Wetsvoorstel bestuursstructuur eindelijk veilig

door Hanne Obbink HOP

PvdA en VVD zullen de MUB, de wet over het universitair bestuur, steunen, nu zij hun ruzie over de student als lid van het faculteitsbestuur hebben bijgelegd. Ook D66 zal het voorstel steunen, zij het met weinig enthousiasme. Daarmee is Ritzens wetsvoorstel veilig. Wel roepen PvdA en VVD de universiteiten op om ‘openheid en betrokkenheid’ te betrachten in hun bestuur.

De VVD had gedreigd tegen de hele MUB te stemmen, als het voorstel dat de student als lid van het faculteitsbestuur aanvaard zou moeten worden, was aangenomen. Dat zette de kamermeerderheid voor de MUB en daarmee ook de politieke toekomst van minister Ritzen op het spel. Overleg tussen PvdA-kamerlid Van Gelder en De Vries van de VVD leidde er vorige week uiteindelijk toe dat de PvdA haar voorstel introk en de VVD in ruil daarvoor de oproep aan universiteiten -in de vorm van een motie- mede ondertekende.

Geloofwaardigheid
‘Ik heb graag ruzie met de VVD, maar dat moet dan wel ergens over gaan’, zei Van Gelder afgelopen maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Hij zei ‘geworsteld’ te hebben met zijn eigen voorstel over de student-bestuurder. Dat was in feite overbodig, omdat de wet ook nu al niet uitsluit dat een student lid wordt van het faculteitsbestuur. Maar de PvdA wilde benadrukken dat de universiteit een gemeenschap is waar studenten en personeel samenwerken. Dat kan bij nader inzien ook via een motie, aldus Van Gelder.
De oppositie had niets dan hoon over voor Van Gelders nieuwe standpunt. Volgens Lansink (CDA) was de PvdA ‘terug bij af’. En Rabbae van GroenLinks stelde vast: ‘Deze motie stelt niets voor. De PvdA is gezwicht voor de VVD.’ Rabbae diende vervolgens het PvdA-voorstel onder zijn eigen naam opnieuw in, als uitnodiging aan dissidenten in de PvdA-fractie om ‘hun geloofwaardigheid te herstellen’.
D66 heeft een voorstel ingetrokken dat nog verder ging dan het oorspronkelijke PvdA-idee. De democraten wilden faculteiten verplichten een student in het bestuur op te nemen. Dit voorstel zou waarschijnlijk geen meerderheid halen en Ritzen vond het ‘onaanvaardbaar’. ‘En je moet wel erg zware redenen hebben om een coalitieminister te trotseren’, al-dus D66- woordvoerster Jorritsma. Haar voorstel om studenten op te nemen in het opleidingsbestuur zal waarschijnlijk wel aangenomen worden, en dat weegt zwaar voor D66. De stemmingen over het wetsvoorstel vinden waarschijnlijk pas volgende week plaats.