Cultuurfestival Intro dit jaar naar ‘t Stratumseind

door Willem van Rossum

De introductieperiode vormt elk jaar voor zo’n duizend studenten een goed begin van hun studententijd aan onze universiteit. De Intro-commissie stelt eind augustus weer alles in werking om de aankomende eerstejaars een onvergetelijke tijd te bezorgen. Dit jaar treedt echter wel een aantal belangrijke veranderingen op in het programma. De meest in het oog lopende aanpassing is er op donderdag. Het cultuurfestival, dat voorheen op de Markt gepland stond, brengt men dit jaar onder op ‘t Stratumseind. Ook de vrijdagmiddag krijgt een andere invulling.

In de week van 19 tot en met 23 augustus is het weer zover. De universiteit, de Bunker en de Eindhovense binnenstad worden dan weer op z’n kop gezet door een nieuwe lichting TUE-studenten. Maar ook de ouderejaars zullen dan nog even feestelijk de vakantie uitluiden. Al enkele jaren gebeurt dit volgens een min of meer vast programma, maar dit jaar treden daarin toch enkele belangrijke veranderingen op. Alleen voor de eerste dagen blijft de opzet ongeveer hetzelfde. De maandag en dinsdag zijn al jaren ingeruimd voor een nadere kennismaking met de universiteit en zullen ook nu weer deze functie krijgen. Het welkomstwoord zal op maandag worden uitgesproken door de nieuwe rector magnificus prof.dr. Martin Rem.

Milieumok
Dinsdag verandert er echter al iets meer. Werd voorheen de sportmarkt nog samen met de Bunkermarkt in één dagdeel gepropt, dit jaar kunnen de studenten deze hele tijd voor de sportmarkt gebruiken. Marieke Bleijenbergh, lid van de Intro-commissie: ‘De cultuurverenigingen zijn naar de Kanaalstraat verhuisd, daardoor is er een tekort aan Bunker-participanten ontstaan. Bovendien is een goede voorlichting over sport wel belangrijk.’ Ook dit jaar geldt op het universiteitsterrein een drooglegging tot dinsdag 17.00 uur. Gelukkig maar voor Nargileh, want zij zullen ‘s avonds het auditorium van een borrel voorzien. Deze avond is ingeruimd voor de diverse studentenverenigingen.
De Bunkermarkt schuift door naar woensdag en moet concurreren met de TUE-Instantietocht. Een nieuwtje op die Instantietocht is dat dit jaar aan iedere eerstejaars een milieumok wordt uitgereikt. Dit om het milieubesef van de nieuwe studenten te verhogen. Het andere deel van de dag is weer ingeruimd voor sport, maar nu op een participerende wijze. Tijdens het sporttoernooi kunnen de diverse introgroepjes weer hun sportieve capaciteiten bewijzen. Voor die avond zitten de organisatoren nog een beetje met de handen in het haar. ‘Voor de studentenhuizentocht hebben zich nog veel te weinig huizen aangemeld’, aldus Bleijenbergh. ‘De inschrijftermijn loopt echter nog tot eind juni, dus we hopen dat zich nog voldoende actieve studentenhuizen aanmelden.’ De woensdag wordt afgesloten - en de donderdag waarschijnlijk begonnen - met de traditionele kroegentocht.
De donderdag gooit men dit jaar helemaal om. Het enige dat overeind blijft is het concept van een cultuurfestival, de invulling verandert totaal. Bleijenbergh: ‘In voorgaande jaren waren er problemen met de belangenvereniging van de Markt, daarom is nu naar een nieuwe invulling gezocht.’ Die vond men bij stichting Studentenplein. Dit samenwerkingsverband van de café’s De Stunt, DeBlix (voorheen Obelix) en Miller Time heeft de helpende hand aangereikt bij het op poten zetten van het cultuurfestival. Het vindt plaats op ‘t Stratumseind. Door die samenwerking bestaat dit jaar bovendien de mogelijkheid tot een grotere opzet. De programma’s in Plaza Futura en in diverse musea zijn geschrapt. De reden daarvoor is dat het cultuurfestival anders te versnipperd raakt. Op ‘t Stratumseind zal echter genoeg te beleven zijn. Op twee podia zullen allerlei zaken die met cultuur te maken hebben over de studenten in spe uitgestort worden. Enkele van de namen zijn al bekend, namelijk die van Van Dik Hout en Enge Buren. Daarnaast gaan allerlei straatartiesten, de Tuna en een dweilorkest de sfeer op de twee podia op peil houden. Ook worden hier allerlei kraampjes opgezet, om er een echt festival van te maken. De afsluiting van het festival is nog wel op de Markt. Daar zal ‘s avonds een openluchtfilm vertoond worden. Bleijenberg: ‘Daar zouden we heel graag ouderejaars bij hebben, om op die manier de integratie alvast op gang te brengen. Ook gaan we proberen andere inwoners van Eindhoven te benaderen door middel van flyers en posters.’ Tenslotte wordt in de Bunker een groot bierpullenfestijn op touw gezet. Dit zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat het cultuurfestival op donderdag plaatsvindt. Tussen de Intro-organisatoren van de TUE en de Hogeschool Eindhoven zijn onderhandelingen gaande over samenvoeging van de twee festivals. De Hogeschool organiseert al jaren op de vrijdag van de Intro op het hogeschoolterrein een eigen festival. Als alles goed gaat zal dit volgend jaar op vrijdag, gecombineerd met het cultuurfestival van de TUE, ergens in de stad gehouden worden.

Cantus
‘Vrijdagochtend wordt een beetje een lamzakochtend’, aldus Bleijenbergh. ‘Dan zal net zoals voorgaande jaren een katerontbijt op het programma staan, maar we hopen dat de meeste studenten de hele nacht zijn doorgegaan.’ ‘s Middags is het echter de bedoeling dat de studenten weer een beetje wakker zijn. Dan wordt bij de Bunker een grote cantus op poten gezet. Dit fenomeen is in Eindhoven nog niet zo bekend, maar wordt in Tilburg al langer georganiseerd. Het is de bedoeling dat de ongeveer duizend intro-lopers gezamenlijk aan lange tafels gaan zitten en en masse liederen gaan zingen. Om het geheel in het gareel te houden komen er op het podium enkele muzikanten en voorzangers. Bleijenbergh: ‘Ik heb dit in Tilburg wel eens gezien en daar was het heel gezellig, we hopen dat we het hier ook een beetje van de grond kunnen krijgen.’
De afsluiting van de Intro is op vrijdagavond. Voorgaande jaren was op dit tijdstip niets ingepland, met als gevolg dat de meeste aankomende studenten ‘s avonds naar huis gingen. Dit jaar wordt hen echter vooraf duidelijk gemaakt dat er deze avond ook nog van alles te doen is. Om de studenten een beetje te informeren omtrent de verrichtingen van hun ‘collega’s’ wordt er dit jaar voor het eerst een Introkrant uitgegeven. Deze zal ongeveer een dubbel A-4tje beslaan en moet volgens Bleijenbergh vooral zo maf mogelijk zijn. Van dinsdag tot vrijdag zal hij dagelijks over de universiteit verspreid worden. Ook hier worden overigens nog enthousiaste mensen voor gezocht.