Buitenlandse Zaken

Tolerantie, compromissen en planning

Jakub Sliva uit Tsjechië heeft het erg druk in Nederland. Wanneer zijn dagtaak aan de universiteit er op zit, richt hij zich op het Nederlands. Hij volgt een cursus aan het dag-/avondcollege, waar hij met mensen van andere nationaliteiten in de klas zit. Bij de discussies die ze regelmatig houden, komen de verschillende culturen sterk naar voren. Het valt Jakub op dat de leraar een typisch Nederlandse houding aanneemt. Hij luistert naar alle verhalen, staat open voor een afwijkende mening en is erg tolerant. Zo luisterde de leraar aandachtig naar een fanatieke Palestijn. Hoewel hij het niet eens was met de man, had hij toch respect voor diens mening.
Ook ons drugsbeleid is een voorbeeld van tolerantie. Jakub denkt dat er slechts twee manieren zijn om met drugs om te gaan: bestrijden of vrijgeven. Naar zijn mening doet Nederland er goed aan om drugs te tolereren. Zo blijft de drugs uit het criminele circuit en dat bespaart de regering veel geld. Het drugsbeleid getuigt niet alleen van tolerantie, maar volgens Jakub ook van de Nederlandse aanleg compromissen te sluiten. Jakub vindt de Nederlanders ijzersterk in het vinden van de middenweg, zelfs bij ontspanning. Feesten als Koninginnedag en carnaval vindt hij paradijselijk. Iedereen danst, drinkt en gaat uit zijn dak. Maar diezelfde mensen weten ook goed wanneer ze moeten werken. Dit alles wordt volgens Jakub strak gepland. Als buitenlander vond hij dit in het begin erg moeilijk. Nu hij er aan gewend is, bevalt het hem uitstekend. Het enige waar hij nog problemen mee heeft is het strakke schema dat sommige mensen hanteren bij het uitgaan. Ze maken een aantal afspraken, waardoor ze de hele avond van kroeg naar kroeg moeten rennen.
De Tsjech vindt het niet vreemd dat we alles willen plannen. Het is ons immers met de paplepel ingegoten. Kinderen op de basisschool hebben al een vaste weekindeling; dinsdagmiddag de sportclub, woensdagmiddag spelen en donderdagmiddag de hobbyclub.
Ook het bedrijfsleven is erg georganiseerd. Dat moet volgens Jakub ook wel, aangezien er enorme concurrentie is tussen West-Europa en het verre Oosten. Ook tussen de mensen in het Nederlandse bedrijfsleven ziet Jakub veel concurrentie. Hierdoor zijn de Nederlandse studenten veel actiever naast hun studie dan hun Tsjechische collega’s. Volgens Jakub doen ze dit niet alleen omdat ze het leuk vinden, maar vooral omdat ze dat later op hun CV kunnen vermelden.

Naam: 
Jakub Sliva

Afkomstig uit: 
Ostrava/Tsjechië

Studerend aan: 
Universiteit voor Transport en Communicatie/Zilina

Studeert hier: 
Informatica

In de rubriek ‘Buitenlandse Zaken’ interviewt Moniek Stoffele elke week een buitenlandse student of studente die voor enige tijd aan de TUE verbonden is. Bram Saeys legt ze vast op de gevoelige plaat.