Bouwkunde, TEMA en Informatica groeien het hardst

door Fred Gaasendam
Op 29 juli bedroeg het aantal vooraanmeldingen aan de TUE exact duizend studenten, 14 meer dan bij de vergelijkbare peiling op 31 juli 1995. In percentage uitgedrukt is dit een groei van 1,42 procent. De TUE steekt hiermee gunstig af ten opzichte van de andere twee technische universiteiten in Delft en Twente. De TU Delft kende op 29 juli 2203 aanmeldingen, een daling van 249 studenten (-10,15 procent) ten opzichte van de vorige peiling. In Twente meldden zich 1078 studenten aan, een daling van maar liefst 20 procent, ofwel 271 studenten. Het totaal aantal studenten dat zich bij een universiteit meldde, daalde met bijna 5 procent.
Behalve de TUE zijn er nog vijf andere universiteiten die ondanks de daling in het totaal aantal vooraanmeldingen een stijgende lijn vertonen. De Vrije Universiteit, de Erasmus Universiteit, de Katholieke Universiteit Brabant en de Rijksuniversiteit Groningen vertonen alle stijgingspercentages rond de 1 procent. De Landbouwuniversiteit in Wageningen stijgt zelfs 4 procent.

Bij de verdeling van de studenten over de faculteiten bij de TUE valt op dat Bouwkunde een grote groei kent: er komen, vergeleken met vorig jaar, 33 studenten bij. De opleiding Techniek en Maatschappij groeit ook stevig (+18), evenals Technische Informatica (+17). De andere opleidingen dalen allemaal, waarbij Technische Wiskunde de treurige koploper is (-14, een daling van maar liefst 33 procent). Scheikundige Technologie krijgt 14 studenten minder, Werktuigbouwkunde zakt met 8 studenten, Technische Bedrijfskunde met 6, Technische Natuurkunde met 8, Elektrotechniek en Informatietechniek elk met 2. Voor Technische Bedrijfskunde valt de daling van 6 (-3 procent) mee, als die vergeleken wordt met dezelfde opleiding in Twente. Bij de UT is er een daling van 21 procent bij deze studierichting.
De daling bij Technische Wiskunde is heel wat rigoureuzer dan bij de vergelijkbare richtingen aan de andere twee universiteiten. In Delft blijft het aantal studenten gelijk, in Twente is er een stijging van 6 procent. Technische Natuurkunde krimpt over de gehele linie. Delft kent een teruggang van 21 procent, Twente van 3 procent, de TUE van 8 procent. Hetzelfde geldt voor Scheikundige Technologie. Bij de TUE een daling van bijna 16 procent, in Delft een daling van 10 procent en in Twente een daling van 22 procent.
Minder eenduidig is de situatie bij de studie Werktuigbouwkunde. Bij de TUD stijgen de vooraanmeldingen met 7 procent, bij de TUE dalen ze met 5 procent en bij Twente is er een daling van 27 procent. Vergelijkbaar is de situatie bij Bouwkunde: een daling van 17 procent in Delft, een stijging van 16 procent in Eindhoven.
Technische Informatica daarentegen zit over de hele linie in de lift: een stijging van 21 procent in Delft, 26 procent in Eindhoven en 5 procent in Twente.
Elektrotechniek draait op dit moment het beste in Eindhoven: een lichte daling van 3 procent. De TUD daalt met 12 procent, Twente zelfs met 24 procent.