zijn echter van hele korte duur. Daar dient de training dan ook op afgestemd te zijn.
De Coopertest geldt als dè methode om het conditiepeil te testen. Voor spelsporters is Geijsel echter voorstander van de zogenaamde shuttle run. Deze testvorm kent twee uitvoeringen; één voor het onderzoeken van de sprintsnelheid en één om het uithoudingsvermogen te meten. Bij de sprinttest rent men vijf maal stukjes van vijf meter op en neer. Het gaat hierbij om tiende van seconden, waarbij men op tabellen kan nagaan op welk niveau men zit. Bij het testen van het uithoudingsvermogen kijkt men naar de zuurstofopname van de spieren. Telkens loopt men stukken van twintig meter, waarbij door een signaal wordt aangegeven wanneer te vertrekken. Geleidelijk voert men het tempo op en wordt er gekeken hoe lang men de tempoversnellingen kan volgen. Ook hierbij geven tabellen uitkomst over het niveau.
‘Bij de begeleiding van Ajacieden ligt grote nadruk op het voetenwerk van de voetballers’, aldus Geijsel. ‘Dat begint al bij de jeugd. Op alle mogelijke manieren moeten zij hindernissen nemen, alles op hoge frequentie. Het zenuwsysteem van kinderen ontwikkelt zich allereerst in de armen, de benen blijven achter. Daarom traint men de jonge benen intensief bij de Ajax-jeugd. Door de jaren heen herhalen deze oefeningen zich. Lichtvoetig balspel is het resultaat.’ Om zijn bewering te staven toonde hij een video waarin duidelijk naar voren kwam dat deze oefeningen een buitengewone coördinatie en wendbaarheid opleverden bij de Ajax-spelers.

Atlanta
Verder toonde Geijsel ook nog de testresultaten van het Nederlandse volleybalteam van 16 april 1996 ten opzichte van 22 augustus 1995, net voor de EK-finale tegen Italië. Het team bleek na twee weken vakantie -zoals verwacht- vetter, maar kon daarentegen hoger springen en sneller sprinten dan vorig jaar. ‘In de komende drie maanden kunnen we de ploeg in topvorm krijgen. Als we eerder zouden beginnen, zijn ze opgebrand voor ze in Atlanta aankomen’, aldus een stellige Geijsel. Zo’n voorbereidingsperiode lijkt erg kort, maar met alweer een sheet met testresultaten van vorig jaar onderbouwde hij zijn bewering. In slechts drie weken tijd kon een duidelijke conditionele vooruitgang geboekt worden. Het gehele team bleek bij de tweede shuttle run een gemiddelde hartfrequentie te hebben die ruim tien slagen per minuut lager lag dan bij de eerste. ‘Door veel korte interval prikkel je de snelle spiervezels, die zodoende ook een bepaald uithoudingsvermogen ontwikkelen.’


Stormloop op cursus bedrijfsfitness

door Jan Ummels
De cursus bedrijfsfitness voor medewerkers van de TUE is goed aangeslagen. De eerste testcursus zat binnen twee dagen vol. De zestien deelnemers zijn inmiddels onder leiding van sportleraar en fysiotherapeut Frits Niemans van start gegaan. Met veel inzet en overgave werken ze aan hun conditieverbetering. De zestien cursisten, waaronder zes vrouwen, zijn enthousiast over dit initiatief. Dat geldt ook voor de staf van het sportcentrum die voor de nodige ondersteuning zorgt. Directeur Jack de Mooy: ‘Het loopt geweldig. We hebben al zo’n vijftig aanmeldingen binnen. En dat terwijl de eerste groep alleen bedoeld was om bekendheid te geven aan het bedrijfsfitness.’ Ook Edo Storm, organisator van het project, is enthousiast. ‘Half augustus kunnen we beginnen met de mensen die nu nog op de wachtlijst staan. Hieruit worden dan nog twee groepen cursisten samengesteld.’
De medewerkers die zich voor het bedrijfsfitness hebben aangemeld, zijn volgens De Mooy bijzonder gemotiveerd. Hij verwacht dan ook dat zij na de aanlooplessen individueel verder kunnen gaan met de oefenprogramma’s voor verbetering van de lichamelijke conditie. Uiteraard nog steeds onder begeleiding van Niemans. Deelnemers aan de TUE-bedrijfssport kunnen kiezen uit twee trainingsvormen: fitness met gewichten en cardifitness. De lessen worden gehouden op woensdag van 16.30 tot 17.30 uur. Informatie hierover kan men krijgen bij de balie van het sportcentrum.

Sport kort

Atletiek in Tilburg
Donderdag 16 mei (Hemelvaart) en vrijdag 17 mei vindt in Tilburg het ABAB Nederlandse Studenten Kampioenschap Atletiek individueel plaats. Aan dit evenement doen jaarlijks ruim 500 studenten van alle universiteiten en HBO’s in Nederland mee. Alle atletiekonderdelen (lopen, werpen, springen) komen aan bod. Er wordt gepresteerd op individuele titel, met uitzondering van de estafettes. Op alle onderdelen zijn medailles te behalen voor de beste drie deelnemers. Bovendien is er een beloning voor de meest opvallende prestatie van het kampioenschap en voor de ludieke koppelloop.
De organisatie is dit jaar in handen van de Tilburgse Studenten Atletiek Vereniging Parcival, in samenwerking met Pendragon, de overkoepelende organisatie van alle studentensportverenigingen in Tilburg. Het evenement vindt beide dagen plaats vanaf 11.30 tot 17.00 uur, op de atletiekbaan in het sportpark aan de Goirleseweg, nabij het Willem II-stadion. Inschrijving staat open voor WO- en HBO-studenten. Informatie: Ronald Veerbeek, tel. 013-5360529, of bij Pendragon, tel. 013-4663012.

Pusphaira zegeviert
Het eerste elftal van Pusphaira heeft afgelopen zondag een eenvoudige 0-4-zege behaald op WSJ 1 uit Tilburg. Door deze overwinning houdt Pusphaira de kansen op plaatsing voor de nacompetitie in eigen hand. Overige uitslagen:
Wilhelmina Boys 7 - Pusphaira 2 4-3
Unitas ’59 10 - Pusphaira 3 3-1
Acht 4 - Pusphaira 4 0-3
DBS 11 - Pusphaira 5 1-2

Tantalus-vrouwen tweede
Tantalus 1 heeft het bijna altijd moeilijk in uitwedstrijden. Dit weekend werd er uit gespeeld tegen Jumping Crabs uit Bergen op Zoom. Bij de rust stond men al met vijftien punten achter. Tantalus kwam nog wel dichterbij, maar toen om werd geschakeld naar een zone-defence werd de achterstand uiteindelijk alleen nog maar groter. Met een 82-55 nederlaag ging men naar huis. Tantalus 2 moest uit tegen BC Moons en had het mede door afwezigheid van een aantal spelers moeilijk tegen het Helmondse team. Ze kwamen vrij snel al op een achterstand van een paar punten. Daarna konden ze niet meer dichterbij komen en bleven steeds achter de feiten aan rennen. Na een kleine opleving in de tweede helft werd dan toch de laatste wedstrijd van dit seizoen verloren: 77-64.
Het eerste vrouwenteam speelde dit weekend de laatste twee wedstrijden van het seizoen. De inhaalwedstrijd tegen Springfield ’75 was vrijdagavond een matige wedstrijd. De aanvalsspelletjes liepen slecht, maar door een goede defence werd er nipt gewonnen met 46-40. De tweede was tegen BC Moons. Nadat ze de thuiswedstrijd van de Helmondse vrouwen heel ruim gewonnen hadden, verliep de wedstrijd nu toch wat minder soepel. Vanwege blessures werd er op safe gespeeld met het oog op het komende Internationaal Basketball Toernooi en het NSK. Door ook deze wedstrijd te winnen (26-55) zijn de dames op de tweede plaats in de competitie geëindigd en zullen er binnenkort nog promotiewedstrijden gespeeld worden.

Taveres speelt gelijk
Afgelopen vrijdag heeft Taveres 1 5-5 gespeeld tegen Valkenswaard 4 en komt hiermee drie punten onder de koploper, tegen wie ze de volgende en laatste wedstrijd moet spelen. Ze moet dan dus met 7-3 winnen om kampioen te worden. Taveres 2 heeft met 6-4 verloren tegen Cosmos 7 uit Veldhoven en moet waarschijnlijk vanwege een vijfde plaats een promotie/degradatie-wedstrijd spelen. Verder heeft Taveres 3 5-5 gespeeld tegen MTTV’72 3 uit Mierlo en Taveres 4 gelijk tegen Stiphout 12 uit Helmond.

Vertigo wint
Afgelopen zondag heeft Vertigo in Venlo haar eerste twee overwinningen van dit outdoor-seizoen behaald. De eerste wedstrijd tegen Airbreakers (Rotterdam) werd gewonnen met 11-8 en de tweede wedstrijd tegen het combinatieteam 077/DDT (Venlo/Enschede) werd gewonnen met 14-10.

Agenda

April
Atletiek
27 Batavierenrace, Nijmegen/Twente
28 NSK Marathon, Rotterdam
Korfbal
27-28 Attila Int. Tournament, Eindhoven
Tennis
24-25-26 NSK Tennis outdoor, Groningen
Voetbal
25-26 NSK Zaalvoetbal, Enschede

Mei
Basketbal

4-5 Tantalus toernooi, Eindhoven