Cultuer

Virusbezoeker zal zich niet snel vervelen

‘Als bezoeker riskeer je niets op Virus. Vind je iets minder leuk, dan zijn er nog zoveel andere optredens’, zegt Lucien Kleintjes, verantwoordelijk voor de uiterst gevarieerde programmering van Virus. Naast de top acts K’s Choice en de wereldmuziek van de Guinese groep Fatala is er ook de slechtste film aller tijden van de slechtste regisseur aller tijden te zien. Interessante combinaties zijn ook te aanschouwen, zoals de jazzbroers Bert en Jacques Palinckx en de nog immer vitale dichter/schrijver/performer Simon Vinkenoog. Of het dance-event, met de internationaal vermaarde deejee Lady Aida en een optreden van De Kift. De poorten gaan om 12.00 uur open en het slotfeest begint om 22.00 uur.

Op acht lokaties barst het Virus Festival op zondag 2 juni los, zowel in als om Plaza Futura en de Stadsschouwburg, inclusief een theatercafé met een debuutpodium. Het gedeelte van de Leenderweg tussen beide lokaties is vrij toegankelijk en daar is onder meer de beeldende kunst gehuisvest. Er staat werk van multimedia-kunstenaar Tony Oursler, de ijswerken van Joam de Stoppelaar en vele anderen. Indrukwekkend zijn de beelden uit Tengenenge, een beroemd dorp in Zimbabwe waar talloze beeldhouwers speciaal naar toekomen om te werken. De eerste band is Undecinable Ambuscade, de voorlaatste is Hallo Venray en K’s Choice sluit het concertgedeelte af. Het Zuidelijk Toneel speelt ‘Caligula’, het eigenzinnige gezelschap C’ie De Koe brengt ‘De Gebiologeerden’ en cabaretier Theo Maassen is er met ‘Neuk het systeem’. De impressario van Maassen liet in eerste instantie weten dat die geen tijd had, maar een telefoontje naar Theo zelf had een ander resultaat, dus hij komt.

Straattheater
Een andere voorstelling met een verhaal is Markeline. Late bezoekers van Virus ’93 herinneren zich zeker hun spectaculaire voorstelling in het donker, waar de spelers overal tussen het publiek opdoken. Dit jaar zijn ze er weer en de voorpubliciteit belooft veel moois. Tussen alle podiumoptredens door is er veel straattheater, van individuele acts, groepen die het publiek al dan niet aanklampen, maar ook een combinatie van muziek en acrobatiek van ‘Hoog en Laag’. In Plaza Futura draaien films als ‘Bad Boy Bubby’ en ‘A Clockwork Orange’. En er staat nog een verrassing op de rol. Buiten speelt Die Anarchistische Abendunterhaltung; vier jonge Belgische musici die allerlei stijlen in hun muziek verwerken en incidenteel ondersteund worden door Balletstudio Valentijn.
Hebben de organisatoren acts niet meer kunnen boeken, of hebben ze anderszins nog problemen gehad door het laat toekennen van de vergunning? Fulco Treffers, voorzitter van Virus: ‘De programmering en de inkomsten zijn stabiel gebleven, we missen alleen Van Dik Hout en Gotcha!. Het meeste last had de pr-groep, zij missen zeven weken. De publiciteit is nu in anderhalve maand samengebald. Vandaar de wat minder subtiele reclame-uitingen. Wel kregen we veel medewerking van de TUE in de vorm van faciliteiten.’
De buurt is inmiddels op de hoogte gebracht van alle maatregelen. Frappant is de reactie van één van de bewoners van de drie huizen die volledig worden afgesloten van de straat: ‘Ik vind het wel leuk dat er weer wat gebeurt.’


Black Spirit Festival

door Gerard Verhoogt
Het vierde Black Spirit Festival dat vrijdag 31 mei vanaf 20.00 uur in de Effenaar wordt gehouden, kent deelnemers uit Afrika en Zuid-Amerika. De zwarte cultuur is vertegenwoordigd door de pecussionisten van Trema Terra, een 17-koppig gezelschap uit Brazilië dat zich specialiseert in de samba-reggae en marcatú. Cynthia McLeod, de dochter van president Ferrer, werd in Paramaribo geboren en sinds 1978 schrijft ze essays, kinderverhalen en romans. Als cultureel attaché van haar land woont ze afwisselend in Suriname en Brussel. David Dabydeen (Guyana, 1957) kwam in de jaren ’70 naar Engeland en studeerde in Cambridge. Hij schrijft proza en poëzie, draagt dat op een eigen originele manier voor en doceert aan de universiteit van Warwick. Uit Brits Guyana komt de energieke storyteller Tuup, maar zijn verhalen komen uit heel Zuid-Amerika. Hoogtepunt van de avond zijn de optredens van Habib Koite met zijn groep Bamada. Koite speelt in de traditie van Manu di Bango en Yossou N’Dour: fonkelende melodieën, stuwende ritmiek en prachtige koortjes. Prophets of da City worden al de Zuidafrikaanse variant van Osdorp Posse genoemd: met staalharde beats en schrille scratches beschrijven ze de toestanden in hun geboorteland.