Open opinies

Identificatieplicht

Vorig jaar, rond 1 juni, heb ik, met vage gevoelens van tegenzin, een kopie van mijn paspoort ingeleverd bij de personeelsadmini-stratie. Dat werknemers verplicht werden een kopie van hun paspoort in te leveren, was een uitwerking van de Wet Identifica-tieplicht. Deze wet houdt in dat iedereen zich in bepaalde situaties moet kunnen identificeren, zoals bij zwartrijden of op de werkvloer. Werknemers die geen kopie van het paspoort inleverden, werden bij wijze van sanctie door de belasting aangeslagen in het hoogste tarief, het ‘anoniementarief’. Toen ik mij meer ging verdiepen in de achtergronden van de Wet Identificatieplicht, kreeg ik pas echt spijt van het inleveren van de kopie van mij paspoort. Deze wet lijkt me een kanon om op een mug te schieten. Hoeveel ‘illegalen’ zou de werkgever met al die verzamelde kopietjes hebben opgespoord? En waarom moet mijn werkgever meedoen aan het opsporen van ‘illegalen’, terwijl dat werk van de vreemdelingenpolitie is? Daarnaast heb ik er bezwaar tegen, door het inleveren van mijn kopie mee te werken aan het herkenbaar maken van collega’s zonder perfecte verblijfsstatus. Blijkbaar moet iedereen meedoen om de aanwezigheid van ‘illegalen’ in Nederland onmogelijk te maken. Ik geloof echter niet dat hun aanwezigheid schadelijk is, en denk dat er andere manieren zijn om de problematiek rond deze mensen op te lossen.
Verschillende mensen hebben wel geweigerd mee te werken aan de identificatieplicht, of zijn zelfs naar de rechter gestapt. Eén zaak is al gewonnen: werknemers hoeven geen kopie van het paspoort in te leveren, en het ‘anoniementarief’ mag van de rechter niet worden opgelegd. Dit blijkt uit een uitspraak van de Belastingkamer bij het Gerechtshof Den Haag op 22 maart dit jaar.
Wie net als ik spijt had van het inleveren van een kopie van het paspoort, kan die op grond van deze uitspraak terugvragen; nieu-we werknemers hoeven het paspoort alleen bij de personeelsad-ministratie te laten zien. En zou het geen mooi gebaar zijn als de administratie ook zelf een initiatief zou nemen en de kopietjes aan de werknemers zou terugsturen?

Niels Lous


Alle Russen drinken wodka

In Cursor 32 was ik te gast in de rubriek Buitenlandse Zaken. De kop boven het artikel luidde: ‘Alle Nederlanders gebruiken drugs’. Dit citaat was echter uit z’n context gerukt, kon zodoende verkeerd begrepen worden en dat gebeurde ook. De journalist zei namelijk: ‘Alle Russen drinken wodka’, waarop ik antwoordde: ‘Dat is net zo’n waanidee als dat alle Nederlanders drugs zouden gebruiken.’ In het artikel werd dat zo ook weergegeven, de kop erboven suggereerde nu echter iets totaal anders en riep zodoende een verkeerd beeld op.

Mikhail Danilouchkine