Opening Edenstraat gaat gepaard met integratiefeest

door Gerard Verhoogt

Hallo, wonen jullie hier ook? Wij wonen een etage lager in de gang met die gemeenschappelijke keuken.’ Op de opening van het nieuwe complex van de Stichting Studenten Huisvesting Eindhoven (SSHE) maakten niet alleen buitenstaanders kennis met de nieuwe woningen aan de Edenstraat, ook veel bewoners van het nieuwe pand ontmoetten elkaar voor het eerst.

Vorige week donderdag was de officiële opening van het complex, hoewel de meeste eenheden al sinds 1 juli bewoond waren. De totale kosten bedroegen ruim 6 miljoen gulden en de huren variëren van 250 tot 470 gulden per maand. Met dit complex, met zijn 112 eenheden en 136 bewoners, vergroot de SSHE haar kamerbestand met tien procent.
Wat binnen opvalt in het gebouw, dat zich door zijn massaliteit duidelijk onderscheidt van het er-naast gelegen bejaardenhuis Hof van Eden, is het vele beton en de lange en donkere gangen, met hier en daar een kleurtje van de deuren. De appartementendelen zijn van elkaar gescheiden door een deur met veel glas erin. Hier en daar hangt al een briefje met ‘Wie wil er mee koken?’, in sommige gemeenschappelijke keukens zijn de bekende winkelwagentjes en vrouwenposters te zien en staan vuile borden opgestapeld op de aanrecht. Er zijn niet veel bewoners aanwezig, sommigen wachten voor de deur of in hun kamer om vragen van nieuwsgierigen te beantwoorden, anderen lopen met hen mee om kennis te maken en een kijkje te nemen bij anderen. Op de zelfstandige eenheden, met eigen keuken, zegt iemand: ‘We laten de deuren openstaan, dan lijkt het minder geïsoleerd en hebben we gewoon een studentenhuis met achttien man.’
In het deel van het complex met de gele bakstenen zijn de grotere eenheden voor samenwonende studenten met een woonkamer, slaapkamers, eigen keuken en sanitair. Het grootste deel van het gebouw, dat met de rode bakstenen, herbergt de groepswoningen. Elk van de negen groepswoningen heeft acht kamers, een gemeenschappelijke keuken en een wasmachine- annex ketelruimte. Twee studenten delen een badkamer met toilet, douche en wastafel. De ene kamer is netjes ingericht, de ander herbergt de ‘typische’ studentenkamer met (lege) bakken bier en veel stapels papier. Op de bovenste verdieping zijn achttien kamers met eigen keuken en op de begane grond zijn de fietsenrekken en de entree. Daar bevinden zich ook de praktijk- of bedrijfsruimten, die nog leeg staan. Dat risico is niet voor de SSHE, maar voor eigenaar Stam en De Koning, die daarvan de exploitatie voor zijn rekening neemt.

Opstartfase
In de Edenstraat wonen verhou-dingsgewijs veel eerstejaars studenten (op sommige gangen 5 à 6 van de 8 bewoners). Volgens Toon van Merode, directeur van de SSHE, is dat logisch omdat die dringender een nieuwe woning nodig hebben: ‘Ze komen hier studeren en moeten ergens wonen. Terwijl de ouderejaars al woonruimte hebben en hun verhuis-drang samenhangt met de onvrede met hun huidige woonsituatie. Dit zorgt er mede voor dat veel bewoners elkaar nog niet kenden en dat er nog geen bewonersraad is. De mensen zijn in juli verhuisd, zijn op vakantie gegaan, daarna volgde de introweek. Het pand is nog niet ingeleefd.’ Dan kan er volgens Van Merode ook meer gedaan worden aan de inrichting. Een aantal bewoners klaagde over de kale inrichting, het ontbreken van kleur en kleine, verrassende hoekjes, wat soms leidde tot de kwalificatie van ‘woonfabriek’.
Van Merode: ‘We zitten nu in de opstartfase. Als er een bewonersraad is, komen deze zaken allemaal aan de orde, er is nog ruimte om dit allemaal in te vullen. Net zoals de tuintjes achter op de parkeerplaats, die wij wilden verzorgen. Op het feest kwamen er al bewoners naar me toe met plannen om dat zelf te doen. Dat is geen probleem.’

Feestvierders
In 1993 werd het startsein gegeven voor de bouw, maar door de inspraak- en beroepsprocedures kon pas vorig jaar juni met de echte bouw worden begonnen. Een van de bezwaarmakers was het bewonerscommissie van het aangrenzende bejaardenhuis Hof van Eden. Voorzitter Theo van den Hoff, met een aantal bewoners ook op de opening en ‘s avonds bij het feest, legt uit waarom: ‘Een aantal bejaarden, die aan de aangrenzende kant wonen, had er moeite mee omdat ze hun uitzicht kwijt waren. Het ging eigenlijk maar om weinig mensen en anderen reageerden van ‘Ik vind het wel leuk, dan zie je tenminste nog eens wat bedrijvigheid.’ De discussie ging dus niet zozeer dat er studenten kwamen wonen, al waren er ook wel mensen die meteen dachten aan de komst van ‘feestvierders die in oude auto’s rijden en die overal maar van alles neergooien’. Maar in overleg met de SSHE is alles goed opgelost. Het contact is voortreffelijk en we hebben goede afspraken gemaakt. Ik verwacht dat als er een keer gebarbecued wordt in de zomer de contacten vanzelf ontstaan. En verder is het gewoon afwachten.’ De goede sfeer werd voortgezet op de feestavond, die op de opening volgde, waar het goed vol was in de tent en de integratie met de buurtbewoners al op gang kwam.

Wethouder Nico van der Spek (links) en SSHE-directeur Toon van Merode (rechts) inspecteren een keukenblok. Foto: Bram Saeys


Bouwplannen SSHE

‘We hebben eerst gezaaid en nu gaan we oogsten’, zegt SSHE-directeur Van Merode. Naast het complex aan de Edenstraat volgt dit jaar ook de oplevering van het nieuwe pand aan de Boschdijk (17 eenheden) en in oktober staat de bouw gepland van een pand aan de Heezerweg (32 eenheden), waarvan de oplevering op 1 juli 1997 verwacht wordt. Die nieuwbouw is wel nodig, want er zijn nog kamerzoekenden genoeg: dit jaar had de SSHE 463 inschrijvingen en in totaal staan er 1587 personen ingeschreven. De wachttijd voor een kamer is één jaar, voor tweepersoonseenheden zelfs twee jaar.