U-Raadswerk U-Raadswerk Raadswerk U-Raadswerk U-Raadswerk

Het gaat niet goed met de studentenin stroom, vinden de universiteiten. Het gaat goed met de studenteninstroom, vindt de minister.
De instroom daalt. De TUE heeft hier iets op gevonden: het is helemaal niet erg om klein te zijn. Vorig jaar verschenen er twee discussienota’s, met de titels: ‘TUE, slank en sterk’ van de hand van de universiteitsraad, en ‘TUE, sterk in ontwikkeling’ aangereikt door het college van bestuur. Beide stukken gingen sterk uit van een kleinere universiteit met minder studenten en personeelsleden. Met enige terughoudendheid werd deze toekomstvisie op de universiteit ontvangen. Het liefst ben je de grootste en de beste, dat heeft iedereen. Maar we moeten wel realistisch blijven. Het is misschien even slikken geweest, maar we hebben het geaccepteerd: de TUE is klein en heeft weinig kans om veel groter te worden. Een groot probleem is wel dat je als je klein bent je een aantal specialisaties uit moet buiten. De TUE moet kiezen voor kerngebieden. De belangrijkste zaken en de sterkste punten van deze universiteit moeten extra aandacht krijgen. Andersom gezien: de zwakkere delen van de TUE moeten aan aandacht inboeten en moeten misschien wel verdwijnen. En dan komen er onherroepelijk problemen. Wie maakt de keuzes? En wanneer? Ik vrees dat Ritzen het zal doen, voordat we het in de gaten hebben.

Het gaat niet goed met de studenten informatica, vindt de visitatie-commissie. Het rapport van de visitatiecommissie Informatica geeft aan dat er een schreeuwend tekort is aan afgestudeerde informatici. Er moet meer worden samengewerkt tussen de universiteiten om dit probleem op te lossen. ‘Alle hens aan dek’, wordt er geroepen. De TUE zou hier lering uit moet trekken. Het niveau is goed, maar de opleiding is niet aantrekkelijk genoeg voor VWO-ers. Betekent dit dat de TUE op advies van de visitatiecommissie nu selectie aan de poort moet gaan voeren, waarbij je geslaagd bent als je DOOM 2 uit kunt spelen?

Het gaat niet goed met de studenteninspraak, vinden veel studenten en personeelsleden. De studenteninspraak is momenteel te groot, vindt de minister.
Willem Buurke van OBP-UR gaf het twee weken terug al aan: de studenten en het personeel krijgen in de toekomst minder te zeggen in de raden. Een slechte zaak, vinden velen. Een zeer slechte zaak voor de studenten, vind ik. De studenten worden steeds meer gedemotiveerd om mee te denken over het besturen van de universiteiten. Toch zijn studenten van zeer groot belang voor het signaleren van problemen en het aandragen van oplossingen in de universitaire bestuursorganisatie. Studenten zijn niet - of in ieder geval minder - ingebakken in de TUE-cultuur, staan overal fris tegenover, en hebben daarmee een duidelijk voordeel ten opzichte van andere bestuurders. Zoals het er echter nu uitziet wordt deze rol volledig weggevaagd in het nieuwe voorstel voor de bestuursorganisatie van de universiteiten. Misschien zijn er nog wel enkele wegen te bewandelen voor studenten - bijvoorbeeld het collectief klachtrecht, maar deze zijn dusdanig omslachtig en demotiverend dat de student feitelijk behoorlijk monddood wordt gemaakt.

De student is uit. Studeren is uit. En net op dat moment besluit ik, na een paar jaar in verschillende commissies en besturen te hebben gezeten, na verschillende student-assistentschappen gehad te hebben, na alle auditorenfondsen en beurzen uitgebuit te hebben, na een geweldig Virusfestival en een jaar universiteitsraad, weer volledig aan de studie te gaan. Ik blijf blijkbaar een beetje tegendraads. Ik ga afstuderen als architect, bij de faculteit Bouwkunde aan de TUE.

Fulco Treffers

In de rubriek ‘Raadswerk’ geven U-raadsleden hun visie op onderwerpen die in de vergadering van de U-raad ter sprake komen. In de rubriek schrijven Monique Bouman (WP-UR), Willem Buurke (OBP-UR), Paul Jansen (Groep 2000/ISO), Adri Proveniers (TUE 2005) en Fulco Treffers (Progressieve Fractie).