Bekijk 't maar

door Jannigje Gerritzen & Moniek Stoffele

Overdosis

Afgelopen week kwam bij Bekijk ‘t maar een triest bericht binnen: ‘Tot onze diepe bedroevenis hebben we gehoord dat onlangs van ons is weggenomen Wiet2.stack.urc.tue.nl. Wij delen onze diepe gevoelens van sensatie met SPAM, het enige andere echte dispuut van STACK.’ Was getekend STACK.dispuut Physics.Rules, Eindhoven.

Uit dit bericht is het wel duidelijk: een van de wietplantjes waarover Bekijk ‘t maar al eerder berichtte, is omgekomen. Een brute, plantaardige moord op de TUE, of hebben ze het plantje stiekem opgerookt? Arnout Engelfriet, voorzitter van STACK ontkent dat één van de stackjes dood is. Volgens hem is het meer in een coma geraakt door de slechte verzorging. Verder geeft hij geen commentaar en zwijgt in alle talen. Het mysterie duurt dus voort.

Webmaster Ralf Berkvens is echter wat scheutiger met informatie en onthult de ware toedracht. Volgens hem ziet het plantje er erg dood uit en lijkt het er niet op dat het ooit nog tot leven zal komen. De oorzaak? Een overdosis Hoegaarden in de Pokon-mix. Rob Essink, Generaal Ekologisch Krasser en Stackjesverzorger, wil niet bevestigen dat een overdosis Hoegaarden de oorzaak van de ondergang van Wiet2 is, maar hij kan het ook niet ontkennen. ‘Het ziet ernaar uit dat een bacteriecultuur de pot van Wiet2 bewoont, welke uit een Hoegaardenflesje afkomstig zou kunnen zijn. De een zijn brood is de ander zijn dood. Wij zullen een toepasselijke hercompostering van Wiet2 organiseren en proberen hiermee Wiet1 de kracht te geven die nodig is voor het harde bestaan in deze wereld.’ Nou maar hopen dat het overgebleven wietplantje geen overdosis liefde, bacteriën en compost te verduren krijgt.


Investeren in je toekomst

Een student moet investeren in de toekomst. Meestal worden hiermee studieinspanningen bedoeld. Maar ook voor vriendschappen moet je het nodige doen. Een promovendus uit Groningen deed onderzoek naar contacten tussen vrienden en familieleden en constateerde dat mensen contact houden met vrienden als ze denken hier in de toekomst baat bij te hebben. Het gaat dan vooral om emotionele zaken of gezelligheid; voor wat hoort wat. Hoe meer je al in de relatie geïnvesteerd hebt, hoe steviger die is. Het is blijkbaar zonde om die oude investeringen weg te gooien. Ook familiecontacten verwateren niet zo snel. Bij verhuizingen worden mensen voor wie je veel hebt gedaan, maar die niet veel terugdeden, snel uit het adresboekje geschrapt. Uit het oog uit het hart dus.
Dus denk eraan als je binnenkort gaat verhuizen, voor contacten die je wilt behouden zul je moeite moeten doen, zodat het van de andere kant niet verwatert. Als emotionele factoren of gezelligheid geen uitkomst bieden heeft Bekijk ‘t maar nog een tip. Zorg ervoor dat veel mensen geld van je tegoed hebben, dan krijg je nog regelmatig telefoon als je een- maal weg bent.

Een oase van rust

‘O, ik moet nog met mijn verslag beginnen en morgen mag ik het al inleveren! O, geen probleem, even een boek halen bij de bieb en dan is het zo gebeurd!’ Mooi niet dus. Voor je in de Centrale Bibliotheek een computer bemachtigd hebt, ben je alweer een trimester verder. De CB ligt lekker dicht bij het auditorium, de computers in de bieb bieden dezelfde faciliteiten als die in het Rekencentrum, hoeven niet gereserveerd te worden, dus waarom moeilijk als het makkelijk kan? Blijkbaar denken veel computerverslaafden zo en zitten voor dag en dauw achter een van de systemen in de bibliotheek. ‘Geen probleem’, aldus Anneke Vriens, medewerkster van de CB.
Alleen als mensen een computer nodig hebben voor bibliotheekdoeleinden en ze geen vrije computer kunnen vinden door al die MUDdende en spelende studenten, komt toch de irritatie naar boven borrelen. Dat is ook het geval wanneer de computerfreaks zo op gaan in hun spel dat ze vergeten dat een bieb een oase van rust dient te zijn.
Het zijn niet alleen studenten die zich uitleven op de bieb-computers. Omdat voor het betreden van de bibliotheek geen identificatie nodig is, kan Jan en alleman een kijkje komen nemen en achter een computer gaan zitten. Zo komt het regelmatig voor dat een student voor al zijn vriendjes een leuk uitstapje organiseert naar de CB. Vriens ziet het nemen van maatregelen niet als een oplossing. De briefjes die nu overal hangen met het verzoek in de bieb niet te MUDden en te spelen, zullen wel even helpen, maar daarna zal alles weer opnieuw beginnen. De computerpiepjes en het geroezemoes blijven dan ook de bieb teisteren. Wie rustig wil studeren kan voortaan maar beter in het auditorium gaan zitten!

Een pad in de duisternis

Naast het beruchte Limbopad krijgt de TUE er binnenkort een tweede pad bij. Het bestaat uit vreemde ribbeltjes op de stoep en loopt vanaf het station tot aan de het hoofdgebouw. Vrijdag om 11.00 uur wordt het pad officieel geopend in de VIP-room van het auditorium. Daarbij wordt een toelichting gegeven op het pad en worden de laatste tegels gelegd. Het pad is een heus blindengeleidepad, dat verzorgd is door de Bestuurscommissie Voorzieningen Gehandicapten. Die commissie kreeg een extra budget van 25.000 gulden, en omdat de afgelopen jaren de verschillende TUE-gebouwen al toegankelijk gemaakt waren voor rolstoelgebruikers, besloten ze deze keer iets te doen voor de visueel gehandicapten.
Het aantal visueel gehandicapten aan de TUE is niet bekend, maar ze zijn er wel. Hannie Keulemans, secretaris van de bestuurscommissie: ‘We weten niet hoeveel visueel gehandicapten er op de TUE zijn, maar dat zouden we wel graag weten. In de komende jaren willen we het pad uitbreiden naar andere gebouwen. Ook hebben we al proeven gedaan met gele stippen op de trappen in het auditorium en het hoofdgebouw. Als blijkt dat dat materiaal duurzaam genoeg is, komen er definitief strepen op de trappen.’
Het pad kan echter ook voor niet-visueel gehandicapte studenten en medewerkers handig zijn. Het is nu immers niet moeilijk meer om het station terug te vinden als je dronken van een borrel gestrompeld komt. Misschien is het handig om het pad ook nog even langs de AOR te leiden.