Interne vacatures

Met het oog op het streven naar een evenwichtiger personeelsbestand worden vrouwen nadrukkelijk uitgenodigd te solliciteren.
In TUECIS is onder Gopher een overzicht te vinden van de meest actuele vacatures bij de TUE en andere universiteiten en instellingen.


Bij de Dienst In- en Externe Betrekkingen bestaat een vacature voor een

Ervaren senior-voorlichter (0.6 fte)

V16001

Algemeen
De Dienst In- en Externe Betrekkingen (IEB) draagt zorg voor de ontwikkeling en uitvoering van corporate communicatieprojecten. Deze zijn momenteel gegroepeerd in de clusters interne communicatie, externe communicatie, studentenwerving/studievoorlichting, publieksvoorlichting over wetenschap en technologie en relatiebeheer. Daarnaast adviseert en ondersteunt IEB bestuur, faculteiten en diensten op communicatiegebied. Organisatie en werkwijze van IEB worden binnen een jaar aangepast aan het voornemen om binnen de interne dienstverlening onderscheid te maken tussen staf- en servicetaken. Dit zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de inhoud van meerdere functies binnen IEB.
Taken
Als senior-voorlichter levert u vanuit één van de genoemde clusters bijdragen aan de ontwikkeling van het universitaire communicatiebeleid. U ontwikkelt op uw werkgebied uitgewerkte plannen (inclusief financiële en personele aspecten) voor nieuwe projecten en u draagt de primaire inhoudelijke en beheersmatige verantwoordelijkheid voor de uitvoering van in de werkplanning opgenomen projecten. Daartoe behoort ook leiding geven aan junior-voorlichters, voorlichtingsassistenten, uitzendkrachten en in voorkomende gevallen collegae senior-voorlichters. Over de voortgang van projecten rapporteert u aan de leiding van de dienst. Aan de uitvoering van projecten levert u zelf ook concrete bijdragen. Daarbij gaat het om werkzaamheden als het organiseren van evenementen, het realiseren van gedrukte en andere communicatiemedia, het redigeren van publikaties, het schrijven van journalistieke teksten en het ontvangen en toespreken van groepen bezoekers. Voorzover bij projecten inbreng van faculteiten of andere beheerseenheden nodig is, voert u het in dat kader noodzakelijke interne overleg en draagt u zorg voor een goede onderlinge samenwerking.
Gevraagd
U hebt een op de functie gerichte opleiding op tenminste HBO-niveau en beschikt over relevante ervaring in de public relations of marketingcommunicatie. U bent bedreven in projectmatig werken en bekend met de doelgroepen van de universitaire voorlichting en p.r. Met techniek en technologische ontwikkelingen hebt u aantoonbare affiniteit. U bent een stabiele en representatieve persoonlijkheid met een zakelijke en bedrijfsmatige instelling en u beschikt bij voorkeur ook over leidinggevende ervaring. U beschikt over een uitstekende mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid en hebt ervaring in het schrijven van promotionele en journalistieke teksten. U bent bestand tegen een hoge werkdruk en u bent bereid ook buiten kantoortijden te werken.
Aanstelling
Aanstelling geschiedt in tijdelijke dienst vooralsnog tot 1 augustus 1998.
Salaris
Het salaris bedraagt, afhankelijk van ervaring, maximaal fl. 6.094,- bruto per maand bij een volledige werktijd.
Inlichtingen
Betreffende de inhoud van de functie: C. van Dam, hoofd IEB, tst. 4211; overige informatie: W. Verhoef, personeelsadviseur, tst. 2065.
Hoe te reageren
Uw schriftelijke sollicitatie kunt u binnen een week na publicatie richten aan mw. drs. E. Wardenaar, hoofd Personeel en Organisatie, o.v.v. het vacaturenummer V16001.


Bij de vakgroep WOC van de faculteit Werktuigbouwkunde is plaats voor vier assistenten-in-opleiding

Aio-plaats 1: Stromingsmodellen voor compressorsurge

V35181

Algemeen
De regelbaarheid en het rendement van compressoren wordt beperkt door het optreden van rotating stall en surge: stromingsinstabiliteiten die desastreuze gevolgen voor de com-pressorschoepen kunnen hebben. Stall is een lokaal fenomeen waarbij het normaal rotatie-symmetrische stromingspatroon wordt verstoord. Hierdoor blokkeert een deel van de doorstromingsruimte. Deze ‘stall-cellen’ bewegen over de rotor, waardoor de schoepen instationair belast worden. Een nog groter probleem is surge. Hiervan is sprake als de druk-gradiënt in de compressor zo hoog wordt dat er terugstroming gaat optreden. Hierdoor ontstaat een snel oscillerende stroming, die gepaard gaat met grote drukpulsaties. Traditioneel wordt voor het voorkomen van stall/surge veelal gebruik gemaakt van geometrische aanpas-singen of van surge-detectie in combinatie met een afblaasmogelijkheid. Deze oplossingen hebben als nadeel dat ze de systeemregelbaarheid en het compressorrendement niet wezenlijk verbeteren. Daarom wordt gewerkt aan het ontwerp van een actieve regelaar gebaseerd op gedetailleerde kennis van het stromingsbeeld in de compressor. Een dergelijke regelaar zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het aanpassen van inlaat- of uitlaatstromingen, zodanig dat instabilitei-ten worden uitgedempt. De koppeling van op stromingsleer gebaseerde compressormodellen aan de ontwikkeling van een regelsysteem voor een complexe stromingsmachine is voor deze opdracht essentieel.
Taken
Dit project is een dubbel-aio-project van de sectie energie- en procestechnologie met de sectie systeem- en regeltechniek. In samenwerking met de aio van de sectie systeem- en regeltechniek ontwikkelt u stromingsmodellen voor de groei en demping van aerodynamische instabiliteiten. In deze modellen zullen modelexperimenten gecombineerd worden met gedetailleerde numerieke berekeningen. De ontwikkelde stromingsmodellen en daaraan gekoppelde regelconcepten zullen worden getest in de binnen de projectgroep beschikbare turbine-opstelling.
Gevraagd
Wij zoeken een jonge en enthousiaste experimenteel werktuigbouwkundige of fysicus (ir/drs), die kennis heeft van numerieke methoden en een gedegen achtergrondkennis van de stromingsleer. Het is de bedoeling dat het onderzoek wordt afgerond met een promotie.


Aio-plaats 2: LIF-/PIV-metingen in reagerende stromingen

V35182

Algemeen
Correlaties tussen de locale chemische samenstelling en het stromingsveld van chemisch reagerende stro- mingen, zoals die bijvoorbeeld voorkomen in vlammen, spelen een belangrijke rol. Dit houdt onder andere verband met de studie naar emissies van milieuschadelijke componenten en de stabiliteit van branders. Locale concentraties van chemische componenten kunnen worden gemeten m.b.v. ‘Light-Induced Fluorescence’ (LIF) en locale snelheden met ‘Particle Image Velocimetrie’ (PIV). Voor LIF-metingen wordt laserstraling met een specifieke golflengte door bepaalde moleculen geabsorbeerd. Vervolgens wordt fluorescentiestraling van deze moleculen gedetecteerd met een CCD-camera. In geval van PIV-metingen wordt de verplaatsing van stofdeeltjes in de stroming met een CCD-camera gedetecteerd, aan de hand van verstrooid licht afkomstig van een pulserende laser. Instantane metingen in een 2D-doorsnede van de stroming zijn mogelijk als gewerkt wordt met een lasersheet. Aan de hand van gecombineerde LIF- en PIV-metingen in dezelfde 2D-doorsnede kan hiermee de interactie tussen de stroming, de menging en de chemische reacties in processen worden bestudeerd. Dit is bijvoorbeeld van belang voor de studie aan verschijnselen die zich afspelen in vlammen en verbrandingsprocessen en voor de validatie van de modellen hiervan, die in de sectie worden ontwikkeld. Dit onderzoek wordt gefinancierd door EnergieNed en Gastec.
Taken
In samenwerking met een postdoc ontwerpt u een gecombineerde meetopstelling voor LIF- en PIV-metingen. Daarna zult u snelheden en concentraties van OH en NO radicalen meten in vlakke laminaire vlammen en Bunsenvlammen die stabiliseren op laboratorium branders. OH en NO radicalen zijn stoffen die een belangrijke rol spelen in de vorming van milieuschadelijke stikstofoxiden. De PIV-meetresultaten zult u vergelijken met LDV-metingen. Het is de bedoeling de LIF-resultaten zo goed mogelijk kwantitatief te maken, onder an-dere via referentie aan testsystemen. Aan de hand van uw resultaten zult u verschijnselen als vlamoscillaties, vlamstabilisatie en vorming van milieuschadelijke stoffen bestuderen en analyseren. Daarnaast zult u de meetresultaten gebruiken voor het valideren van numerieke rekenresul-taten en vergelijken met meetresultaten van andere instituten (Gastec, Gasunie, TU Delft en KU Nijmegen), waarmee wordt samengewerkt.
Gevraagd
Wij zoeken een jonge, enthousiaste experimenteel fysicus, chemicus of werktuigbouwkundige (ir/drs), die kennis heeft van optische meettech-nieken en een goede achtergrondkennis van de stromingsleer. Het is de bedoeling dat het onderzoek wordt afgerond met een promotie.


Aio-plaats 3: Interactie van akoestische golven met vlammen

V35183

Algemeen
Sinds een aantal jaren wordt door Gasunie, TNO-TPD, Gastec, Energie-Ned en de TUE onderzoek verricht naar geluidsvorming in CV-ketels. In de nieuwe generatie CV-ketels is het optreden van hinderlijk geluid een onbegrepen probleem. Fundamenteel onderzoek naar het ontstaan hiervan wordt uitgevoerd in het kader van het project ‘Kenniscentrum geluid in CV-ketels’. Het onderzoek bij de TUE richt zich met name op de interactie van vlammen met geluidsgolven. Vlammen kunnen de fase en amplitu-de van geluidsgolven beïnvloeden. Het is de bedoeling betrouwbare modellen te ontwikkelen voor deze faserelaties en versterkingsfactoren. Met behulp hiervan kunnen resonanties van verbrandingstoestellen worden voorspeld. Het modelleren van de akoestische golven in ketels wordt uitgevoerd door TNO-TPD. In de literatuur zijn analytische modellen voorhanden voor de beschrijving van de inter-actie van eenvoudige vlakke (1D) vlammen met akoestische verstorin-gen. Om deze modellen te valideren worden de ontwikkelde vlambereke-ningscodes uitgebreid, zodat instatio-naire en akoestische fenomenen in de aanwezigheid van vlammen berekend kunnen worden. Deze aanpak biedt de mogelijkheid de theoretische modellen te toetsen en de theorie uit te breiden en/of te verbeteren. De modellen worden gevalideerd met experimenten, waarvoor een opstelling aanwezig is. Dit biedt de mogelijkheid om de theoretische en numerieke modellen verder te verifiëren en te vergelijken met praktische systemen. Taken
In samenwerking met een postdoc breidt u de numerieke modellen verder uit voor de beschrijving van meer complexe vlamgeometrieën. Daarnaast zult u de bestaande theoretische modellen bestuderen en een literatuurstudie verrichten naar andere modellen voor meer complexe (2D/3D) vlamstructuren. Naast dit werk zult u ook experimenten uitvoeren aan praktische realisaties van deze model vlamsystemen. Binnen dit project zal samengewerkt worden met TNO-TPD en Gasunie. De ontwikkelde modellen zullen uiteindelijk ingepast worden in de simulatie-software van TNO-TPD, waarbij u zult assisteren. Gevraagd
Voor deze plaats zoeken wij een jon-ge, enthousiaste fysicus, wiskundige of werktuigbouwkundige (ir/drs), die kennis heeft van numerieke modellering en een gedegen achtergrond-kennis van de stromingsleer. Kennis van asymptotische analyses en ook experimentele vaardigheden zijn een pre. Het onderzoek wordt afge- rond met een promotie.


Aio-plaats 4: Keramische stralingsbranders in diverse toepassingen

V35184

Algemeen
ECN en TUE verrichten onderzoek aan keramische schuimbranders voor toepassing in huishoudelijke en kleine industriële verbrandingstoestel-len. Dit onderzoek wordt voor een deel gefinancierd door Novem. De eigenschappen van deze brander tijdens operatie in een koude omgeving zijn uitvoerig bestudeerd. Met name de emissie- en stralingseigenschappen van deze brander zijn gunstig. Zo blijkt de emissie van milieuschadelijke NOx een factor 10 kleiner te zijn dan bij conventionele branders. Door Ecoceramics wordt op dit moment een proeffabriek gebouwd voor kleinschalige produktie van deze brander. Echter, toepassing in kleinschalige industriële processen met hoge temperaturen is nog een ondoorgrond gebied. Onduidelijk is nog hoe de stra-lings- en emissie-karakteristieken zijn onder die omstandigheden en hoe de warmteoverdracht aan produkten het meest efficiënt is. Ook zou straling van het toestel naar de brander kunnen leiden tot hoge brandertem-peraturen, zodat gevaarlijke vlamin-stabiliteiten kunnen optreden. Verder onderzoek hieraan is noodzakelijk.
Taken
Tijdens de laatste jaren is bij de TUE een numeriek model ontwikkeld waarmee de verbranding en NOx-emissie van oppervlaktebranders kan worden gemodelleerd. U breidt dit model uit met geschikte numerieke modellen voor het stralingstransport in en boven de brander. Voor modellering van de interactie van de brander met het hete toestel zal de code worden gekoppeld met de commerciële CFD code FLOW3D. Bij ECN is een kleinschalige industriële oven gebouwd. Hieraan zult u gedetailleerde metingen verrichten om de modelresultaten te verifiëren.
Gevraagd
Voor deze plaats zoeken wij een jonge, enthousiaste fysicus, chemicus of werktuigbouwkundige (ir/drs), met kennis van numerieke modellering en een goede achtergrondkennis van de stromingsleer. Het onderzoek wordt afgerond met een promotie.
Aanstelling
Wij bieden een aanstelling voor een periode van max. vier jaar. Na het eerste jaar vindt een evaluatie plaats.
Salaris
Het salaris bedraagt in het eerste jaar fl. 2.114,- bruto per maand en loopt op tot maximaal fl. 3.775,- bruto per maand in het vierde jaar.
Inlichtingen
Functie 1: dr.ir. H. de Lange, tst. 2129, e-mail rick@wop.wtb.tue.nl.
Functie 2, 4: dr. L. de Goey, tst. 2938, e-mail L.P.H.d.Goeij@wtb.tue.nl.
Functie 3: dr.ir. L. Somers, tst. 2107, e-mail L.M.T.Somers@wtb.tue.nl en bij dr. L.P.H. de Goey, tst. 2938, e-mail L.P.H.d.Goeij@wtb.tue.nl. Overige informatie: M. van den Bosch-Dore-leijers, personeelsadviseur, tst. 4163.
Hoe te reageren
Uw schriftelijke sollicitatie, o.v.v. het vacaturenummer met uw cv en cijferlijsten, binnen veertien dagen richten aan dr. A. Kolen, directeur beheer van de faculteit Werktuigbouwkunde, Postbus 513, 5600 MB Eindhoven.


Bij de vakgroep Deeltjesfysica van de faculteit Technische Natuurkunde is een vacature voor een

Onderzoeker in opleiding

V34145

Algemeen
In de groep Evenwicht en Transport in Plasma’s (ETP) wordt onder meer onderzoek verricht naar de fysica van plasma’s. Dit gebeurt mede met het oog op de fundamentele achtergronden van technologische toepassingen. Zowel experimentele als theoretische middelen zijn daarvoor voorhanden. De groep beschikt over een polydiagnostisch laboratorium waarin verschillende plasma’s aan diverse diagnostieken onderworpen kunnen worden. Daarnaast heeft de groep het modulair programma PLASIMO in ontwikkeling en gebruik, waarmee plasma’s numeriek gesimuleerd kunnen worden. Gesteund door Philips zal, in het kader van een STW-project, een onderzoek van start gaan naar de rol van moleculen in electrodeloze lampen. Dit zijn lampen dei naar verwachting een zeer grote levensduur en hoge licht-efficiëntie behalen. Niet alleen deze energie-zuinigheid maar ook het feit dat ze zonder kwik bedreven gaan worden, betekenen een besparing voor het milieu.
Taken
U gaat onderzoeken hoe de energie-inkoppeling het beste gerealiseerd kan worden. Daarbij staat een aantal voedingen en configuraties tot uw beschikking. Het molecuul waarmee het onderzoek zal starten, is het S2 molecuul. Daarvan is bekend dat onder hoge druk het spectrum zal ver-schuiven van UV naar zichtbare fre- quenties. Nadat dit verschuivingsme-chanisme is begrepen, zullen ook andere moleculen onderzocht worden. Een belangrijk bestanddeel van dit onderzoek zal zijn het beschrijven van stralingstransport op zodanige wijze dat het als een nieuwe module van de energiebalans is in te bouwen in het plasma-simulatiemodel. Daardoor kan ook modelmatig het onderzoek naar de meest succesvolle configuratie ter hand worden genomen.
Gevraagd
Wij zoeken een pas afgestudeerde, fysicus, met experimentele vaardigheden en een theoretisch inzicht. Ook degene die binnenkort zullen afstuderen, worden verzocht te reageren. Aanstelling
Geschiedt bij NWO op basis van een tijdelijke overeenkomst van max. vier jaar. Het onderzoek wordt afrondt met een promotie.
Salaris
Het salaris bedraagt in het eerste jaar fl. 2.114,- bruto per maand, oplopend tot fl. 3.775,- bruto per maand.
Inlichtingen
Omtrent de functie kunt u inwinnen bij dr.ir. J. van der Mullen, tst. 4043, e-mail: J.J.A.M.v.d.Mullen@.phys.tue.nl.
Hoe te reageren
Uw schriftelijke sollicitatie binnen twee weken richten aan G. Pasmans, directeur beheer van de faculteit Technische Natuurkunde, o.v.v. het vacaturenummer.