Komen & Gaan

Aspiraties voor een professoraat

Al toen hij op het VWO zat wist hij dat hij wilde gaan promoveren. Stefan van der Sanden (24) studeerde in mei van dit jaar af aan de TUE bij de faculteit Scheikundige Technologie en is dus officieel ‘gegaan’. Maar hij besloot om nog voor vier jaar bij te tekenen als aio.
Van der Sanden studeerde af op Monte Carlo-modellen; een simulatiemethode die gebruikt wordt in de levensmiddelentechnologie. Het beeld van scheikunde dat hij had vóórdat hij aan zijn studie begon, is wel veranderd, maar de universiteit is zoals hij haar verwacht had; fundamenteel en van een hoog niveau. Van der Sanden koos oorspronkelijk voor de TUE omdat Eindhoven vanuit Drunen, waar hij vandaan komt, goed bereikbaar is. Hij begon in 1990 met studeren, werkte hard, en haalde zijn propedeuse netjes in zijn eerste jaar. Toen ging hij op kamers en nam zijn studietempo af. Tijdens zijn studie roeide Van der Sanden bij Thêta, werkte als student-assistent, organiseerde een studiereis naar Singapore en Maleisië, en werd lid van de filmcommissie van Studium Generale.
Filmen is een grote hobby van hem. Hij hielp onder andere mee met het filmfestival in Rotterdam en organiseerde een workshop videofilmen. Van der Sanden maakt zelf ook films met een video-8-camera. Het filmen is echter alleen maar een hobby, Van der Sanden heeft geen aspiraties om er zijn beroep van te maken: ‘Ik heb een film gemaakt, getiteld Concrete Time Travel, met absurde humor erin. Het gaat over een blinde contraspion die een stoeptegel bemachtigt, die een sluis blijkt te zijn naar een ander universum. Afgelopen voorjaar is ie op het Eindhovens Videofilm Festival vertoond, maar ik geloof niet dat het zo’n succes was. Maar er bestaan alweer plannen voor een nieuwe film, die gaat ‘Bart en Arnie’ heten.’
Voor zijn aio-plaats keek Van der Sanden ook rond in Amsterdam en Delft, maar koos uiteindelijk toch weer voor Eindhoven. Niet de stad, maar het onderwerp van het onderzoek en de academische groep gaven de doorslag. Hij werkt sinds 1 juli aan het sproeidrogen van een FCC-katalysator. Bij dit proces wordt de structuur van deeltjes gevormd, die mede verantwoordelijk is voor de fysische en chemische eigenschappen. Voor wat betreft zijn studieplannen is de toekomst nog niet helemaal duidelijk, maar Van der Sanden kan al wel de richting aangeven. ‘Ik denk dan aan een postdoc-plaats in het buitenland. Japan, Brazilië en Argentinië zijn landen die me wel aantrekken. Japan vooral omdat de filosofie van het Zen-Boeddhisme me aanspreekt. Misschien word ik ooit nog wel professor. Dat lijkt me wel wat.’
Naam: 
Stefan van der Sanden

Studeerde hier: 
Scheikundige Technologie

Werkt nu bij: 
Scheikundige Technologie
In de rubriek ‘Komen en Gaan’ interviewen Moniek Stoffele en Jannigje Gerritzen de ene week een eerstejaars student en de andere week een oud-student van de TUE. Zowel het beginnen van een studie als het starten met een loopbaan betekent dat men breekt met het oude en weer een sprong in het diepe moet wagen.

Foto: Bram Saeys