Mensen


Donderdag 30 mei om vier uur verdedigt ir. Marko de Jager uit Dordrecht in promotiezaal 5 van het auditorium zijn proefschrift ‘Mathematical head-neck models for acceleration impacts’. In het kader van deze dissertatie is een computermodel gemaakt dat nabootst wat de nek bij een botsing te verduren krijgt. Dit model geeft inzicht in het ontstaan van nekletsel (whiplash) bij botsingen en helpt ontwerpers bij het ontwikkelen van veiliger auto’s. Promotoren zijn prof.dr.ir. J. Wismans en prof.dr.ir. J. Janssen, beiden hoogleraar werktuigbouwkunde aan de TUE. Marko de Jager (29) studeerde in 1991 aan de TUE af als werktuigbouwkundig ingenieur. Aansluitend verrichtte hij met financiële steun van TNO dit promotie-onderzoek aan de TUE. Sinds 15 mei is hij werkzaam bij Philips Research in Eindhoven. Op pagina 7 van dit nummer staat een uitgebreide beschouwing van dit proefschrift.

Vrijdag 31 mei houdt prof.ir. P. Rutten zijn intreerede met als titel ‘Strategisch bouwen’. Ir. Paul Rutten is sinds begin 1994 hoogleraar in de faculteit Bouwkunde voor het vakgebied bouwfysica/binnenmilieu. Hij houdt de rede naar aanleiding van zijn ambtsaanvaarding in de blauwe zaal van het auditorium, aanvang vier uur.

Maandag 3 juni om vier uur verdedigt ir. Maarten Campman uit Eindhoven in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Kinetics of carbon monoxide oxidation over supported platinum catalysts. The role of steam in the presence of ceria’. Driewegkatalysatoren die gebruikt worden bij auto’s bestaan uit een monoliet-reactor met duizenden parallelle kanalen bedekt met een washcoat. In deze dissertatie is de katalytische oxydatie met zuurstof op washcoat-katalysatoren bestudeerd. De nadruk bij dit onderzoek is gelegd op de intrinsieke kinetiek van de reactie, zowel mèt als zonder stoom. Promotoren zijn prof.dr.ir. G. Marin (TUE) en prof.dr. J. Moulijn (TU Delft). Maarten Campman (29) studeerde in 1990 aan de TUE af als scheikundig ingenieur. Hij verrichtte zijn promotie-onderzoek aan de faculteit Scheikundige Technologie van de TUE. Hij werkt sinds vorige maand bij General Electric Plastics.

Op 1 april overleed Els Rademaekers. Zij was vanaf 1 maart 1961 secretaresse bij de Bouw Technische Dienst. Haar leven richtte zij vooral op haar werk en op haar familie, waarvoor zij in gelijke mate toegewijd en zorgzaam was. Het secretariaat was haar domein van waaruit ze iedereen hielp die een beroep op haar deed. Bijzondere aandacht besteedde ze aan onze taal en spelling en aan de fraaie opmaak van het typewerk. De laatste jaren nam haar gezondheid af en haar veerkracht werd minder. Mede daardoor maakte zij per 31 december 1992 gebruik van de vut-regeling. In onze herinnering was zij van nature een kordate en opgewekte vrouw voor wie zorgzaamheid richtinggevend was. Wij wensen haar familie, voor wie zij de bindende factor was, veel sterkte bij het verwerken van het verlies van Els.

directie en medewerkers BTD