Faculteitsberichten

Faculteitsberichten donderdagmiddag voor 15.00, uur op floppy disk, via bureau onderwijs, bij Cursor inleveren. De berichten worden maar één keer geplaatst. Een bericht voor meerdere faculteiten wordt éénmaal volledig en vervolgens alleen met verwijzing geplaatst. Samenvattingen langer dan tien regels worden geweigerd.

ALLE FACULTEITEN

Cursus Duurzame Ontwikkeling (0C704)
In september gaat bij uitzondering een groep van de voor alle studierichtingen open- staande multidisciplinaire cursus Duurzame Ontwikkeling van start. Deze cursus wordt georganiseerd door het TUE-centrum Technologie voor Duurzame Ontwikke- ling (TDO) in samenwerking met alle faculteiten en het bedrijfsleven. In een project- groep van 6 à 8 studenten van minstens drie verschillende faculteiten wordt samenge- werkt aan een opdracht op het gebied van duurzame ontwikkeling, zoals duurzame energiesystemen, een grondstof-arm huis en hergebruik van materialen en onderdelen. De opdrachten zijn afkomstig van bedrijven en onderzoeksinstellingen die zich met duurzame ontwikkeling bezighouden. In de cursus wordt bovendien projectmatig en interdisciplinair werken geleerd, alsmede enkele cursusmiddagen besteed aan het aanleren van communicatieve vaardigheden, zoals vergadertech- niek, besluitvorming en presenteren van de onderzoeksresultaten.
Dit vak, waarvoor 4 studiepunten worden verkregen, loopt in het herfsttrimester en vergt qua tijdsbesteding ongeveer 3 à 4 middagen per week. De inschrijving staat open voor derdejaars studenten en ouder, die in het bezit zijn van het P-diploma. Voor natuurkundestudenten geldt dit vak als multidisciplinair project in het vijfjarige curriculum. Het vak telt mee voor het behalen van het TDO-certificaat. Inschrijven bij het bureau TDO, pav A.43 vóór 8 juni. Informatie: Dione van Noor, Josina van Amsterdam, of Arjan Kirkels, pav A.43, tst. 4463.

IPO-Colloquia
- ir. R.M.C. Ahn, KUB (‘Action in predicate logic’) Friday 24 May, 11.00 hrs, IPO- Colloquium room.
- prof.dr. Robert Spence, Imperial College, London (‘Data Visualisation for Selection and Design’) Friday 31 May, 11.00 hrs, IPO-Colloquium room.


BOUWKUNDE

Wiskunde 3 voor B (2Y790)
Op 1 en 29 juni is er gelegenheid het tentamen Wiskunde 3 voor B (2Y790) af te leggen. Dit cursusjaar wordt er geen onderwijs in dit vak gegeven. Ter ondersteuning bij de voorbereiding voor dit tentamen zijn er drie bijeenkomsten gepland: vrijdag 24 mei, 14.00 - 16.00 uur in HG 6.09; woensdag 29 mei, 10.45 - 12.30 uur in aud. 14; vrijdag 31 mei, 14.00 - 16.00 uur in HG 6.09. Tijdens deze bijeenkomsten zullen opgaven worden besproken en is er gelegenheid om vragen te stellen.

Financiering van de uitvoering (7T690)
Ten behoeve van de bestudering van het dictaat zijn bij de docent (HG 10.17 of 10.20) beschikbaar: een overzicht van de delen van het dictaat die voor het tentamen niet bestudeerd hoeven te worden; voorbeeld tentamenvragen. Op vrijdag 24 mei, 14.30 uur, wordt in collegezaal 9 van het auditorium de gelegenheid gegeven vragen over de stof te stellen. Tevens zullen de oefenvragen worden besproken.

Lichte draagkonstrukties (7P670)
Toevoegen: Tentamen 7P670 Lichte draagkonstrukties. dinsdag 18-06-1996, vm.

Tussencolloquia
- Thomas van Uden (‘Woning panatella, tegenwoordigheid van geest - time-out - zijlijn’) vrijdag 24 mei, 11.00 uur, Videoroom HG 4.95.
- Sander Willemsen (‘Een nieuw principe energiedak, omgevingsenergie gebruiken voor ruimteverwarming’) vrijdag 24 mei, 16.00 uur, Klimaatkamer HG 10.52.
- Ferdinand Gremmen (‘Perspectieven voor ontwikkeling van goedkope woningen’) woensdag 29 mei, 10.30 uur, Videoroom HG 4.95.
- Bas van Stratum (‘Nu Rotterdam haar stroming voelt, inspelen op veranderende goederenstromen’) donderdag 30 mei, 9.00 uur, Videoroom HG 4.95
- Arnout Bosch (‘Het constructief ontwerp van het Roda JC-stadion’) donderdag 30 mei, 13.00 uur, Videoroom HG 4.95.

Discussielunch GOM
Op maandag 3 juni organiseert GOM weer een discussielunch. ‘Wonen aan het Water’ wordt tijdens deze lunch centraal gesteld door Robert van der Bruggen en Jeroen Eulderink. Zij leggen ons naar aanleiding van hun afstudeerproject de onder- staande stelling voor: ‘In de toekomst zou bij het ontwerpen veel meer rekening moe- ten worden gehouden met menging van functies op een bepaalde locatie (wonen, kantoren, scholen, horeca, winkels, etc...). Als functies van oudsher niet aanwezig zijn, dan moeten ze al in een vroeg stadium tot ontwikkeling komen in een project, en niet pas achteraf worden toegevoegd.’ Met een aantal dia’s brengen ze hun observa- ties tot nu toe in beeld. De discussie wordt weer gehouden in de atelierruimte HG 4.18 (tegenover de kamers HG 4.08 en 4.09) op 3 juni om 12.30 uur. Voor de liefhebbers is er ook de mogelijkheid te discussiëren op Internet. Daarvoor kun je terecht op het adres http://www.bwk.tue.nl/gom/, wat overeenkomt met het kiezen van Bouwkunde, vervolgens GOM en AGORA. Bij LUNCH6 vind je de stellingen en kun je reageren.


SCHEIKUNDIGE TECHNOLOGIE

Studentassistenten gevraagd
Voor het practicum Basischemie heeft de Propaedeuse Onderwijsgroep studentas- sistenten nodig. Studenten die hiervoor belangstelling hebben dienen zich vóór 1 juni op te geven bij de secretaresse van TPO, C. Schilders, TL 1.30, tst. 3780. Voor eventuele inlichtingen kunt u terecht bij P. Janssens, TL 1.24, tst. 3780, of bij A. van de Ven, TL 1.25, tst. 3774.

TECHNISCHE NATUURKUNDE

Quantummechanica en atoomfysica (3B120)
Ivm grote belangstelling voor het tentamen Quantummechanica en atoomfysica (3B120) is besloten om drie extra mogelijkheden te bieden voor het afnemen van het tentamen. Oude data zijn: 7 en 28 juni, 23 augustus en 6 september. Extra data zijn 14 en 21 juni en 30 augustus. Hiervoor kunnen zich acht studenten inschrijven bij het secretariaat, N-laag g 1.06; R. Boom, tst. 2550.

Afstudeervoordrachten
- Jan van Dijk (‘Numerieke modellering van het gesloten argon-ICP voor verrich- tingsdoeleinden’) woensdag 29 mei, om 10.00 uur, NA 2.29.
- Jannik Daemen (‘Convective heat transfer & residence times in annular dispersed flow) vrijdag 31 mei, om 10.45 uur, N-laag a 2.69.

Bijzondere Ledenvergadering Van der Waals
Van der Waals organiseert een BLV om tot een definitieve besluitvorming aangaande de regeling van bestuurswisselingen te komen. Hiervoor is een wijziging van het Huishoudelijk Reglement noodzakelijk. Indien nodig zal ook een statutenwijziging worden aangewend. Tevens zal het verlenen van de status ‘Van-der-Waals-dispuut’ aan het dispuut i.o. ‘Thales’ aan de orde komen. De BLV zal plaatsvinden op vrijdag 31 mei in de Salon (Ng 0.01) en beginnen om 14.00 uur. Indien de besluitvorming het mogelijk maakt, zal aansluitend om 16.00 een Algemene Ledenvergadering ge houden worden, waarin de verkiezing van het bestuur 1996/1997 plaatsvindt.

Studentassistent gevraagd
Ter ondersteuning van de colleges procesbesturing van professor H. Leegwater (zowel eerste als tweede fase onderwijs) wordt een student gezocht die collegedemonstraties ontwikkelt (simulaties binnen MatLab/Simulink) en studenten assisteert bij het uitwer- ken van opgaven. Omvang: 1 dagdeel (4 uur) per week. Verwacht wordt van de kandidaten dat zij het college Procesbesturing (3F170) met goed gevolg hebben afgerond; overige regeltechnische vakken strekken tot aanbeveling. Inlichtingen: secretariaat NR, Th. de Leeuw-Looijmans, gebouw W&S 1.33, tst. 2530.


TECHNOLOGIE MANAGEMENT

TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE

Industria zoekt commissieleden
De studiereiscommissie 1997 van Industria zoekt twee enthousiaste commissieleden. Durf jij de uitdaging aan om een fantastische reis naar verre oorden te organiseren en meteen je stage daar te doen; kom dan gauw langs in de Industria-kamer.

Bewerkingstechnologie (1K240)
Het responsiecollege Bewerkingstechnologie (1K240) zal plaatsvinden op woensdag 29 mei, vanaf 11.45 uur in zaal NP18 van het Paviljoen.

Methoden van empirisch onderzoek (1F180)
Voor deelnemers aan het tentamen 1F180, methoden van empirisch onderzoek, op 12 juni, is t.b.v. een voorspoedige afloop op het secretariaat van de vakgroep T&A - Pav.U13 - een stencil beschikbaar waarin toelichting wordt gegeven bij kernpunten van de stof.

TEMA

Tussenvoordrachten
- Lyan Rijkmans (‘Draagvlak onderzoek naar het garantiestelsel ‘no cure no pay’: Afvalpreventie bij bedrijven’) donderdag 23 mei, om 9.00 uur, in TEMA 0.14.
- R.K. Kalpoe (‘Trusted Third Parties in technisch-organisatorisch perspectief’) woensdag 29 mei, om 14.30 uur, in TEMA 0.14.

HEROS
Afstuderen m.i.v. september 1996? Dat kan bij HEROS, een strategisch programma over hergebruik. Bij HEROS kun je afstuderen op vele aspecten over hergebruik, zoals logistieke, organisatorische en informatietechnische aspecten. Geïnteresseerden kunnen langskomen voor informatie: mw. Hendriks, kamer C.01 (Paviljoen).


STAN ACKERMANS INSTITUUT

Eindcolloquium
* Logistieke Besturingssystemen - ir. M.J. Phoa (‘Ontwikkeling van een vraagvoorspellings-gereedschap bij OPG- Medico tbv logistieke afstemming’) dinsdag 4 juni, om 11.15 uur, in pav. J1.
Samenvatting:
OPG-Medico is een farmaceutische groothandel voor apotheekhoudende huisartsen in Nederland. Tijdens de opdracht is er een gereedschap ontwikkeld waar mee vraagvoorspellingen gegeven kunnen worden. Dit vormt een gereedschap voor bij- voorbeeld een logistiek manager of een account manager. Tevens is er een relatie gelegd met het voorraadbeheer in de OPG-Medico vestigingen en bij de klanten.