Bekijk 't maar

What goes up, must come down

Eindhoven heeft nooit bekendgestaan als een echte studentenstad. Alleen de sportfaciliteiten zijn in Eindhoven goed geregeld, zo wordt ons met enige regelmaat onder de neus gedrukt. De Eindhovense student doet dan ook veel aan sport, en daarmee bedoelen we niet alleen het kantelen van de nodige biertjes. Waar het echter mogelijk is, worden deze activiteiten wel gecombineerd. Zo ook bij Hobbel, de sportondervereniging van Demos. In het kader van hun derde lustrum besloten zij dan ook een receptie te geven. Om toch de sportieve inslag erin te houden was een locatie snel vastgesteld, en wel boven op de klimmuur. Eenieder die de party-animals wilde feliciteren moest afgelopen maandag eerst de muur bedwingen. Hier bovenop stond hen echter wel een alcoholische versnapering te wachten. Gelukkig voor de gasten bestaat er zo iets als zwaartekracht die ervoor zorgt dat alles makkelijker omlaag dan omhoog gaat.

Nazi-ballen

Vrijheid van meningsuiting op het Internet is een groot goed. Toch is er wel iets te doen tegen bijvoorbeeld neo-nazi’s op het net. Zij probeerden namelijk een nieuwsgroep te vormen met de naam rec.music.white-power. Maar discussies op het Internet moeten voldoende ondersteund worden door de Internet-gemeenschap. Daarom wordt er bij het oprichten van nieuwsgroepen op het Usenet gestemd. Iedereen heeft daarbij wat in te brengen en als je maar met genoeg bent, zijn de nazi-ballen makkelijk weg te stemmen.
Het probleem houdt de gemoederen echter aardig bezig. Op 29 april kwam er bij Bekijk ‘t maar een e-mail binnen over de nazi-nieuwsgroep, met daarin een oproep om tegen te stemmen. Maar volgens berichten op het Usenet is de stemming over deze groep allang geweest en heeft het geen zin meer om er invloed op uit te oefenen. Of de nieuwsgroep er werkelijk gekomen is, is niet helemaal duidelijk. Geruststellend feit is wel dat hij op de TUE-server nog niet is opgedoken. En negeren is nog altijd één van de beste oplossingen.

Japie in de bloemetjes

Donderdag 2 mei, de lente wil nog niet helemaal doorzetten, maar onaangenaam is het ook niet echt. In Maastricht lopen acht stu-denten, keurig in het pak. De heren met stropdasje en in pantalon, de dames dragen een rokje. De indruk bestaat dat het chokertje hen toch niet echt veel warmte geeft. Maar wacht, wat slepen zij daar met zich mee? Bloemen? Een krans? Zijn zij niet een beetje aan de vroege kant. De vierde mei laat nog twee dagen op zich wachten. Na ze een tijdje gevolgd te hebben wordt alles duidelijk. Het achttal begeeft zich namelijk naar de markt, waar het standbeeld van Jan Pieter Minckelers zich bevindt. Deze imposante figuur was niet alleen de uitvinder van het stadsgas, nu al weer zo’n twee eeuwen geleden, maar ook naamgever van Japie, de studievereniging van T. Het nieuwe bestuur van deze vereniging besloot dan ook om hun illustere voorganger te vereren met een bloemetje. Volgens Martine Dols, de nieuwe voorzitster van Japie, bestaat er een belangrijke overeenkomst tussen Minckelers en de studievereniging. ‘Minckelers vond het stadsgas en daarmee de stadverlichting uit. Het doel van de studievereniging is om verlichting onder de studenten te brengen’, aldus de bevlogen Dols, ‘onder andere in de vorm van excursies en reizen.’ Voor de Maastrichtse voorbijgangers zal hun eerbetoon echter een duistere aangelegenheid gebleven zijn.

Paradepaardje gaat mank

‘Leiding IPO van taken ontheven’ kopte Cursor vorige week op de voorpagina. Ook het Eindhovens Dagblad maakte 27 april melding van het op z’n gat gaan van de leiding van het Instituut voor Perceptie Onderzoek. Beide artikelen meldden dat de raad van beheer de leiding van het instituut op non-actief heeft gezet. Volgens de raad hadden de bestuurders van het samenwerkingsverband tussen onze universiteit en Philips te weinig tempo gezet achter verschillende veranderingen. De timing van deze beslissing was wel een beetje zuur voor de hoge heren van het IPO. Op 26 april was het namelijk nog feest geweest voor het overgrote deel van onze universiteit. De vlaggen hingen in de masten, verschillende eredoc-toraten werden uitgereikt en in het auditorium werd geborreld. En dat alles vanwege het 40-jarig bestaan. Alsof het allemaal niet op kon, gooide rector magnificus Jack van Lint er nog een speechje tegenaan. Dit zal toch wel een beetje pijn hebben gedaan bij de intussen ex-bestuurders van het IPO. In deze speech roemde Van Lint namelijk de samenwerking tussen Philips en de TUE. Naar het IPO verwees hij als volgt: ‘Na veertig jaar nog steeds één van onze paradepaardjes.’

Nat voetje

In plaats van een wit voetje halen kun je natuurlijk ook voor de natte teentjes gaan. Vandaag zijn er namelijk verkiezingen in de TUE. Want om stemmen te werven moet je natuurlijk wel over lef en originaliteit beschikken. Daarom poseerden vijf PF-leden, met de beentjes bloot in de TUE-vijver, voor een vrolijk waterballet. Geheel belangeloos traden zij op, in de hoop dat hun politieke carrières hierdoor niet in het water vallen. Of deze ludieke actie een verkiezingstriomf voor de Progressieven zal opleveren, is nog even de vraag. Als de trend zich voortzet, kunnen we volgende jaren nog spannende verkiezingen tegemoet zien. Bungee-jumpen van het hoofdgebouw door de leden van TH-één, of misschien een kart-race over het TUE-terrein door Groep 2000/ISO?