Stankgolf verjaagt medewerkers uit scheikundegebouw

door Jan Ummels

Bij Scheikunde wacht men met smart op de verhuizing naar de aanpalende nieuwbouw. Het huidige, oude gebouw blijkt niet meer te voldoen aan de eisen die aan een volwaardig gebouw gesteld mogen worden. Dat blijkt de laatste tijd steeds vaker. Lekkende heliumleidingen, brandlucht die het gebouw binnendringt en onlangs een doordringende stanklucht, die de brandweer noopte het gebouw te ontruimen, geven dat nadrukkelijk aan.

De eigen brandweer en die van de gemeente waren dinsdag 13 augustus snel ter plekke naar aanleiding van een alarmmelding bij Scheikundige Technologie. Een proef op vloer acht bij Organische Chemie was de oorzaak van de melding. ‘Die zorgde voor een afschuwelijke stank. Haast niet te verdragen’, vertelt dr.ir. San de Beer, lid van de arbo-commissie van de DCT. Volgens De Beer was bij de proef een deel van de gebruikte stof in de afvoer van het gebouw terecht gekomen en zo van boven naar beneden gezakt. De door de droogte niet functionerende stankafsluiters zorgden voor de rest.
Na de eerste melding van de vrijgekomen stanklucht, bleek dat er ook nogal wat mis is met de onderlinge communicatie. Zo werd het calamiteitennummer van de bewakingsdienst, toestelnummer 2222, niet gebeld. ‘Dat moet te allen tijde als eerste gebeuren’, laat Cor van Empel, plaatsvervangend hoofd van de bewakingsdienst weten. Er werd flink langs elkaar heen gewerkt, was de conclusie. Zo werd de eigen brandweer rechtstreeks gewaarschuwd en was door vakantie de loge van het scheikundegebouw niet bezet. Hierdoor was niemand ter plekke aanwezig om de procedure van het toch aanwezige draaiboek voor calamiteiten in werking te zetten. Dat betekende dan ook dat de aanwezige deskundige HVOT-medewerkers van niets wisten en tot hun verbazing buitenspel stonden. Daarbij kwam ook de gemeentelijke brandweer nu voor niets naar het TUE-terrein. ‘Er werden nu vijfentwintig chemische leken bijgehaald, terwijl we zelf uitstekende deskundigen in huis hebben’, vertelt De Beer een beetje grimmig. Hij verwacht dat de genoemde calamiteiten zich in de nieuwbouw veel minder zullen voordoen.
Wat de miscommunicatie betreft. Volgens hem kan daar al een hoop aan gedaan worden als in ieder geval altijd iemand in de loge aanwezig is. Die moet dan wel op de hoogte zijn van de te volgen procedures. Directeur beheer ing. Adriaan van Mierlo heeft inmiddels toegezegd dat in de nieuwbouw de loge altijd bezet zal zijn.