U-Raadswerk U-Raadswerk Raadswerk U-Raadswerk U-Raadswerk

In Cursor 21 stond op de achterpagina een artikel getiteld ‘Who the f**k is U-raad?’. Uit een enquête onder 25 TUE-studenten bleek dat de helft niet wist wat de U-raad doet. Volgens 90 procent van die geënqueteerden treedt de U-raad te weinig naar buiten. De bekendheid van de U-raad is al jaren slecht. Ter illustratie een aantal citaten uit TH-berichten (voorloper van Cursor):
’73: ‘Door betere voorlichting en doorzichtelijker maken van de bestuursstructuur van de TH moet en kan de betrokkenheid van studenten bij de problematiek van de TH vergroot worden.’ ’75: ‘In deze polariserende tijd, waarin progressieven zoveel tam-tam maken, is het aantal kandidaten voor de hogeschoolraad (voorganger van de U-raad) wederom minimaal. Hieruit blijkt dat de hogeschoolraad een bestuursorgaan is dat nog altijd in een vacuüm leeft.’
’76: ‘Een van de bezwaren van de TH-democratie is dat ze niet bestaat. Feit is dat er geen communicatie is tussen student (kiezer) en hogeschoolraad (gekozene). De student is sloom en consumptief ingesteld.’ In deze column proberen wij een groter deel van de TUE-gemeenschap te bereiken door iedereen wekelijks op de hoogte te houden van de activiteiten binnen de U-raad. In deze bijdrage komt daarom het waarom van verkiezingen voor de U-raad aan bod.

Sinds een week is de hele TUE-campus weer opgevrolijkt met grijze, gele en blauw-witte posters. De drie studentenpartijen, de Progressieve Fractie, TH-één en Groep 2000/ISO, sloven zich weer uit voor de gunst van de kiezer, want vandaag zijn de verkiezingen voor de studentleden van de U-raad. Waarom houden we die verkiezingen? Nederland is een democratisch land. Eind jaren ’60 is de democratiseringsgolf overgeslagen naar de universiteiten. Je kunt de U-raad vergelijken met de Tweede Kamer. Samen met het college van bestuur vormt de U-raad het bestuur van de universiteit, waarbij men het CvB controleert en de begroting vaststelt. De U-raad telt 29 zetels, waarvan er acht door studenten worden bezet. Bij de verkiezingen geldt als eis dat 35 procent van de studenten moet komen stemmen. Als de opkomst lager is dan die 35 procent verliezen de studenten één zetel. Deze kiesdrempel is ingesteld omdat de vertegenwoordigers een grote verantwoordelijkheid zullen dragen. Bovendien moet de bestuursvorm democratisch verantwoord zijn.
Al decennia lang is het opkomstpercentage op de TUE bedroevend laag. De eerste verkiezingen in 1971 van destijds de hogeschoolraad had een opkomstpercentage van precies 35 procent bij de studentgeleding. Ook daarna bleef de opkomst tussen de 35 en 40 procent schommelen. Dit jaar wacht ons weer een grote klus om de drempel te halen, temeer omdat de eerstejaars tentamens hebben en dus niet op hun faculteit zijn waar gestemd moet worden.
Drs. Henk ter Heege, oud-voorzitter van het CvB, verwoordde het als volgt: ‘Stemmen of verzuipen. Wie niet gebruik maakt van het stemrecht gaat ten onder in de massa; maar de bedoeling van stemrecht is nu juist om je te laten horen, actief bepalen aan wie je het vertrouwen zult geven, om zo mee te besturen op het topniveau van de universiteit. Verkiezingstechnische drempels mogen natuurlijk niet het belangrijkste motief zijn om te gaan stemmen. Dat moet zijn: de wens om het studentengeluid op volle kracht te laten horen in het democratisch stelsel zoals wij dat hebben.’
Wat kunnen studentleden bereiken? Het afgelopen jaar stond een uniforme jaarindeling hoog in het vaandel. Vele tweedejaars die hun de P niet in één jaar gehaald hebben, maar wel tweedejaars vakken volgden, moesten het afgelopen jaar in twee verschillende jaarindelingen meedraaien. Dit probleem is mede door studentleden opgelost; elk jaar en elke faculteit hebben het komend studiejaar precies dezelfde jaarindeling. Er is een grote lobby geweest voor de bouw van de derde sporthal. Die bouw is nu in volle gang. Veel aandacht is besteed aan de kwaliteitsverbeteringsvoorstellen voor elke opleiding. Binnenkort wordt een aantal voorstellen voor kwaliteitsverbeteringsprojecten ingediend door studentleden van de U-raad. Deze plannen betreffen onder andere de Basiskwalificatie Universitair Docent, waarbij elke docent dient te beschikken over een diploma didactische vaardigheden. Ook wordt er een plan ingediend om de studiebegeleiding op de TUE te verbeteren. Uit een ISO-enquête bleek namelijk dat studiebegeleiding bij veel TUE-studenten onbekend was. Ook is er bij het Rekencentrum op aangedrongen de Open Shop uit te breiden. Als alles volgens plan verloopt, gebeurt dit in de zomervakantie.
Redenen genoeg dus om vandaag te gaan stemmen. Laat het studentengeluid op volle kracht horen!

Paul Jansen

In de rubriek ‘Raadswerk’ geven U-raadsleden hun visie op onderwerpen die in de vergadering van de U-raad ter sprake komen. In de rubriek schrijven Monique Bouman (WP-UR), Willem Buurke (OBP-UR), Paul Jansen (Groep 2000/ISO), Adri Proveniers (TUE 2005) en Fulco Treffers (Progressieve Fractie).