Studium Generale zoekt medewerkers programmareeks

Studium Generale start komend studiejaar weer met een hele reeks gevarieerde programma’s. Programma’s die studenten zelf in elkaar zetten. Samen met anderen werk je een idee uit tot een zaalpresentatie. Een praktische vingeroefening voor ondernemende en creatieve TUE’ers. Ook nu zijn de onderwerpen weer zeer divers: in hoeverre mogen we ons voedsel werkelijk gezond noemen, welke ‘boodschap’ wilden kunstenaars aan het begin van deze eeuw overdragen, moeten allochtonen zich verplicht aanpassen aan onze cultuur, hoe reilt en zeilt het binnen actiegroepen, bestaat er behoefte aan een ‘nettiquette’ en wat is de rol van technici als het gaat om duurzaamheid.

Kunst rond 1900
Rond 1900 voltrekken zich heftige sociale en maatschappelijke veranderingen in Europa, die ook hun weerslag hebben in Nederland. Dit leidt onder andere tot de opkomst van de arbeidersbeweging (bijvoorbeeld tot uitdrukking komend in de grote Spoorwegstaking van 1903) en de vrouwenbeweging (met daarin kopstukken als Aletta Jacobs en Henriëtte Roland Holst). De anarchisten (Domela Nieuwenhuis) en de Utopisten (Frederik van Eeden) ontwikkelen ideeën over de ideale toekomst. De maatschappelijke ontwikkelingen hebben een sterke invloed op het werk van een uiteenlopende groep kunstenaars zoals Berlage, Couperus, Toorop en Roland Holst. Welke idealen stonden deze mensen voor ogen, hoe kwam dat tot uitdrukking in hun werk?

Internet
Op het Internet gelden geen algemene normen en waarden. Daarom is het er ook zo leuk. Iedereen bepaalt wat hij of zij er op wil zetten. Maar zijn er grenzen aan wat wel en niet zou moeten mogen? Bloot? Racisme? Anti-semitisme? Kinderporno? Fundamentalisme? Natuurlijk: iedereen bepaalt zelf wat hij/zij wel en niet wil bekijken. Maar hoe meer ‘foute groepen’ op het net komen hoe groter de kans dat je er ongewild mee geconfronteerd wordt. En waarom willen de meeste mensen verbieden dat er fascistische films gedraaid worden in bioscopen, terwijl op het Internet opeens wel alles mag? Moet je misschien toch regels stellen?

Actiegroepen
Je hebt actiegroepen in soorten en maten. Van Natuurmonumenten en Veilig Verkeer Nederland via Greenpeace en Milieudefensie tot RaRa. Sommige clubs houden zich keurig aan de regels van de democratie, andere stellen die regels ter discussie. En dan zijn er natuurlijk groepen die al die regels aan hun laars lappen en de harde confrontatie zoeken. Hoe trek je aandacht? Is het uitdelen van een A4-tje voldoende of moet je het zoeken in ruigere methodes? Hoe zorg je dat je voldoende steun krijgt?

Duurzaamheid
Duurzaamheid is meer dan energie besparen en een beter materiaalgebruik. Bij hoeveel energie- of materiaalverbruik kun je spreken van duurzaam gebruik? Kan blijvende economische groei gecombineerd worden met duurzaamheid? Zo ja, hoelang nog? En wat daarna? Moet er minder geconsumeerd of gereisd worden, wie neemt die beslissing en hoe wordt dat geregeld? Vragen waar de politiek en de samenleving alleen uit kunnen komen als technologen meedenken en over de rand van hun vakgebied kijken.

Nederlandse cultuur
Allochtonen moeten zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur, zegt men. Maar wat is die Nederlandse cultuur? Heeft dat iets te maken met klompen, windmolens en drugs? Of met zuinigheid, het streven naar consensus, verzuiling, één koekje bij de koffie? Zelfs als we het eens worden over de essentiële onderdelen van een Nederlandse cultuur, blijft het de vraag in hoeverre allochtonen zich daaraan moeten aanpassen. Het is zinvoller je bezig te houden met de vraag in hoeverre ze iets aan de cultuur toevoegen, zoals dat ook in het verleden is gebeurd. Een cultuur is immers voortdurend in beweging.

Gezond eten
In Nederland eten we supergezond. Daar staat de Keuringsdienst van Waren garant voor. Dat is althans de mening van een deel van de bevolking. Daartegenover staat de opvatting van anderen die het gemanipuleer met voedsel (bespoten planten, met hormonen bewerkte kalveren, toevoeging van emulgatoren en andere vaagheden) met groeiend onbehagen aanzien. Kortom, over de gezondheid van het eindprodukt zijn de meningen verdeeld. Waarom hechten we in Nederland zoveel waarde aan de kwalificatie gezond? Eten moet toch vooral voedzaam en lekker zijn?

Je kunt je nu aanmelden voor de bovenstaande werkgroepen. Studium Generale, auditorium 2.02, tst. 4900.