Buitenlandse Zaken

Heimwee!

De Zweed Jonas Fransson wilde graag een tijd in het buitenland studeren. Het ERASMUS-programma maakt dit mogelijk. Bij dit programma kunnen studenten een beurs krijgen om een deel van hun studie in het buitenland te doorlopen. Jonas kon kiezen uit een aantal Europese landen. Uiteindelijk koos hij voor Nederland omdat hij hier de minste taalproblemen verwachtte. Omdat hij alleen Zweeds en Engels beheerst, hadden verschillende mensen hem geadviseerd naar Nederland te gaan, daar spreekt immers iedereen Engels, maar dat viel tegen... Vooral in winkels kan hij moeilijk duidelijk maken wat hij wil. Het winkelpersoneel doet alle moeite hem met handen en voeten te woord te staan. Jonas vertelt dat het in Zweden precies hetzelfde is. Voor Jonas hier kwam, wist hij maar weinig van de Nederland. Hij ging naar de bibliotheek om meer te weten te komen over het land waar hij zou gaan studeren. Het enige boek dat hij kon vinden was erg dik en ging alleen over de Nederlandse economie en geschiedenis. Later kwam hij er achter dat hij op de middelbare school al wel een boek van een Nederlandse schrijfster gelezen had: ‘Het Dagboek van Anne Frank’.
Het is voor Jonas niet makkelijk om hier te zijn. Zijn vrouw is namelijk in Zweden achtergebleven. Na drieënhalf jaar samenwonen is het heel moeilijk om drie maanden gescheiden te leven. Zijn vrouw is twee weken op bezoek geweest. In tegenstelling tot Jonas is zij enthousiast over Eindhoven. Dit komt waarschijnlijk doordat zij vóór haar bezoek alleen negatieve verhalen over ons land gehoord had. In het begin viel het Jonas hier erg tegen. Zo zou hij bij aankomst in Eindhoven van het station gehaald worden, maar er was niemand. Daarnaast vindt hij de stad en de universiteit niet mooi. Hij houdt meer van oude steden, die natuurlijk gegroeid zijn. Geplande, rechte, hoekige steden, zoals Eindhoven vindt hij maar niets.
Ook in zijn studentenhuis vindt Jonas het niet zo gezellig. Hij heeft maar weinig contact met z’n huisgenoten. Misschien komt dit doordat hij voor Nederlandse begrippen een ‘oude’ student is. In Zweden is dit niet het geval, afstudeerders zijn daar ouder dan hier. De studenten stoppen daar vaak een jaar met hun studie om te werken of te reizen. Ook beginnen ze meestal later met studeren dan hier; de studentes met 21 jaar en hun mannelijke collegae als ze 22 zijn. Dit leeftijdsverschil is te wijten aan de dienstplicht. In tegenstelling tot de Nederlandse jongens vervullen de Zweden hun diensplicht vóór hun studie. Als afgestudeerde soldaat van 27 voel je je immers niet echt thuis tussen die soldaatjes van rond de 20.

Naam: 
Jonas Fransson

Afkomstig uit: 
Uppsala/Zweden

Studerend aan: 
Universiteit van Uppsala

Studeert hier: 
Wiskunde

In de rubriek ‘Buitenlandse Zaken’ interviewt Moniek Stoffele elke week een buitenlandse student of studente die voor enige tijd aan de TUE verbonden is. Bram Saeys legt ze vast op de gevoelige plaat.