Beslissing over toekomst Bouwkunde nabij

door Gerard Verhoogt
Deze week wordt er een aantal belangrijke beslissingen genomen over de toekomst van de faculteit Bouwkunde. Op donderdag 20 juni is er een faculteitsbrede conferentie. Daar wordt gediscussieerd over het manifest van het afgetreden bestuur. Die formuleert daarin haar toekomstvisie voor de faculteit en geeft wegen aan hoe dat te realiseren. Zaterdag 22 juni volgt een ingelaste faculteitsraadvergadering, waarin besluiten worden genomen op basis van de uitkomsten van deze discussies.
Het bestuur trad vorige week af om zo een evenwichtige besluitvorming mogelijk te maken. Op verzoek van de faculteitsraad handelt het bestuur tot 1 oktober de lopende zaken af. In opdracht van de bemiddelingscommissie heeft het bestuur de laatste maand haar toekomstvisie voor de faculteit geformuleerd en aangegeven hoe die te verwezenlijken. Op de conferentie worden ‘s morgens de grote lijnen besproken. Die betreffen het onderwijsmodel, de managementstijl (waarin de informatievoorziening naar de raad een belangrijk vraagstuk is) en de organisatie van de vakgroepen. Op basis hiervan worden ‘s middags de probleemgebieden besproken, met name de consequenties voor Architectonisch Ontwerpen (AO) en Bouwtechniek. Aanleiding voor de bestuurscrisis was de benoeming van een nieuwe hoogleraar bij AO. De faculteitsraad was het niet eens met de door het bestuur voorgestelde signatuur van de hoogleraar en er volgde uiteindelijk een motie van wantrouwen. Daarna werd er een bemiddelingscommissie onder leiding van prof. Mathieu Weggeman benoemd.
Het aftreden van het bestuur heeft mede tot gevolg dat de faculteitsraad nu een ander bestuur kan kiezen, dat bij de nieuwe koers past. De vertrouwenscommissie van de faculteitsraad is inmiddels al bezig met de formatie van dat nieuwe bestuur. Op de ingelaste raadsvergadering van 22 juni wordt het algemene deel van het manifest behandeld, die moet uitmonden in een soort regeringsverklaring, waar het nieuwe bestuur zich akkoord mee moet verklaren. Een en ander heeft tot gevolg dat het onderwijsprogram-ma voor het volgend jaar nog onge-wijzigd blijft. Wel zijn er voor AO een aantal mensen als ‘vliegende kiep’ aangetrokken om het onderwijs gewoon doorgang te kunnen laten vinden. In dat licht zijn ook de contracten van ir. Bert Dirrix en van ir. Hans Ruijssenaars verlengd, die nu tot januari de lopende zaken kunnen afhandelen. Naar verluidt overweegt Dirrix om na januari door te gaan, mits de situatie van AO overeenkomt met zijn eigen visie.