De gulden middenweg

Een paar maanden geleden werd de Senaat van het Eindhovens Studenten Corps (E.S.C) er door de faculteit Technologie Management op attent gemaakt dat er dit jaar rekening gehouden moest worden met het studieprogramma van de aspirantleden van het E.S.C. Alsof een studentengezelligheidsvereni-ging er niet naar streeft zoveel mogelijk rekening te houden met datgene waarvoor haar leden in Eindhoven zijn gaan studeren. Blijkbaar was het de faculteit niet opgevallen dat er vorig jaar reeds maatregelen getroffen waren. De eerstejaars werden toen verplicht voor een bepaalde tijd op één oor te liggen en ‘s ochtends om 8.30 uur op de universiteit te verschijnen. Dat Ritzen het met zijn bezuinigingsmaatregelen goed aan het verzieken is voor studerend Nederland is wel duidelijk. Dit blijkt uit cijfers die de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), het overkoepelend orgaan van studentenverenigingen in Nederland, onlangs boven water haalde. Daaruit blijkt dat het aantal studenten dat tegenwoordig kiest voor het lidmaatschap van een studentenvereniging aanzienlijk daalt. Met name de meer traditionele verenigingen ondervinden hinder van deze maatregelen. Wil het hen niet noodlottig worden dan zullen zij moeten afstappen van het algemeen gebezigde motto: ‘Vroeger deden ze het toch ook zo, waarom zouden we dat nu ineens moeten veranderen’. Dit hoeft uiteraard niet te betekenen dat traditionele mores en zeer in-tensieve kennismakingsperioden radicaal overboord gegooid moeten worden. Juist dit geeft de traditionele vereniging zijn meerwaarde en maakt het lidmaatschap ervan waardevoller dan dat van een ander. Maar een gulden middenweg oplossing is wel het middel om de nieuwe ‘tempo-student’ een kans te geven te genieten van alle geneugten van het corpslidmaatschap. Om weer een bloeiend en groeiend jaar tegemoet te gaan heeft het E.S.C. dit jaar naar die gulden middenweg gezocht en die vervolgens ook gevonden. Reeds voorafgaand aan de brief van de faculteit Technologie Management heeft de vereniging maatregelen genomen. Reeds voordat de colleges beginnen zijn de kennismakingskampen en de verplichte aanwezigheidsperiode afgerond. Eenieder kan dus voor het begin van de colleges lid zijn. Wat deze herstructurering betreft geeft het Corps duidelijk blijk van haar vooruitstrevende houding. Een houding waarmee het Corps ervoor zorgt dat de immer aanwezige aantrekkelijkheid van een corpslidmaatschap niet teniet wordt gedaan door de plannen van Ritzen.

H. van Wijk,
vice-secretaris Senaat E.S.C.


Vergrijzing

Vorige week vond ik het Sociaal jaarverslag 1995 in mijn postvak. Leerzame en stimulerende lectuur, vooral toen mijn oog viel op de speciale aandacht die werd gegeven aan mijn leeftijdgenoten: de mensen ouder dan 55 jaar. Een groot deel van de TUE-top valt immers in deze categorie, nog onlangs met een lid verrijkt bij het aantreden van de nieuwe voorzitter van ons dagelijks bestuur. Mijn vreugde werd enigszins getemperd door het wat ongelukkig gekozen hoofdje boven onze grafiek: ‘Vergrijzing’, en niet bijvoorbeeld ‘Verwijzing’, maar overigens, niets dan lof. Misschien kunnen we volgend jaar een andere groep in het zonnetje zetten; wellicht de ‘mid-lifers’, tussen de 40 en 50, en dan onder het hoofd ‘Verkaling’. Het jaar daarna valt te denken aan wat extra aandacht voor de allerjongsten onder ons, jonger dan 25 jaar, onder het motto ‘Verluiering’.

F.W. Steutel


Gedoogzone

Gisteren (5 augustus) waren veel tafels in het niet-rookgedeelte van de kantine op vloer 1 in het hoofdgebouw netjes voorzien van asbakken. Het personeel zat te roken direct naast de kassa (en dus ook in het niet-rookgedeelte). Vanochtend (9.00 uur) deed ik mijn beklag bij het hoofd van de kantine-administratie. Ze zou actie ondernemen, kreeg ik te horen. Om 10.00 uur was er wel iets gebeurd. Het personeel zat netjes te roken in het rookgedeelte van de kantine. Maar de asbakken in het niet-rookgedeelte waren niet verwijderd. Toen ik om 12.30 uur een student aansprak die ook direct naast de kassa in het niet-rookgedeelte zat te roken, werd mij verteld: ‘Het wordt hier al jaren gedoogd.’ De TUE is dus een gedoogzone. Of zelfs een ‘no go’-zone, waar niemand het aandurft de wettelijke voorschriften te handhaven?

Roland Backhouse