Verkiezingen studentleden U-raad en faculteitsraden

van De Redactie
Volgende week donderdag 9 mei worden de studentleden voor de universiteitsraad en de faculteitsraden gekozen. In een tijd waarin zaken als studeerbaarheid, prestatiebeurs en studentenstatuut volop aan de orde zijn, reden genoeg om er als student voor te zorgen dat je stem in het universiteitsbestuur ook daadwerkelijk gehoord wordt. Drie fracties strijden om de voorkeur van de kiezer: Groep 2000/ISO, TH-één en de Progressieve Fractie. Cursor schifte voor iedere groep even kort de belangrijkste aandachtspunten uit hun programma’s.

Groep 2000/ISO
Groep 2000/ISO staat open voor elk nieuw idee dat een verbetering betekent voor de positie van de student, of voor de kwaliteit van het onderwijs. Zo presenteert de fractie zich in haar verkiezingsmanifest. Lijstaanvoerster is bouwkundestudente Francine Oving. Belangrijk kenmerk van deze fractie is dat op landelijk niveau de krachten gebundeld zijn in het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Het ISO voert regelmatig overleg met onderwijsminister Ritzen. Volgens het verkiezingsmanifest komt het ISO zelfs regelmatig bij Ritzen ‘over de vloer’. Die goede contacten betekenen een directe informatiebron over de laatste landelijke ontwikkelingen aangaande de studenten. Groep 2000/ISO kan vanuit dit landelijk draagvlak een gedegen bijdrage leveren aan het besturen van de TUE.
Wat zijn op dit moment de items waar men zich intensief mee bezighoudt? ‘Wij zijn tegen een bindend studieadvies. Studenten moeten zelf kunnen beslissen wanneer zij willen stoppen met hun studie en mogen niet door de instelling op straat worden gezet’, geeft Oving te kennen. Verder wordt gepleit voor een studeerbaar programma, inspraak op instellings- en faculteitsniveau moet behouden blijven en er moet een consistent studiebegeleidingsbeleid worden gevoerd. Ook wil men een goede invulling van het nieuwe studentenstatuut. Groep 2000/ISO heeft ook een aantal wensen op locaal niveau. Zo pleit men voor verbetering en uitbreiding van het aantal ruimtes bedoeld voor zelfstudie en moeten op te laat bekend maken van tentamenresultaten sancties komen te staan. Ook dient er een studentenbureau te komen voor klachten, inlichtingen en voorlichting. Gewenst is ook een basiskwalificatie voor docenten.

TH-één
‘TH-één kent haar verantwoordelijkheden. Juist nu is het belangrijk om te weten dat TH-één steeds gaat voor de beste oplossing en ook de belangen van de studenten op langere termijn veilig wil stellen.’ Daarom vindt de TH-één-fractie, onder aanvoering van elektrostudent Martijn Siffels, het zo belangrijk dat er een sterke studentenvertegenwoordiging in de universiteitsraad te vinden is. TH-één vindt daarbij de belangen van studenten en personeel eerder gelijkgericht dan in strijd met elkaar. TH-één is dan ook de grootste fractie in de raad.
In de afgelopen periode heeft TH-één hard gewerkt aan een oplossing voor de jaarindeling. De verschillen in de trimesters voor eerste- en ouderejaars hebben voor veel problemen gezorgd. In overleg met alle partijen is dit ook gelukt. Met ingang van het nieuwe studiejaar komt er een einde aan deze, volgens de groepering, onwerkbare situatie. De studenten hebben dan weer drie even lange trimesters met de mogelijkheid van een tussententamenweek. Ook de nieuwe sporthal heeft veel aandacht gekregen van de fractie en deze is er dan uiteindelijk ook gekomen. Op initiatief van TH-één is vorig jaar voor het eerst een bestuursbeurs geweest voor bestuursleden van een groot aantal verenigingen op de TUE.
Voor de komende tijd is men bezig met het opzetten van een studentencentrum TUE. Dit moet een centraal coördinatiepunt worden voor de bestuurlijk actieve studenten.

Progressieve Fractie
De Progressieve Fractie afficheert zich in haar folder als de enige onafhankelijke fractie binnen de universiteitsraad. Dòòr studenten, vòòr studenten. Voor wat onderwijs en onderzoek betreft zou de PF willen dat studenten niet alleen betrokken worden bij het vaststellen van de plannen daarvoor, maar ook bij het opstellen van die plannen. De discussie over onderwijs- en onderzoekszaken zou zo breed mogelijk gevoerd moeten worden. Binnen dat onderwijs wil de PF dat er niet enkel aandacht is voor fundamentele wetenschap, maar dat men de TUE-student ook een kritische en academische houding bijbrengt. Daarbij is het belangrijk dat men zich niet beperkt tot het eigen vakgebied, maar de mogelijkheid krijgt daarbuiten te kijken. Multidisciplinaire opleidingen, zoals TEMA en TDO (Technologie voor Duurzame Ontwikkeling), verdienen in dit kader extra aandacht.
Ten aanzien van het studentenstatuut wil de PF graag zien dat het ook daadwerkelijk een toegevoegde waarde voor de student zal hebben. De PF zal zeer actief meewerken aan het deel dat de TUE hier zelf bij zal moeten invullen.
Ook breekt men een lans voor meer en betere computerfaciliteiten aan de TUE. Volgens de PF mag de universiteit niet eisen dat studenten zelf over een computer beschikken.
Bij de dit jaar ingevoerde bestuursbeurs zou men volgens de PF jaarlijks moeten bekijken wie hem ook daadwerkelijk nodig heeft. Studenten die projecten uitvoeren, zoals het organiseren van symposia en studiereizen, zouden ook in aanmerking moeten komen voor financiële ondersteuning van de TUE. Op plaatselijk en landelijk niveau acht de PF het wenselijk als de TUE eens wat vaker de nek uitsteekt. Ze denken hierbij aan zaken als de 10%-maatregel en de prestatiebeurs.