SG zet beweging in het middelpunt van de belangstelling

door René ter Riet

Studium Generale heeft haar nieuwe herfstprogramma bekend gemaakt. Het eerste dat opvalt is de grote rol die beweging krijgt toebedeeld: het grote dans- en muziekproject Aemulatio ter ere van het veertigjarige bestaan van de TUE; verder een aantal excursies naar dansvoorstellingen en een grote expositie over transport in de toekomst. Tevens passeren het komend trimester schrijvers als Josien Laurier, films als Leaving Las Vegas, bands als De Broeders en sprekers als Johan Stekelenburg de revue. Het nieuwe studiejaar gaat traditioneel van acquit met het introcollege, ditmaal gegeven door Tom van ‘t Hek, de ‘gebronsde’ coach van het dameshockeyteam.

Woensdag 4 september zal Tom van ‘t Hek om 11.45 uur in de blauwe zaal van het auditorium van wal steken met het inmiddels beruchte introcollege. Naast zijn baan als hockeycoach is hij huisarts en sportverslaggever. Hij weet als geen ander dat het ontwikkelen van activiteiten naast je studie zeer vruchtbaar is.
Studenten uit de Student Proof Big Band weten dit al lang. Samen met de uitgebreide formatie Get Up spelen zij op het Open Podium Pop: minder bands, maar nog nooit zoveel muzikanten. Van meer muziek valt te genieten tijdens het Open Podium Klassiek, het marimba-duo Per Due en het Escher Ensemble, die met een ongebruikelijke combinatie van sax en viool moderne melodische nummers ten gehore zullen brengen. Het lichtere werk tenslotte wordt vertegenwoordigd door de swingende brass band De Broeders.

Verkeersproblematiek
Literair geïnteresseerden kunnen uitkijken naar twee jonge schrijvers, Josien Laurier en Jerry Goossens. Deze laatste behoort tot de zogenaamde ‘Generatie Nix’. Dit is een groep auteurs die al schrijvend de dunne lijn tussen het wel en niet geaccepteerde probeert te verkennen, maar door de gevestigde orde vaak wordt verguisd. Carel Peeters, criticus voor Vrij Nederland, zal verschillende literaire interpretatiemoge-lijkheden toetsen aan De Tandeloze Tijd van A.F.Th. van der Heijden. Eind september zal door Commissaris van de Koningin mr. Frans Houben een serie lezingen worden ingeleid die voorafgaan aan de tentoonstelling ‘Toekomst over wegen’. Deze expositie stelt vraagtekens bij de huidige oplossingen voor de verkeersproblema-tiek. Moeten we niet uitkijken naar structureel andere oplossingen, zoals het scheiden van vervoerssoorten? De maandagen staan traditioneel gepland voor SG-Aktueel. Voorafgaand aan staatssecretaris Jacob Kohnstamm en VVD-coryfee Henk Vonhoff opent Johan Stekelenburg, met de tegendraadsheid eigen aan de vakbond, op een dinsdag met de lezing ‘Lage landen versus lage lonen’. Wat meer ontspanning bieden de films. Acht cinematografische hoogstandjes zullen dit trimester je netvlies in verrukking brengen. De cyclus ‘Opgesloten’ brengt buiten de gevangenisfilm The Shawshank Redemption onder meer La Haine en de absolute pu-blieksfavoriet tijdens het Rotter-dams filmfestival van vorig jaar Angel Baby. Deze film gaat over twee psychiatrische patiënten die gaan samenwonen en hun medicatie stop zetten op het moment dat zij, Kate, zwanger wordt. De gevolgen laten zich raden.
Voor een cursus zuipen biedt SG je dit trimester de filmavond. Wie na het zien van Barfly en Leaving Las Vegas de AOR nog lachend kan betreden, dient zich zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde AA-vestiging te begeven. Voor de fijnproevers tenslotte is er de klassieker Hiroshima, Mon Amour.
Half september hangt het auditorium vol met beroemde citaten uit de wereldliteratuur, en de weken daarop zullen kopstukken als Kopland, Lucebert en Campert middels een kort gedicht hun aanwezigheid doen voelen onder de collegegangers. Ter leering ende vermaeck.

Aemulatio
Meer kunst is er te vinden in het hoofdgebouw. Wegens het 75-jarig bestaan van de Volkskrant zal in november de hal in het teken staan van de geschiedenis van haar Kunst & Cultuur pagina’s. De Studia Generalia in Nederland zijn ook jarig. Het tiende lustrum wordt gevierd met het project ‘Het Raadsel in de Wetenschap’. Zes TUE-wetenschappers zullen in een video-interview ingaan op hun drijfveren achter het onderzoek. Tijdens de vertoning worden deze interviews van commentaar voorzien door een wetenschapsfilosoof.
Zoals gezegd is er veel aandacht voor beweging. De Dansersstudio brengt de thema’s vergankelijkheid en overgave tot uitdrukking in de voorstelling ‘You’ve got a watch, I’ve got the time’. Drie ge-neraties dansers verzetten zich tegen het verstrijken van de tijd. Er worden ook twee excursies georganiseerd, naar het Nederlands Dans Theater 2 en naar Scapino Rotterdam. In november bestaat de TUE al weer veertig jaar. Ter gelegenheid van die verjaardag is het dansproject Aemulatio op poten gezet, waaraan behalve Eindhoven ook Lier (België), Tilburg, Johannesburg, Lissabon en Praag meedoen. Op 7 november is de grote uitvoeringsavond. Allereerst worden er uit vier steden videoregistraties uitgezonden van een dansproductie die gemaakt is op een muziekstuk dat live wordt gespeeld. Daarna is er een voorstelling van twee dansers met op de achtergrond een video-projectie van vier huiskamervoorstel-lingen. In vier studentenhuizen in Eindhoven is namelijk een choreografie gemaakt, uitgevoerd en opgenomen. Tenslotte wordt het muziekstuk uitgevoerd als begeleiding voor acht dansers uit Tilburg, tegelijk met beelden uit de andere steden. Aan dit jubileumproject zal in Cursor nog uitgebreid aandacht besteed worden en voor de voorstelling kun je vanaf oktober een kaartje kopen.

Voor het complete programma en alle exacte data en tijden zie het nieuwe Sgrift, of raadpleeg het Internet-adres van SG: http://www.tue.nl/sg.