Digitale supersnelweg dichterbij

van De Redactie
Onderzoekers van Philips en de TUE zijn erin geslaagd het wereldrecord lange-afstandstransmissie met optische halfgeleiderverster-kers te verbeteren.
Een optisch signaal met een informatie-inhoud van 10 Gigabit per seconde (tien miljard ‘nullen en enen’) werd succesvol over een afstand van 420 kilometer getransporteerd. Het record was tot dit moment in Japanse handen. De onderzoekers van het Philips Optoelectronics Centre (POC) en van de vakgroep Telecommuni-catietechnologie en elektromagnetisme van de TUE hebben de resultaten van hun experimenten dinsdag 17 september gepresenteerd tijdens de Europese Conferentie voor Optische Communicatie in Oslo, Noorwegen.
Met gebruik van door het POC ontwikkelde optische halfgeleider-versterkers (zogenaamde ‘polarisatie-ongevoelige quantumput-versterkers’) werd een optisch signaal met een informatie-inhoud van 10 Gigabit per seconde bij een golflengte van 1310 nanometer succesvol over een afstand van 420 kilometer getransporteerd. Het signaal werd tussentijds niet elektrisch versterkt. Het experiment werd uitgevoerd met standaard glasvezelkabels in een laborato-riumopstelling.

Bestaande netten
Het geslaagde experiment betekent bijna een verviervoudiging in capaciteit vergeleken met het vorige record dat stond op 2,5 Gbit/sec over een afstand van 500 kilometer. Dit laatstgenoemde Japanse record werd bovendien bereikt in een kostbaar soort glaskabel, dat vrijwel alleen toegepast wordt in onderzeekabelsystemen. Het experiment van Philips en de TUE daarentegen was gericht op het optimaal benutten van het soort glasvezel waarvan wereldwijd al tientallen miljoenen kilometers kabel is aangelegd in bestaande netten.

Belangrijke mijlpaal
De onderzoekers van Philips en de TUE werken samen in UPGRADE, een Europees samenwerkingsproject onder de paraplu van het ACTS-programma (Advanced Communication Technologies and Services) van de Europese Unie. Een van de doelen van het project is het realiseren van een 10 Gbit/sec verbinding van ongeveer achthonderd kilometer tussen Madrid en Lissabon die gebruik maakt van de daar reeds aangelegde glasvezelinfrastructuur. Het succesvolle Eindhovens experiment wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal. De onderzoekers van de TUE kregen steun van de Stichting voor de Technische Wetenschappen (STW). Ook KPN Research stelde glasvezel en apparatuur voor het experiment ter beschikking.