Bekijk  't maar

door Jannigje Gerritzen & Willem van Rossum

Arnol op het net

Arnol Kox, wie kent hem niet. De goeroe van de tussen TUE en thuis pendelende student en de apostel van winkelend Eindhoven. Sinds jaar en dag probeert deze excentrieke Veldhovenaar, hij woont daar nog steeds bij zijn moeder, de Eindhovense bevolking te overtuigen van de heiligheid van Jezus Christus. Iedere ochtend verzint hij weer een nieuwe spreuk die hij die dag uit zal dragen. ‘s Ochtends op het station begroet hij eerst de in Eindhoven aankomende studenten. Waarna hij zijn levenswerk in de stad voortzet. Spreuken roepend en brieven uitdelend tracht hij zo iedereen tot het ‘ware’ geloof te bekeren. Zijn brieven zijn welbekende objecten op onze universiteit. Al jaren worden tijdens de eerste college’s van de dag deze ‘liefdesbrieven van Jezus’ doorgespit in de collegebanken. Waarschijnlijk lopen er weinig studenten rond die niet minstens eenmaal hebben getracht wijs te worden uit deze stukjes proza.
Noem het de wil van God of gewoon de lol van een paar studenten, feit is dat Arnol tegenwoordig ook het Internet tot zijn instrumenten mag rekenen om zijn boodschap te verspreiden. Een aantal studenten heeft namelijk enkele brieven van hem op het net gezet. Zij vermelden daar overigens wel bij dat de brieven letterlijk zijn overgetypt en dus ook nog de oorspronkelijke spelfouten bevatten. Echt duidelijker zijn ze er dus niet op geworden. Voor wie geïnteresseerd is in een andere kijk op het geloof is deze pagina echter zeker een aanrader. Voor direct contact met Jezus kun je dus terecht op: http://www.stack.urc.tue.nl/~roel/arnol/arnol.html.

Levende doden

De crisis bij de faculteit Bouwkunde is al enige weken een hot item. Deze lijkt bovendien een dieptepunt te kennen bij de vakgroep voor Architectuur, Urbanistiek en Beheer (BAUB) nu daar drie hoogleraren verdwijnen. Loerakkers is met pensioen en voor Ruyssenaars en Dirrix is het contract afgelopen. Hen is gevraagd om nog een half jaar te blijven om de crisis te overbruggen, maar zij zijn dat niet van plan als er niets verandert. Zij waren alledrie hoogleraar bij Architectonisch Stedebouwkundig Ontwerpen en op deze manier wordt het voor studenten van deze richting wel heel lastig om af te studeren.
Reden voor de nieuwe commissie CC2, CC staat voor ContinueringsCommissie, om aandacht te vragen voor deze zaak. CC2 is de opvolger van IC2 die al eerder het symposium aangaande de crisis organiseerde en uit ongeveer dezelfde leden bestond. Dit zijn allen bouwkundestudenten die zich zo langzamerhand toch wel behoorlijk zorgen beginnen te maken over de problemen bij hun studierichting. Ook aan het vertrek van deze drie hoogleraren besloten zij dus aandacht te schenken. Zij deden dit op een manier waarmee ze direct aangaven de toekomst duister in te zien. Zij organiseerden namelijk een rouwdienst voor de drie vertrekkende profs. Zoals het een rouwstoet betaamt, draafden zij op in het zwart. Bovendien openden zij een condoleanceregister, was er voor de treurenden koffie met cake, en werden de drie profs herdacht met bloemen. Volgens Joks Janssen, lid van CC2 was dit een goede manier om er aandacht aan te geven. Janssen: ‘De naam van ons eerste symposium over deze aangelegenheid had ook al iets met de dood te maken: we doopten dat ‘ademnood’.’ Dan is dit natuurlijk de volgende stap. Er is inmiddels al wel een gedeeltelijke oplossing voor het probleem gevonden in de vorm van twee tijdelijke hoogleraren die in september de taken overnemen. Het is echter toch wel heel zuur als je nu net aan je afstuderen toe bent en Groningen je geen tijd meer geeft.

Coke op de campus

Moeilijke tijden vragen om creatieve oplossingen. Sinds Ritzen de studenten minder geld toestopt moet er op de één of andere manier poen verdiend worden. Je kunt natuurlijk niet je hele studententijd bier op de pof blijven bestellen. Een mogelijkheid is om een beetje te gaan werken, maar het gemiddelde uitzendbureau is nou ook niet bepaald gul. Bovendien is dit niet echt de tofste manier om je schulden af te betalen. Maar studenten blijken bij hun struggle for survival over het algemeen vrij creatief te zijn.
In Cursor 6 maakten we op deze pagina al melding van een paar Maastrichtse studenten die nederwiet verbouwden om hun pilsje te kunnen blijven betalen. Een vrij onschuldige bezigheid, zet een paar plantjes neer, lampje erboven en groeien maar. In Nijmegen maken ze het echter een stuk gortiger. Het weekblad van de universiteit aldaar, KU Nieuws, berichtte over de enigszins uit de hand gelopen bijverdienste van één van hun studenten. Een inwoner van een studentencomplex werd onlangs in voorlopige hechtenis genomen voor cocaïnehandel. Hij werd in de boeien geslagen toen hij zo’n 1700 gram cocaïne afhaalde bij een lokaal postagentschap. Ook voor een 22-jarige student en een 25-jarige man uit Druten hadden de dienders geen pardon. Maar de hoofdverdachte maakte het wel helemaal bont. Hij gebruikte een kamer van studentencomplex Hoogeveldt als thuisbasis voor zijn handeltje. Enerzijds dealde hij van hieruit de ingevoerde coke. Aan de andere kant had hij een lijntje met de Antillen opgezet om de sneeuw hier in te voeren. Het heeft twee jaar gekost voordat de recherche het hele zaakje in kaart had gebracht, maar nu hebben ze het handeltje dan toch opgerold. Misdaad loont dus toch niet. Misschien is dat uitzendbureau dan nog niet zo’n slechte optie.