Cultuer

Van Gorefest naar Manneken Pis en weer terug naar Black Uhuru en haarvlechters

door Gerard Verhoogt

Vakantie in Eindhoven: de Markt, ‘t Stratumseind, het E3-strand (indien open), het zwembad, wat fietsen wellicht, veel sport op tv en/of een bezoekje aan vrienden en kennissen. And that’s it? Gelukkig wordt er nog het een en ander (gratis) georganiseerd, van Manneken Pis tot Slagerij Van Kampen en Black Uhuru. De Effenaar programmeert tot 16 juli nog concerten, er is een openluchtfilm in het Stationskwartier, bij de kunstijsbaan is een reggaefestival, Plaza Futura heeft weer een filmzomer en bij de Smalle Haven wordt voor de derde keer het popfestival Beathoven georganiseerd.

De jubileumconcerten in verband met het 25-jarig bestaan van De Effenaar gaan nog gewoon door. Vandaag, donderdag 27 juni, spelen Barkmarket en Guided by Voices, en op vrijdag treedt de Newyorkse groep Madball (hardcore) op, die ook al schitterde op Dynamo Open Air. Een week later, na het Q-café in het kader van de Architectuurdag op maandag 1 juli, is er op 5 juli een speciale, Nederlandse hardrock-meeting: een optreden van Zeeland’s trots Gorefest en van de groep Eboman, een band die zich baseert op onder andere de Red Hot Chili Peppers, Funkadelic en Sly Stone.
Officieel zou de Skate Parade op 7 juli de afsluiting vormen van het jaar- en jubileumprogramma, maar na die datum zijn toch nog twee extra concerten gepland; van Grant Lee Buffalo op 10 juli en 16 Horsepower op 16 juli. Op het terrein van De Effenaar en op de Stationsweg wordt op 7 juli zo’n 900 vierkante meter ruimte vrijgemaakt voor de Skate Parade. Op dit Boulevard-achtige festival is plaats voor een skatepark, het optreden van feestband Jammah Tammah en bands als Brotherhood Foundation en Cords, alle op het buitenpodium. Daarnaast: diverse theater-acts, een diner dansant, meerdere dj’s, een openlucht modeshow van de Eindhovense ontwerper Loose, acrobatiek van leerlingen van de Brusselse circusschool, een Piek-tent à la Steile Want, straatartiesten, een Kop van Jut, een schiettent, een zwembad en voordrachten van beroemde Effenaar-relaties. Met een live-optreden van onder andere scratcher O.J., bekend van Osdorp Posse, wordt de dag afgesloten met een gratis Dance Night, die in de vakantie gewoon doorgaat.

Haarvlechters
Op 21 juli begint Beathoven (gratis), vanaf 13.00 uur, aan de Smalle Haven. De opening gebeurt door de lokale helden van Slagerij Van Kampen, gevolgd door nog drie, zij het minder bekende, Eindhovense bands: Let’s Quit (finalist van de Wraak van Brabant), September Fools (winnaar van de Regio Popprijs) en S.I.T.P. Uit België komen Metal Molly (Britse pop) en Soulwax. Tweede hoofdact zijn de weirdo’s van Bob Fosko’s Raggende Manne en afsluiter is blues-rocker Pat Travers. Naast muziek zijn er tal van nevenactiviteiten zoals clowns, straattheater en pantomime.
Nog meer muziek: op 17 augustus bij de kunstijsbaan (Anton Coolenlaan) is er een eendaags reggaefestival. In een tropische sfeer (cocktails, festivalmarkt, haarvlechters) geven vijf bands acte de présence, aangevuld met enkele toasters (reggaerappers). Hoogtepunten zijn de Engelse Revolutionairy Dub Warriors met hun rauwe roots-reggae, die ook elektrische effecten niet schuwen. Ze stonden al in het voorprogramma van onder meer Mad Professor en de Third World. Afsluiter is de hardcore roots-reggae formatie Black Uhuru, die al twintig jaar bestaat. Voorheen lieten grote namen als Sly Dunbar en Robbie Shakespeare hun invloed op de band gelden, maar nu treden ze weer in de originele formatie op: dus mèt dichter-zanger Don Carlos.

Obsceen
Voor de tweede keer draait dit jaar op 7 juli op het Stationsplein, waar de nieuwe megabioscoop gepland is, een openluchtfilm. Op het doek van 7 bij 15 meter wordt gratis de film ‘A Bronx Tale’ gedraaid. Het is het regiedebuut van Robert de Niro, die er ook zelf in meespeelt. De Niro werkte er jaren aan, voor hij hem goed genoeg vond om het aan de buitenwereld prijs te geven, en de film werd zeer welwillend door de pers ontvangen. Op de terrassen loopt een Rocket Man rond: iemand die met een mobiele tapinstallatie de toeschouwers bedient. De entree is gratis.
En vanaf 4 juli gaat het zomerfilmfestival ‘Cinema Boulevard’ in Plaza Futura uit de startblokken. Per dag worden er vier verschillende films vertoond, variërend van de satirische Deense thriller ‘Nightwatch’ tot het romantische en tragische verhaal van twee vriendinnen in ‘Heavenly Creatures’, en van het indrukwekkende ‘Underground’, een epos over de oorlog in het voormalige Joegoslavië (winnaar van de Gouden Palm van het filmfestival van Cannes) tot het postmoderne leven van drie studenten en hun vreemde nieuwe huurder in ‘Shallow Grave’. De jonge Engelse regisseur Danny Bowles viert momenteel grote triomfen met zijn film ‘Train Spotting’; zijn collega Nicholas Hytner verfilmde het waanzinnige, obscene en absurde leven van de Engelse koning George III. Frank van Passel maakte het mooie ‘Manneken Pis’ over een huurder en zijn vreemde hospita. En verder: ‘Zusje’; ‘Nixon’; ‘Apollo 13’, enzovoort, enzovoort enzovoort. Zie voor meer info de festivalkrant. In de gewone programmering is vanaf 11 juli de mooie, maar tevens gewelddadige film ‘Cyclo’ te zien, over het moderne leven in Saigon; vooral voor wie een sterke maag en zenuwen heeft.