Buitenlandse Zaken

Kijk uit met het Nederlandse eten

De Deense Maj Møller Kristensen hoopt van harte dat het Deense voetbalelftal de Europese titel met succes zal verdedigen. Maar ook als dit niet lukt zal Maj toch alle wedstrijden met plezier volgen. Meestal kijkt ze met een hele groep buitenlanders naar het toernooi. Dit is erg gezellig, vooral als er van de twee spelende ploegen supporters bij zijn. Er ontstaan dan vaak heftige discussies, die na de wedstrijd snel vergeten zijn. Het eerste rondje na de wedstrijd komt voor rekening van de winnende supporter.
Maj is vorig jaar augustus in Glasgow geweest, waar ze toevallig een groep studenten van de TUE ontmoette. Toen ze in Eindhoven kwam, had ze het dan ook meteen erg druk met het bezoeken van bekenden. Haar huisgenoten snapten er niets van, net in Nederland en dan al zo veel contacten. Volgens Maj is ze één van de weinige buitenlanders die meteen de draai gevonden heeft.
Door veel met Nederlanders om te gaan, leert Maj veel van onze taal en cultuur. Eigenlijk komen de Deense en Nederlandse cultuur sterk overeen, toch doet ze soms een schokkende ontdekking. Het Nederland dat bekend staat om het liberale klimaat en de gelijkheid van de sexen, viel haar tegen. Maj constateerde verbaasd dat een sterk rollenpatroon hier nog steeds bestaat. Een Deense vrouw wordt voor gek verklaard wanneer ze aankondigt te stoppen met werken om de kinderen te kunnen opvoeden of het huishouden te doen. De meeste Deense moeders blijven werken en maken gebruik van kinderopvang. In Nederland ziet ze dat jonge vrouwen vaak met werken stoppen wanneer de kinderen op komst zijn. Ook hoort ze regelmatig van mannelijke TUE’ers dat zij thuis niets hoeven te doen in de huishouding. Wanneer ze om half zes thuiskomen staat het eten al op tafel!
Een ander Deens vooroordeel over Nederland betreft de drugs. Maj werd herhaaldelijk door familieleden en vrienden gewaarschuwd dat ze uit moest kijken met wat ze hier te eten kreeg, er kon wel eens een drug in zitten! Maj merkt in de praktijk maar weinig van drugsgebruik in Nederland, behalve dan in Amsterdam. Maj vindt Amsterdam geen prettige stad om rond te lopen, ze let daar extra op haar portemonnaie. Volgens haar komt dit vooral door de buitenlandse bezoekers van Amsterdam, die haars inziens alleen maar komen om high te worden.
Hoewel Denemarken heuvelachtiger is dan Nederland, wordt ook daar veel gefietst. Het fietsen leverde dan ook geen probleem op. De fiets waarop echter wel. In Denemarken zou ze zich niet durven te vertonen met haar Nederlandse fiets. Alle Denen zouden verschrikt naar zo’n oude rammelbak kijken. Maj heeft echter al ondervonden dat het wel noodzakelijk is om hier een oude fiets te hebben. In Denemarken kon ze haar fiets van ruim duizend gulden rustig met één slot achterlaten. Haar oude fiets hier in Nederland, die ze met twee sloten voor haar huis neergezet had, was de volgende ochtend al weg. Voor haar onbegrijpelijk.
Denemarken is veel minder op Europa gericht dan Nederland. Terwijl de meeste mensen hier wel mee willen werken aan een verenigd Europa, staan de Denen er sceptisch tegenover. Dat bleek ook uit het eerste referendum, waar de Denen ‘nee’ zeiden tegen Europa. Volgens Maj stond het besluit van de Deense regering al vast, zodat ze een nieuw referendum hielden. Als hier geen ‘ja’ uitgekomen zou zijn, zou de regering net zo lang doorgaan met het houden van referenda totdat de Denen er genoeg van kregen en ‘ja’ zouden stemmen om van het stemmen af te zijn.

Naam: 
Maj Møller Kristensen

Afkomstig uit: 
Lyngby/Denemarken

Studerend aan: 
TU van Denemarken/Lyngby

Studeert hier: 
Wiskunde

In de rubriek ‘Buitenlandse Zaken’ interviewt Moniek Stoffele elke week een buitenlandse student of studente die voor enige tijd aan de TUE verbonden is. Bram Saeys legt ze vast op de gevoelige plaat.