DirK legt het loodje

door Ilse Schuts
De opheffing van DirK is werkelijkheid. Afgelopen woensdag is definitief beslist dat voortzetting van de Dames Ingenieurs Kring, in deze vorm althans, geen zin heeft. Eind mei vergaderde een actieve groep medewerkers van DirK over de zin van het bestaan van hun vereniging, hierbij kwam opheffing al aan de orde. Er bestond nog een beetje hoop op meiden die de kar zouden willen trekken, maar dat bleek een illusie. Op 19 mei werd een streep gezet onder het bestaan van deze vereniging voor vrouwelijke studenten en aio’s. DirK-leden wilden zich op dit moment nog niet uitlaten over de situatie.
Vier jaar geleden kregen MirTE en irIS er een zusje bij: DirK. MirTE, de vereniging voor vrouwelijke studenten van de Universiteit Twente, is twee jaar geleden al opgeheven en irIS, idem voor Delft, is kort geleden ook kopje onder gegaan. Kennelijk is het klimaat op een technische universiteit niet geschikt om vrouwenverenigingen te laten gedijen. In 1992 bleek uit een uitgebreid vooronderzoek door de toenmalige emancipatiewerkgroep, dat er behoefte was aan een studentenvereniging speciaal voor studentes. De doelstellingen waren: het bevorderen van contacten tussen studentes onderling (informele sfeer), het verduidelijken van de beroepsperspectieven van vrouwelijke ingenieurs en voorlichting aan aankomende studentes. Vooral de dienst Interne en Externe Betrekkingen zal DirK missen na de opheffing, de vereniging bespaarde hen veel werk op het gebied van voorlichting.
De opvatting heerst dat DirK ‘man-onvriendelijk’ is. Ria Hermanussen, emancipatiemedewerkster van het bureau Studentendecanen, vraagt zich af hoe die geruchten in de wereld komen. ‘DirK laat zich totaal niet man-onvriendelijk uit, de vereniging heeft zelfs een groot aantal ondersteunende mannelijke leden’, aldus Hermanussen.
Er zijn nog mogelijkheden voor een doorstart voor DirK, eventueel in een andere vorm. ‘Als er nieuw initiatief is, dan krijgt dat alle steun van de universiteit’, aldus Hermanussen. Er zijn activiteiten die nieuw initiatief aan kunnen trekken. Zo komt er wellicht een uitwisseling met een Turkse universiteit. In Turkije kiezen meer vrouwen over het algemeen het ingenieursvak (al zou je dat niet verwachten), wat een reden is om te onderzoeken waarom dat zo is.

Pré-Intro
Ondanks het feit dat meiden over het algemeen geen behoefte hebben aan een vrouwenvereniging, vinden ze het wel leuk om andere meiden te leren kennen. De Pré-Intro, georganiseerd door de StIK, is nog altijd in trek. In deze drie dagen, die plaatsvinden vóór de algemene Intro, kunnen aankomende studentes alvast met elkaar kennis maken, krijgen zij informatie over organisaties en instanties aan de TUE die voor vrouwen relevant zijn en over leven en het werken als vrouwelijke ingenieur. ‘Dit jaar proberen we de sfeer vlotter te maken en minder kleinerend’, aldus coördinatrice Hilde Bergsma. ‘We spreken de eerstejaars studentes bijvoorbeeld aan met meiden in plaats van meisjes. Je komt dan wel in een mannenwereld terecht, maar daar moet je wèl wat van maken.’ Uit de enquêtes van vorige jaren kwam naar voren dat sommige onderdelen nogal saai gevonden werden en dat het belangrijkste motief voor meiden om deel te nemen de gezelligheid en het kennismaken is. Daarom koppelt de organisatie dit jaar de serieuzere programma-onderdelen aan gezellige activiteiten. Daarnaast zijn instellingen als de Rutgerstichting en het kinderdagverblijf de TUimelaar verwijderd uit het programma. ‘De ervaring leert dat de meeste meiden deze onderdelen overbodig vinden’, aldus Bergsma.
Voorgaande jaren organiseerde DirK een middagprogramma tijdens de Pré-Intro in de vorm van een spel. Dat kan dit jaar niet meer. Gelukkig is vervanging gevonden. Sportvereniging All Terrain gaat de komende Pré-Intro de nieuwe meiden een leuke middag bezorgen...