Onderzoek anti-tumormiddel scoort eerste prijs

Vijf eerstejaars scheikundestudenten die onderzoek verrichtten naar het anti-tumormiddel Taxol, kregen donderdag 30 mei de propaedeuse-prijs van de faculteit Scheikundige Technologie. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het onderwijsproject ‘Chemie en Samenleving’. De prijs is bedoeld als studiestimulans en bestaat uit een oorkonde en een boekenbon ter waarde van honderd gulden per persoon.
Begeleid door ouderejaars krijgen de eerstejaars in zo’n project hun eerste ervaring op het gebied van onderzoek. Ditmaal waren er twaalf groepen die de chemische en maatschappelijke aspecten van onderwerpen, variërend van stortafval tot superslurpende polymeren, onderzochten. Nadat de studenten bij deskundigen binnen en buiten de universiteit te rade zijn gegaan, doen zij hiervan mondeling en schriftelijk verslag. Een jury wijst tenslotte de winnaars aan. Dit jaar leverden Liesbeth Mombers, Bart Laarhoven, Marcel van Gool, Gerjan Hulstijn en Marko Nieuwenhuizen onder begeleiding van ouderejaars student Bram Klabbers volgens de jury de beste prestatie.
De winnende groep onderzocht de verschillende aspecten van het anti-tumormiddel Taxol. Taxol wordt gewonnen uit de schors van de taxus brevifolia en heeft bij kleine dosering een kankerremmende werking bij eierstok- en borstkanker. De stof is schaars omdat de boom maar langzaam groeit. Chemische synthese van de stof is mogelijk, maar erg omslachtig en duur. Een tussenvorm is semi-synthese, waarbij chemici een basisstof uit de taxusboom in stappen omzetten tot Taxol. De studenten kwamen tot de conclusie dat Taxol in tegenstelling tot publikaties in de media geen wondermiddel is.