De stad centraal

door Lisa Mattemaker
Aan de TUE vond 9 mei de conferentie ‘De stad centraal’ plaats over internationale, gemeentelijke samenwerking en habitat. Alles wat met wonen te maken heeft, valt onder het begrip habitat. Deze conferentie was een onderdeel van de themaweek ‘Verre steden onder één dak’, over wonen in Eindhoven en vijf andere partnersteden. Onderwerp van discussie was vooral de betrokkenheid van bewoners bij hun woonomgeving. Delegaties uit Chinandega (Nicaragua), Gedaref (Soedan), Minsk (Wit-Rusland), Mugla (Turkije) en De Vaal (Zuid-Afrika) waren voor deze week uitgenodigd door verschillende stedenbandorganisaties uit Eindhoven.
Dagvoorzitter prof.dr.ir. Thijs Bax, decaan van de faculteit Bouwkunde, opende de conferentie. De decaan benadrukte dat habitat een multimondiaal probleem is. De problematiek die op de internationale conferentie aan de orde kwam, is in twee onderdelen te scheiden: ‘Hoe is een vergelijking tussen verschillende landen mogelijk’ en ‘Hoe gaat het overdrachtsproces te werk’. Het programma bestond verder uit presentaties van verschillende sprekers, waarna de deelnemers in werkgroepen verder ingingen op aspecten als fondswerving voor projecten, grondbeleid, ruimtelijke ordening en sociale woningbouw. Uitwisseling van kennis kwam tot stand door het voeren van discussies over uitgevoerde projecten in verschillende steden, zowel in Nederland als in de Derde Wereld. Mr. Annie Brouwer-Korf, burgemeester van Amersfoort, kwam aan het woord over de onderwerpen van de VN-conferentie Habitat II, die in juni in Istanbul plaatsvindt. De aandachtspunten hier zullen zijn: duurzame ontwikkeling, bevordering van participatie, voorkoming van uitsluiting en goed bestuur. Als belangrijk verschil met de eerste Habitat-conferentie noemde zij de omslag van het eenzijdige hulpproces vanuit het Westen tot een samenwerkingsproces met de arme landen. ‘Hulpverlening noodzaakt niet tot kritisch zelfonderzoek, samenwerking wel’, aldus Brouwer-Korf. ‘Op deze manier heeft de samenwerking ook een lerend effect voor de ontwikkelde landen.’
Craig Sam, projectmanager in East-London (Zuid-Afrika), ging in op de overeenkomsten in de erbarmelijke leefomstandigheden in verschillende arme landen. Volgens hem is het van het grootste belang dat kennis over de aanpak van deze problemen overgedragen wordt.
‘s Avonds was er een afsluiting in Theater ‘t Klein met een cultureel programma en publiek debat onder leiding van Frits Spits. De avond kreeg een swingend einde met feestende deelnemers op de ritmische muziek van de Tribal Countdown.