Mensen

Drs. Angelien Sanderman uit Geldrop verdedigt dinsdag 25 juni om vier uur in promotiezaal 5 van het auditorium haar proefschrift ‘Prosodic phrasing, production, perception, acceptability and comprehension’. Deze dissertatie bestudeert de communicatieve functie van prosodische (spraak-melodie, accentuering, temporele structuur, enz.) frasering op zins-niveau. Promotoren zijn prof.dr. R. Collier (TUE) en prof.dr. S. Nooteboom (Universiteit Utrecht). Sanderman (27) studeerde in 1992 aan de KU Nijmegen af in de spraak/taal-pathologie. Daarnaast werkte zij van juli 1989 tot september 1992 als logopediste. Vanaf oktober 1992 is zij als onderzoekmede-werkster verbonden aan het Instituut voor Perceptie Onderzoek (IPO), een samenwerking tussen Philips Research en de TUE. Vanaf begin dit jaar is ze daar projectleider van het onderzoekprogram-ma Speech Output Technology.

Woensdag 26 juni om vier uur verdedigt ir. Ludo Tolhuizen uit Eindhoven in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Cooperating error-correcting codes and their decoding’. Deze dissertatie behandelt samenwerkende foutcorrigerende codes. Dergelijke codes zijn essentieel voor de betrouwbaarheid van digitale opslag- en transmissiesyste-men. Promotoren zijn prof.dr. J. van Lint en prof.dr.ir. H. van Tilborg. Tolhuizen (34) studeerde in 1986 aan de TUE af als wiskundig ingenieur. Aansluitend trad hij in dienst van Philips Research waar hij werkt binnen de groep Digital Signal Processing.

Drs. Alex Scholten uit Eindhoven verdedigt donderdag 27 juni om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Molecular surface structures of modified silicas for chromatogra-phy’. De dissertatie beschrijft de fundamentele karakterisering van gemodificeerde silica-oppervlakken voor de chromatografie. Promotoren zijn prof.dr.ir. C. Cramers (TUE) en prof.dr.-ing. K. Unger (J. Gutenberg-Universität Mainz, Duitsland). Scholten (28) studeerde in 1992 als scheikundige af aan de KU Nijmegen. Aansluitend startte hij als assistent in opleiding bij de vakgroep Instrumentele analyse van de faculteit Scheikundige Technologie van de TUE met zijn promotie-onderzoek.

Donderdag 27 juni om vier uur verdedigt ir. Wim Weekers uit Eindhoven in promotiezaal 5 van het auditorium zijn proefschrift ‘Compensation for dynamic errors of coordinate measuring machines’. In dit proefschrift wordt een methode gepresenteerd voor de compensatie van dynamische afwijkingen bij coördinaten-meetmachines. Promotoren zijn prof.dr.ir. P. Schellekens en prof.dr.ir. M. Schouten. Weekers (29) studeerde eind 1990 aan de TUE af als werktuigbouwkundig ingenieur. Hij verrichtte het promotie-onderzoek bij de vakgroep Produktietechnologie en -automatisering van de faculteit Werktuigbouwkunde.

Ir. Dennis Dams uit Eindhoven verdedigt maandag 1 juli om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Abstract interpretation and partition refinement for model checking’. Dit onderzoek gaat over specificatie- en verificatiemethoden om de correctheid van programmatuur met uiterste nauwkeurigheid te kunnen vaststellen. Daarbij zijn wiskundige ofwel ‘formele’ methoden een waardevol hulpmiddel. De in deze dissertatie beschreven methode ‘Model checking’ is zo’n formele methode. Promotoren zijn prof.dr. J. Baeten (TUE) en prof.dr. W. Damm (Carl von Ossietzky Universität, Oldenburg, Duitsland). Dams (29) studeerde in 1990 als informatica-ingenieur af aan de TUE. Hij verrichtte zijn promotie-onderzoek bij de faculteit Wiskunde en Informatica onder auspiciën van het Instituut voor Programmatuurkunde en Algoritmiek (IPA).

David V. Keyson M.Sc. uit Eindhoven verdedigt maandag 1 juli om vier uur in promotiezaal 5 van het auditorium zijn proefschrift ‘Touch; in user interface navigation’. In dit proefschrift wordt een onderzoek beschreven naar nieuwe concepten en technieken voor het gebruik van terugkoppeling via de tastzin. Dit concept wordt onder meer toegepast bij de interactie tussen mens en computer. In het kader van dit onderzoek is een aangepaste versie ontwikkeld van de IPO-trackball. Promotoren zijn prof.dr. D. Bouwhuis en prof.dr. A. Houtsma. Keyson (34) studeerde ergonomics aan de Loughborough University of Technology (Groot-Brittannië), waar hij in 1987 de M.Sc-titel behaalde. Sinds 1992 is hij als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Perceptie Onderzoek.

De vakgroep Kosten- en winstbepalingsvraagstukken van de Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert jaarlijks een congres op de gebieden ‘financial accounting’ en ‘management accounting’, het zogenaamde FMA-congres. Aan dit congres nemen onderzoekers uit Nederland en Vlaanderen deel. Aan het beste paper wordt elk jaar een congresprijs toegekend. Dit jaar kreeg dr. E. Vosselman van de vakgroep Bedrijfseconomie en marketing van de faculteit Technologie Management de prijs voor zijn paper: ‘De ontwerpgerichte benadering in management accounting en management control onderzoek’. De jury achtte de inhoud van de paper vernieuwend en richtinggevend voor toekomstig onderzoek.

Bert Boeringa, sinds 1960 werkzaam op de faculteit Scheikundige Technologie, zal per 1 juli van de vut-regeling gebruik gaan maken. Ter gelegenheid van zijn afscheid, biedt de faculteit hem een receptie aan op woensdag 26 juni, om 15.30 uur in de FORT.