Mensen

De prijs voor de beste promotie van de onderzoekschool Bouw is 25 april uitgereikt aan dr.ir. Leo Pel. Hij promoveerde begin 1995 op het proefschrift ‘Moisture transport in porous building materials’. Promotoren waren prof.ir. J. Wisse van Bouwkunde en prof.dr.ir. K. Kopinga van Technische Natuurkunde. De jury vond Pel’s studie grensverleggend vanwege het toepassen van de kernspin-resonantietechniek voor het meten van vochtprofielen in bouwmaterialen. Tevens was men van mening dat de studie integrerend van karakter was, omdat gebruik is gemaakt van kennis uit de vakgebieden fysica, materiaalkunde en meet- en regeltechniek. Ook prees men de heldere en bondige beschrijvingswijze. Aan deze prijs is een bedrag van fl. 2500,- verbonden voor het brengen van een bezoek aan een buitenlandse onderzoeksgroep. Sinds juli vorig jaar is Leo Pel werkzaam bij Technische Natuurkunde als post-doc.

Maandag 20 mei om twee uur verdedigt drs. Machiel de Rover uit Gouda in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Chaos in magnetized plasmas’. Het onderwerp van deze dissertatie is de structuur van het magneetveld in een tokamak. In een tokamak wordt een heet, geïoniseerd gas, een plasma, door middel van magneetvelden opgesloten in een volume met een toroïdale vorm. Promotoren zijn de TUE-natuurkundehoogleraren prof.dr. N. Lopes Cardozo en prof.dr.ir. P. Schram. Rover (27) studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1991 in de theoretische natuurkunde afstudeerde. Hij verrichtte in de periode 1991/96 promotie-onderzoek aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica ‘Rijnhuizen’ en de faculteit Technische Natuurkunde van de TUE.

Prof.dr. Wil Derkse uit ‘s Hertogenbosch, wetenschappelijk directeur van de Radboudstichting en werkzaam als bijzonder hoogleraar wijsbegeerte aan de TUE, is door de Amerikaanse Templeton Foundation onderscheiden met een Templeton Science and Religion Course Award. De prijs bestaat uit een studiereis naar Harvard (VS) en een geldbedrag van tienduizend dollar. Prof. Derkse dankt deze prijs aan de door hem geschreven cursus ‘Can science and religion be on speaking terms?’ Hierin staat de vaak als problematisch ervaren verhouding tussen geloof en (natuur)wetenschap centraal. Prof. Derkse zal zijn bekroonde cursus tijdens het wintertrimester 1996-1997 als hoor- en werkcollege Ideeëngeschiedenis doceren aan de TUE.

Sinds februari 1992 is Theo Brocks werkzaam geweest bij Scheikundige Technologie. Binnenkort zal hij gebruik maken van de vut-regeling. Ter gelegenheid van zijn afscheid biedt de faculteit hem een receptie aan op woensdag 15 mei, in de Ontmoetingsruimte Scheikunde, de FORT.

Bedankt

Vertraagd, door een verblijf van vier weken in China, willen wij alsnog gaarne onze oprechte dank vertolken. Het officiële TUE-afscheid op 14 en 15 maart is voor ons een onvergetelijk evenement geworden. Onze dank gaat uit naar: de organisatoren, sprekers en deelnemers van het symposium ‘Industriële identificatie: verworvenheden en verwachtingen’ en van de ontmoetingsdag; het overstelpende aantal aanwezigen tijdens de afscheidsrede en de daarop volgende receptie, dank voor de woorden van vriendschap; de contribuanten aan het fondsje ten behoeve van de geschiedenis van de (elektro)techniek, die tezamen fl. 7000,- bijeen hebben gebracht; de velen die een bijdrage gaven tot het ‘liber amicorum’, of op andere wijze ons met hun reacties verheugden.
Alle blijken van medeleven, uitingen van waardering, talloze goede wensen, cadeaus via ‘fondsje’ of anderszins; we hebben er zeer van genoten. De herinnering er aan zal ons tot in lengte van jaren vergezellen. Hartelijk dank en tot ziens.

P. Eijkhoff en J. Eijkhoff-Pabon