Mensen

Prof.dr. Rutger van Santen, hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de TUE, is door de Britse ‘Royal Society of Chemistry’ benoemd tot ‘Bourke Lecturer 1997’. De Royal Society nodigt ieder jaar een hoogleraar uit voor het houden van drie lezingen. Van Santen zal de drie Bourke-lezingen houden aan de universiteiten van Liverpool en Cardiff en aan de Royal Institution in Londen. Van Santen (51) is sinds 1988 als voltijds hoogleraar verbonden aan de faculteit Scheikundige Technologie van de TUE. Hij is tevens wetenschappelijk directeur van de onderzoekschool voor katalyse NIOK.

Ir. Florian Boer heeft maandag 24 juni uit handen van drs. Wim Deetman de eerste prijs ontvangen in de scriptieprijsvraag ‘Techniek en Maatschappij’ van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIvI). De prijs bestaat uit een geldbedrag van duizend gulden en een oorkonde. De jury onder voorzitterschap van drs. Deetman koos het werkstuk van de Eindhovense TEMA-ingenieur als beste uit in totaal 28 inzendingen. De titel van de scriptie luidt: ‘Speelplaats voor onbevangenen: een onderzoek naar de exploratie-mogelijkheden in de Dommelzône in het centrum van Eindhoven’. De 26-jarige Boer studeerde in oktober 1994 aan de TUE af in de richting omgevingstechnologie. Hij werkt momenteel bij de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam.

Dinsdag 2 juli om vier uur verdedigt ing. Ronald Drenten uit Valkenswaard in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Waveguiding aspects of advanced semiconductor lasers and miniature blue-green lasers’. De dissertatie behandelt onder meer optische golfgeleiding en experimenten die erop gericht zijn optimaal inzicht te verschaffen in de fysische processen op dit gebied. Onderzocht zijn verschillende aspecten van geavanceerde halfgeleiderlasers en blauw-groene lasers. Promotoren zijn prof.dr. G. Acket (TUE) en dr.ir. M. Schuurmans (Philips Research).
Drenten (37) studeerde technische natuurkunde aan de HTS-Heerlen, waar hij in 1985 de ing.-titel behaalde. Aansluitend trad hij in dienst van Philips Research, waar hij nu werkt aan displays van vloeibare kristallen.

Ir. Rob Janssen uit Eindhoven verdedigt donderdag 4 juli om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Structure and thermodynamics of lattice polymers in bulk and at interfaces’. In dit onderzoek zijn met behulp van klassieke statistische mechanica relaties gelegd tussen enerzijds de moleculaire organisatie van een gesmolten plastic en anderzijds de thermodynamische, macroscopische eigenschappen die door zo’n moleculaire organisatie bepaald worden. Promotoren zijn prof.dr. P. Lemstra (TUE) en prof.dr. D. Theodorou (Universiteit van Patras, Griekenland).
Janssen (28) studeerde moleculaire wetenschappen aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, waar hij in 1991 het ir.-diploma behaalde. Aansluitend startte hij als onderzoeker in opleiding bij de vakgroep Polymeerchemie en kunststoftechnologie van de faculteit Scheikundige Technologie van de TUE met zijn promotie-onderzoek.

Donderdag 4 juli om vier uur verdedigt ir. Marijn van Eupen uit Eindhoven in promotiezaal 5 van het auditorium zijn proefschrift ‘Ternary linear codes’. In dit proefschrift worden aan de hand van acht artikelen resultaten gepresenteerd op het gebied van ternaire lineaire codes. Promotoren zijn prof.dr. A. Brouwer en prof.dr. J. van Lint.
Van Eupen (29) studeerde in 1990 aan de TUE af als wiskundig ingenieur. Hij verrichtte zijn promotie-onderzoek bij de faculteit Wiskunde en Informatica. Van september 1995 tot vorige maand was Marijn van Eupen visiting professor aan de Michigan Technological University in Houghton, USA.

Bedankt

Langs deze weg wil ik iedereen bedanken voor alle gelukwensen, bloemen en cadeaus die ik heb ontvangen bij mijn 25-jarig TUE-jubileum. Het was grandioos!

Harma Koops