Open opinies

Studenten te lorrig?

De Progressieve Fractie wil graag enige kanttekeningen plaatsen bij de uitspraken van CvB-voorzitter Veldhuis van de Rijksuniversiteit Utrecht, zoals die zijn aangehaald op de voorpagina van Cursor 32. Volgens dat artikel zegt Veldhuis dat studenten nog te lorrig zijn om regelmatig college te lopen. Hij impliceert hiermee dat studenten weinig tijd aan hun studie besteden. Als dat al het geval is, wat volgens het HOOP ’96 zeker niet het geval is voor technische opleidingen, wil het afwezig zijn bij colleges niet per definitie zeggen dat studenten ‘lorrig’ zijn. Enige jaren geleden bleek al uit het rapport Wijnen dat hoorcolleges maar in beperkte mate effectief zijn en maar voor bepaalde doeleinden gebruikt kunnen worden. Waarschijnlijk zijn studenten zich hiervan bewust en besteden zij hun kostbare studietijd liever op een effectievere manier.
Ook de uitspraak dat studenten niets te klagen hebben, omdat zeventig procent uit een milieu komt waar de ouders een ton of meer verdienen, verdient naar onze mening enige nuancering. Uit onderzoek van het ministerie van OC&W is namelijk gebleken dat zestig procent van de ouders hun studerend kind niet de gehele financiële ondersteuning biedt die volgens het ministerie aan ouderlijke bijdrage betaald zou moeten worden. Dit resulteert voor veel studenten in het noodzakelijk hebben van een bijbaantje, wat natuurlijk ten koste gaat van de tijd die aan het studeren besteed kan worden. En wat moet er gebeuren met de dertig procent studenten die minder kapitaalkrachtige ouders heeft? Moeten zij maar niet gaan studeren, ook al bezitten zij de capaciteit en de motivatie om de studie binnen afzienbare tijd te voltooien?
Deze uitspraken gaan volgens de PF rechtstreeks in tegen elke vorm van rechtvaardigheid. Wij hopen - nee, we hebben er het volste vertrouwen in - dat onze nieuwe CvB-voorzitter Henk de Wilt dit soort slecht onderbouwde uitspraken niet zal doen.

de Progressieve Fractie


Samen staan we sterk...

De werkgroep ‘Consuminderen’ van het UMP.E (Universitair Milieuplatform Eindhoven) is eind 1995 begonnen aan een rapport over de invoering van milieumokken op de TUE. Al snel bleek dat TH-één al een plan voor invoering van milieumokken geschreven had. Zij zouden met het rapport niet naar buiten treden. De werkgroep besloot toen een uitgebreid plan voor de invoering van milieumokken te schrijven. Het rapport van TH-één zou hiervoor een goede basis kunnen zijn. Het UMP.E had contact met andere universiteiten, waar men al gebruik maakt van milieumokken, zodat ook oplossingen voor te verwachten knelpunten en kinderziektes aangedragen konden worden.
Na lang wachten kreeg de werkgroep eindelijk het rapport van TH-één. Toen bleek dat zij hun rapport kort tevoren bij het college van bestuur hadden ingediend. De financiële punten van TH-één en de praktische punten van het UMP.E hadden samen een vollediger beeld kunnen geven en de drempel voor Dienst Interne Zaken kunnen verlagen. Hopelijk wordt toch besloten tot invoering van milieumokken. Jammer dat TH-één niet bereid was met het UMP.E te overleggen over een goed plan van aanpak. Samen hadden we toch veel sterker gestaan?

werkgroep ‘Consuminderen’, UMP.E


Onpersoonlijke publiciteit

Vijfendertig procent van de studenten van elke faculteit moet vandaag, donderdag 9 mei, stemmen om geen studentenzetels te verliezen in de U-raad en faculteitsraden. Juist Cursor kan zowel publicitair als inhoudelijk haar steentje bijdragen aan het halen van deze kiesdrempel. Cursor 32 bevatte echter slechts een samenvatting van de verschillende verkiezingsfolders. Deze erg onpersoonlijke vorm van publiciteit voegt naar ons idee zowel aan de bekendheid van de verkiezingen als aan de toegankelijkheid van de ideeën van de studentenfracties weinig toe. Wij betreuren het dat Cursor niet de verantwoordelijkheid heeft genomen om de verkiezingen uitgebreider en diepgravender te behandelen.

de Progressieve Fractie