Natuurkundige en bedrijfskundige winnen dit jaar Mignot-prijs

door Han Konings

Jaarlijks onderscheidt de Stichting Mignot Fonds twee pas afgestudeerden aan de TUE voor de bijzondere kwaliteit van hun scripties. De prijzen zijn bedoeld om hen de faciliteiten te bieden voor projecten binnen bedrijven in Nederland, die gericht zijn op de verbetering van de organisatie, de produktie, het produkt en/of het management. Faculteiten kunnen afstudeerrapporten voordragen, die daarop door een jury nauwgezet bekeken en beoordeeld worden. Dit jaar kreeg de jury zeven scripties onder ogen, waarbij uiteindelijk een natuurkundige en een bedrijfskundige met de eer gingen strijken. Volgende week vrijdag krijgen zij uit handen van mr. Marianne Mignot de prijzen overhandigd.

Ir. Ronald Boot, vorig jaar december afgestudeerd bij de vakgroep Transportfysica van de faculteit Technische Natuurkunde, ontvangt dit jaar de eerste prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag van achtduizend gulden, voor zijn scriptie Het aeroakoestisch gedrag van diafragma’s. Onder begeleiding van dr.ir. Mico Hirschberg en ir. Geert Hofmans werkte Boot aan een opdracht voor Shell Research BV in Rijswijk. Dit exploratie- en produktielaboratorium van Shell onderzoekt en ontwikkelt zogenaamde down-hole compressoren, geschikt voor plaatsing onder in een boorgat. Toepassing van deze compressoren moet het mogelijk maken gasvelden, zoals bijvoorbeeld het Slochteren-veld, verder te ontwikkelen. In de veldsituatie staan deze compressoren aan de ingang van vaak kilometerslange leidingen. Om het uitvoeren van tests op laboratoriumschaal mogelijk te maken moet de compressor worden gevolgd door een reflectiedemper, die in feite de echovrije lange leiding vervangt. Boot heeft in het kader van zijn afstudeeropdracht een reflectiedemper ontworpen, gebaseerd op een gedegen theoretische analyse, waarbij hij de werking van de demper experimenteel geverifieerd heeft. Het essentiële kenmerk van de demper wordt gevormd door de interactie van het akoestische veld met de stroming. Terwijl gangbare theorieën de stroming als onsamendrukbaar beschouwen, heeft Boot aangetoond dat deze compressibele effecten de werking van de demper zeer kunnen beïnvloeden. Shell Research zal de demper ook daadwerkelijk gaan toepassen. Boot is op dit moment werkzaam bij de technisch fysische dienst van TNO in Delft.

Risicomanagement
De tweede prijs, een oorkonde en een geldbedrag van vierduizend gulden, gaat volgende week vrijdag naar ir. Bastiën van der Hoeff voor zijn afstudeerwerk Risicomanagement op een OK-afdeling. Van der Hoeff studeerde vorig jaar januari af bij de vakgroep Technologie en Arbeid van de faculteit Technische Bedrijfskunde onder begeleiding van drs. Tjerk van der Schaaf en dr. Martin Newby. Het riskmanagement-project heeft Van der Hoeff uitgevoerd bij de afdeling Operatiekamers van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis. Het onderzoek was tweeledig van opzet; enerzijds het voorspellen van de mogelijke risico’s voor patiënten, anderzijds een inventarisatie van de werkelijke risico’s. Van der Hoeff heeft verscheidene risico-inventarisatiemethoden onderzocht en aanbevelingen gedaan om te komen tot de invoering van een goed werkend vrijwillig incidentenmeldingssysteem. Zo’n systeem waarborgt beter de zorg voor de patiënt en werkt ook kostenbesparend. Momenteel is Van der Hoeff nog steeds werkzaam in het Catharina Ziekenhuis op de afdeling risicomanagement.

De uitreiking van de Mignot-prijzen vindt dit jaar plaats op vrijdag 7 juni om 16.00 uur in de Dorgelozaal van het bestuursgebouw.