TUE stapt over op nieuwe jaarindeling

door Miguel Alvares
Het studiejaar zit er weer bijna op. Hoewel de meeste ouderejaars al lekker van de vakantie genieten, moeten enkele eerstejaars deze zaterdag nog hun laatste tentamens afleggen. Een veel voorkomend beeld het afgelopen jaar; een deel van de studenten zat al te zweten boven tentamens, terwijl de rest één of twee weken later mocht beginnen. Dat kwam doordat de TUE dit jaar voor de eerstejaars het blokkensysteem heeft ingevoerd. Michiel Wijers, bestuurscoördinator voor onderwijs op de TUE, legt uit waarom deze overstap is gemaakt: ‘De universiteit werkt al sinds 1982 volgens het trimestersysteem; drie maal dertien weken, ingedeeld in negen collegeweken, één inhaalweek en drie tentamenweken. Bij deze indeling was de mate van stofverwerking gedurende de eerste negen weken vrij laag, maar ging gedurende de inhaalweek naar een plotselinge piek toe, zodat uiteindelijk per trimester het vereiste totaal aantal studieuren werd benaderd.’
Dat was tenminste de opzet. Dat dit in de praktijk niet altijd blijkt te werken, zullen de meeste ouderejaars ook wel weten. Daarom kwam in de herfst van 1994 de faculteit Scheikundige Technologie met een voorstel tot nieuwe indeling van het jaar: het blokkensysteem. In deze indeling verviel de inhaalweek en werd er steeds na zes collegeweken een tentamenweek gehouden. De bedoeling was dat de studenten gedurende een kortere tijd intensiever met de stof in contact worden gebracht, waarna er direct getentamineerd werd. Leverde het systeem rendement op? Volgens voorlopige enquêtecijfers van de faculteiten Scheikunde en Bouwkunde wel. Zo heeft bij Scheikunde 57 procent van de eerstejaars in de herfst meer dan de helft van hun tentamens gehaald, tegen 44 procent in 1994. Ook bij Bouwkunde is er een vooruitgang te zien. Opvallend daar is de afname van het aantal mensen dat niet kwam opdagen. Maar hoewel het blokkensysteem voor de eerstejaars goed schijnt uit te vallen, heeft de dubbele jaarindeling (trimester-/blokkensysteem) voor de rest van de TUE meer nadelige gevolgen gehad. Kregelige professoren die continu tentamens zaten na te kijken, een auditorium dat steeds voor tentamens moest worden gebruikt en sportverenigingen die niet meer wisten of ze hun sporttoernooi nou in week 1 voor de ouderejaars of week 1 voor de eerstejaars moesten houden. Daarom heeft het college van bestuur besloten dat komend studiejaar de indeling voor de gehele TUE als volgt zal zijn: er komen weer drie perioden van 13 weken; vijf collegeweken, één tentamenweek, vijf collegeweken en dan weer twee tentamenweken. De inhaalweek behoort dus permanent tot het verleden.
Voor sommige faculteiten, zoals Bouwkunde en Scheikunde zal dit voor de komende eerstejaars geen grote veranderingen ten opzichte van dit jaar opleveren. Bij Bedrijfskunde zal het komende eerste jaar er wel anders uitzien als vorig jaar, terwijl Natuurkunde op één vak na terug zal gaan naar de oude trimesterindeling.