Mensen

Dinsdag 10 september om vier uur verdedigt ir. Pim Muijselaar uit Eindhoven in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Micellar electrokinetic chromatography’. Het doel van deze dissertatie is om de kennis van verschillende fundamentele aspecten van het scheidingsproces in micellaire electrokinetische chromatografie (MEKC) te vergroten. Bovendien is bestudeerd hoe migratie- en selectiviteitsmechanismen kunnen worden beschreven. MEKC is een analysetechniek die ontwikkeld is op het kruispunt van chromatografie en electroforese. Promotoren zijn prof.dr.ir. C. Cramers en prof.dr.ir. F. Everaerts. Muijselaar (29) studeerde in 1990 aan de TUE af als scheikundig ingenieur. Hij werkte binnen de vakgroep Instrumentele analyse van de faculteit Scheikundige Technologie met financiële steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan dit promotie-onderzoek. Volgende maand vertrekt hij naar zijn nieuwe werkkring in Japan bij het Himeji Institute of Technology.

Ir. Wim Kruiskamp uit Eindhoven verdedigt woensdag 11 september om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Analog design automation using genetic algorithms and polytopes’. In deze dissertatie wordt een methode gepresenteerd voor het testen van analoge circuits die bruikbaar is voor zowel diagnostisch testen als de verificatie van hoog-niveau circuitgedrag. Promotoren zijn prof.dr.ir. W. van Bokhoven en prof.dr.dipl.-ing. J. Jess. Kruiskamp (30) studeerde in 1990 aan de Universiteit Twente af als elektrotechnisch ingenieur. Hij werkte binnen de vakgroep Systemen voor elektronische signaalverwerking van de faculteit Elektrotechniek met financiële steun van de European Space Agency aan dit proefschrift. Hij is sinds juli in dienst van National Semiconductor in Den Bosch.

Donderdag 12 september om vier uur verdedigt ir. Wieger Wesselink uit Eindhoven in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Variational modeling of curves and surfaces’. In deze dissertatie staat het modelleren van een ruimtelijke kromme of een oppervlak centraal. Promotoren zijn prof.dr.dipl.-ing. D. Hammer (TUE) en prof.dr. H. Hagen (Universiteit Kaiserslautern). Wesselink (29) studeerde in 1991 aan de Universiteit Twente af als wiskundig ingenieur. Hij verrichtte zijn promotie-onderzoek aan de TUE bij de groep Computer Graphics van de faculteit Wiskunde en Informatica.

Ir. Jan Vaessen uit Rotterdam verdedigt donderdag 12 september om vier uur in promotiezaal 5 van het auditorium zijn proefschrift ‘Predicting catastrophic phase inversion in emulsions’. Het onderzoek levert een voorspellend model op voor faseninversie, een proces waarbij de continue en disperse fase in emulsies (vloeistof-vloeistofdispersies) van rol verwisselen. In de industriële praktijk kan faseninversie zowel doel als een ongewenst effect zijn van een bepaald proces. Promotoren zijn prof.dr. H. Stein en prof.dr. W. Agterof. Vaessen (27) studeerde in 1991 aan de TUE af als scheikundig ingenieur. Hij deed zijn promotie-onderzoek bij de vakgroep Colloïdchemie en thermodynamica van de faculteit Scheikundige Technologie. Jan Vaessen werkt vanaf begin dit jaar op het Unilever Research Laboratorium in Vlaardingen.

Vrijdag 13 september om vier uur verdedigt ir. Jos de Heij uit Moerkapelle in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Assessment of business information systems by data structures’. Dit onderzoek is gericht op de mogelijkheden en beperkingen van het gebruik van datastructuren bij het beoordelen van bedrijfsinformatiesystemen (BIS). Promotoren zijn prof.dr.ir. J. Wortmann en prof.dr.ir. J. Bertrand. De Heij (36) startte in 1986, naast een gewone werkkring, met de studie technische informatica aan de TUE. In 1991 studeerde hij op de scriptie ‘Data structures in software packages for production control’ af als informatica-ingenieur. Voor dit afstudeerwerk ontving hij de Mignot-prijs. Dit succes motiveerde hem om het onderzoek voort te zetten bij de faculteit Technologie Management. De Heij is sinds 1989 werkzaam bij Coopers & Lybrand Management Consultants.

Drs. Gijs Fehmers uit Utrecht verdedigt maandag 16 september om vier uur in promotiezaal 4 van het auditorium zijn proefschrift ‘Tomography of the ionosphere’. In het proefschrift wordt zowel de toepassing van tomografie in ionosfeer-onderzoek als een experiment beschreven. Tomografie van de ionosfeer heeft tot doel om tweedimensionale doorsneden te maken van de elektronendicht-heid van de ionosfeer. De ionosfeer is gedefinieerd als die laag in de atmosfeer, waar de voortplanting van radiogolven merkbaar wordt beïnvloed door vrije elektronen en ionen. Deze laag strekt zich uit van ongeveer tachtig tot duizend kilometer hoogte. Voor het meten van de elektronendichtheid in de ionosfeer is een experiment uitgevoerd, waarvoor langs de lijn van Harlingen naar Marseille in totaal vijf ontvangers zijn opgesteld. Promotoren zijn prof.dr.ir. F. Sluijter en prof.dr.ir. D.C. Schram. Fehmers (30) studeerde astronomie aan de RU Leiden (1991). Hij verrichtte zijn promotie-onderzoek met financiële steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan de faculteit Technische Natuurkunde van de TUE.

Prof.dr.ir. Thijs Bax verlaat per 9 september door vervroegde pensionering de faculteit Bouwkunde. Op vrijdag 6 december houdt hij zijn afscheidsrede en is er gelegenheid afscheid van hem te nemen.